Fuksien kysymää

Kohteesta Fuksiwiki
Versio hetkellä 7. maaliskuuta 2017 kello 16.28 – tehnyt Jjluukko (keskustelu | muokkaukset) (Missä voin syödä?)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lisää kysymyksiä ja vastauksia ilmestyy sitä mukaa kun kysytään.

Missä voin syödä?

Helsingin yliopistolla palvelevat yleisesti UniCafe-lounasravintolat. Kumpulan kampuksella UniCafe-ravintoloita on sekä Exactumissa että Chemicumissa. Lisäksi Physicumissa on saman firman kahvio, josta saa kohtuullisen suosittuja lounaspatonkeja. UniCafe-ravintoloissa on tarjolla yleensä kahta lounasvaihtoehtoa, "edullisesti" ja "maukkaasti", hinnat löytyvät linkistä Unicafen lounashinnat . Halvempi hinta edellyttää, että opiskelijalla on esittää lukuvuositarralla varustettu Lyyra-opiskelijakortti - asianmukainen todistus Ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamisestakin riittää vielä alkusyksystä, lataamalla rahaa lyyrakortille ja maksamalla sillä säästää myös 10snt. Ilman korttia tai todistusta sinut kuitenkin tulkitaan ei-opiskelijaksi ja joudut pulittamaan melkein tuplasti enemmän. Itse maksuvälineinä UniCafeissa käyvät Visa, Mastercard, Visa Electron, Lyyra ja käteinen. Aukioloaikoihin ja ruokalistoihin ks. http://www.varjocafe.net . Gurulassa kahvikassaperiaatteella toimiva TKO-älyn ruokavälitys , eli rv, auttanee pienempään nälkään.
Unicafen lisäksi yhden kilometrin päässä Arabiakeskuksessa opiskelijahintaisia lounaita tarjoilevat myös Katri-Antell [1], Amica [2] sekä kasvis- ja vegaaniruokaa tarjoava Kipsari [3]

Yleisimpiä hintoja opiskelijoille (13.2.2017)

Maukkaasti 4,60 (lisäannos 2,40)
Edullisesti 2,60 (lisäannos 1,50)
Buffet 10,20

Mitä jos sairastun?

YTHS, eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö on jotakuinkin "opiskelijan työterveyshuolto", ja sairastumistapauksissa kannattaa aina ensisijaisesti kääntyä sen puoleen. Ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamisen jälkeen opiskelijalla on oikeus käyttää kaikkia YTHS:n palveluja (terveydenhoito, hammaslääkäri, mielenterveystyö). Palveluiden käyttö on hammaslääkäriä lukuunottamatta ilmaista. Ks. YTHS:n sivuilta "Uudelle opiskelijalle"-sivu. Lähin toimipiste sijaitsee Töölössä (Töölönkatu 37 A).
YTHS:n Kumpulan palvelupiste palvelee tiistaisin ja siellä voi käydä terveydenhoitajan puheilla tai vaikka hakea rokotuksia.

Miten ja milloin ilmoittaudutaan tietojenkäsittelytieteen kursseille?

Ensimmäisillä kursseilla tilaa löytyy vielä kurssin alkamisenkin jälkeen, mutta myöhemmin kurssit saattavat täyttyä hyvinkin nopeasti ja sopivan harjoitusryhmän löytyminen voi olla hankalaa, mikäli ilmoittautumisesta myöhästyy reilusti. Jos siis tiedät pääseväsi vain johonkin tiettyyn harjoitusryhmään, ilmoittaudu ajoissa. Ilmo aukeaa ilmoittautumispäivänä aina kello 09:00.

Miten ja milloin ilmoittaudutaan matematiikan kursseille?

Matematiikan laitoksen kursseille ja erilliskokeisiin ilmoittaudutaan WebOodissa valitsemalla sopiva harjoitusryhmä, ihan kuin meidänkin ilmoittautumisessamme. Yleensä vastaavan kurssin kurssisivulta löytyy suora ilmoittaumislinkki, ettei tarvitse erikseen etsiä WebOodin Ilmoittautumiset-sivun kurssilistasta. Matematiikan laitoksen ilmoittautuminen alkaa kotisivuilla lukukauden alussa ilmoitettavana päivänä. Yleensä ilmoittautuminen alkaa sen viikon alussa, jolloin luennotkin alkavat.

Kenen puoleen minun pitäisi kääntyä, jos haluan sisällyttää tkt-tutkintooni aiempia opintoja tai korvata jonkun kurssin muualla suorittamallani vastaavalla kurssilla?

Reijo Sivèn (puh. 191 51382, huone D236) käsittelee laitoksella hyväksilukemiset. Vastaanottoajat löytyvät sivulta http://www.cs.helsinki.fi/people/siven.


Saavatko opiskelijat laitoksen kautta kehitystyökaluja tai ohjelmistoja ilmaiseksi?

Suosittelemme erityisesti MSDNaa:ta, josta löytyy Microsoftin kehitystyökalujen lisäksi kaikki modernit Windows-käyttöjärjestelmät (myös Windows 7). MSDNaa:han pääsee tietojenkäsittelytieteen laitoksen tunnuksilla (siis myös sivuaineilijat).


Miten liitytään TKO-älyn sähköpostilistalle?

TKO-älyn sähköpostilistalle saat liityttyä, kun lähetät viestin osoitteeseen majordomo@helsinki.fi (viesti menee sähköpostilista-automaatille). Jätä otsikkokenttä tyhjäksi ja laita viestiin tekstiksi subscribe tko-aly etunimi.sukunimi@cs.helsinki.fi (sähköpostiosoite voi olla myös jokin muu osoite, johon haluat listalle tulevat viestit. Listan ylläpitäjä kuitenkin suositteli käytettäväksi @cs.helsinki.fi tai @helsinki.fi -osoitetta).
Listalta pääsee pois lähettämällä samaiseen osoitteeseen vastaavanlaisen unsubscribe-viestin.


Mitä muita listoja TKO-älyllä on? / Onko TKO-älyllä jotain rekrytointilistaa?

Listoille voivat liittyä TKO-älyn jäsenet.


Miten ja milloin saan haalarit?

Haalarit voit hankkia koska tahansa, kunhan olet TKO-älyn jäsen. Kysäiset Gurulassa sattuisiko olemaan paikalla joku, jolla on avain Harmaaseen kaappiin tai vaihtoehtoisesti sovit tapaamisen jonkun avaimenhaltijan kanssa vaikkapa kyselemällä IRCissä kanavalta #tkt-fuksit2016. Avaimellisia ovat TKO-älyn hallituksen jäsenet, muun muassa osa tuutoreista.
Haalarit maksavat 10€, merkit 2-5€/kpl.

Miten voi tarkistaa omat opintosuoritukset?

Opintorekisterin voi tarkistaa WebOodista. Samasta paikasta voit myös tilata suoritusotteen (linkki tulostettavaan suoritusotteeseen ilmaantuu WebOodin etusivulle noin 1.5 tunnin kuluttua tilaamisesta).


Miten suoritan kielet?

Tutkintovaatimuksissa vaaditaan 3 op toista kotimaista (eHOPSia varten suositeltu koodi ruotsille: 99291Mat-lu) ja 4 op vierasta kieltä (eHOPS-koodi englannille: 99501Mat-lu tai tasokokeen vaatima 2 op:n täydennys esim. 995011Mat-lu). Vastaus keskittyy näihin yleisimpiin; ruotsinkielisten toinen kotimainen on suomi, ja seikkailunhaluisten vieras kieli voi olla ihan mitä vaan mikä Kielikeskukselle tältä osin kelpaa.
Sekä ruotsin että englannin kohdalla on mahdollista suorittaa hela hoito (taso)kokeella. Kokeen hyväksytysti läpäisseet saavat siitä myös opintopisteensä. Englannin tasokokeen tulos voi olla "koko suoritus hoidettu", "käy vielä vapaavalintainen 2 op:n kokonaisuus" tai "käy 4 op:n kurssi/kursseja". Englannin tasokokeesta on lisätietoa Almassa, mukaanlukien lista näistä vapaavalintaisista 2 op:n kokonaisuuksista. Niistä voi myös koostaa sen 4 op.
Entä kannattaako kokeilla tasokoetta, miten vaikea se on? Englannin tasokokeen sivulta pääsee Weboodin taika-URL-sivulle jossa pohdiskellaan tätä (linkki "korvaavalla kokeella" -> tenttiluettelosta "Faculty of Science English Language Exemption"). Voit myös kokeilla englannintaitojasi yleisellä Dialang-kielitestillä. Ruotsin kohdalla tilanne on useimpien kohdalla selvä, joko olet erikoinen tai menet kurssille.
Muualla suoritettujen kielikurssien korvaamisesta päättää Kielikeskus. Toisten Helsingin yliopiston tiedekuntien vaatimusten mukaiset kielisuoritukset eivät välttämättä korvaa koko suorituksia matemaattis-luonnontieteellisessä, erityisesti humanistinen ja valtiotieteellinen ovat kulkeneet jossain määrin omia polkujaan. (Vanhojen opiskelijoiden suoritusotteista löytyvistä 0 op:n ylioppilaskirjoitusten perusteella tehdyllä "korvaavuudella" voi ilmeisesti kuitata kirjallisen osuuden, jonka kaveriksi tarvitaan kuitenkin vielä 2 op suullinen suoritus.)
Huomaa, että niin kauan kuin Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssiin on integroitu englannin opinnot, on vieras kieli sillä hoidettu. Näin oli asia ainakin 2010.

Miten suoritan JTKT:n / TVT-ajokortin / Työvälinekurssin / Opiskelutekniikan?

Katso Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssin sivulta (vaihda mieluusti lukukausi soveltuvaksi). Yksinkertaisin vaihtoehto on käydä koko iso JTKT-paketti ja ajokorttikurssit fuksivuonna, jolloin aikataulut ovat synkassa, sinua pidetään sopivasti kädestä, ja hoidat kaikki nämä hilukurssit kerralla.
Jos nyt kuitenkin joudut palastelemaan: Tietokone työvälineenä -kurssia järjestetään nähtävästi myös keväisin, ja sen sisältämää TVT-ajokorttitenttiä järjestetään säännöllisesti. Opiskelutekniikan voi suorittaa keväisin tiedekunnan kurssina Tehoa opiskeluun, muttei tietääkseni syksyllä erillisenä; jos aloitit opintosi ennen S2008, ei tätä tarvitse enää erikseen suorittaa. Jos olet pitkällä opinnoissasi, ota yhteys Patrik Floréeniin (kurssin vastuuhenkilö S2016) tarkoituksenmukaisimman suoritustavan löytämiseksi; JTKT:n voi suorittaa myös avoimen yliopiston puolella.

Löysin vielä jonkun muun oudon hilukurssin TKT-tutkintovaatimuksista, hä?

  • Kandidaatintutkielma (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi) kattaa Äidinkielisen viestinnän 3 op ja Tutkimustiedonhaun 1 op.
  • Ohjelmistotuotantoprojekti kattaa Ohjelmistotuotantoprojektiin liittyvä työelämään orientointi -suorituksen, ja ammattitehtävissä työskentely on vain vaihtoehto tälle; työkokemusnoppia sopii hakea opintoesimieheltä.
    • Tähän on tullut vuoden 2014 aikana vielä dokumentoimaton tapa saada suoritukset hyväksyttyä haastattelun perusteella. Ota yhteyttä Matti Luukkaiseen ja tiedustele asiaa häneltä.
  • LuK-HOPS suoritetaan säännöllisiä hyväksyttyjä opintosuunnitelmia tekemällä. Ota yhteys kurssin vastuuhenkilöön jos olet onnistunut välttämään kaikki karhukirjeet tähän asti.


Olen saanut ristiriitaista tietoa tutkintovaatimuksien pykälästä §423,562. Kuka on oikeassa?

Ylin ja suurin opintopäällikkö, Kjell Lemström, jonka sana on laki. Jos sinulla on kirjavia suorituksia joista pitäisi saada kasaan tutkinto etkä tiedä mitä tehdä, kysy Kjelliltä.