Ero sivun ”Fuksien kysymää” versioiden välillä

Fuksiwikistä
Ei muokkausyhteenvetoa
Viil (keskustelu | muokkaukset)
 
(110 välissä olevaa versiota 26 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Lisää kysymyksiä ja vastauksia ilmestyy sitä mukaa kun kysytään (ja sivua päivitetään).'''
'''Lisää kysymyksiä ja vastauksia ilmestyy sitä mukaa kun kysytään.'''


===Missä voin syödä?===
Helsingin yliopistolla palvelevat yleisesti [https://unicafe.fi/ UniCafe-lounasravintolat]. Kumpulan kampuksella UniCafe-ravintoloita on sekä Exactumissa että Chemicumissa. Lisäksi Physicumissa on saman firman kahvio, josta saa kohtuullisen suosittuja lounaspatonkeja ja -panineja. UniCafe-ravintoloissa on tarjolla yleensä muutamaa lounasvaihtoehtoa kahdessa eri hintaluokassa "Lounas" ja "Päivän erikoinen". Halvempi hinta (2,95€ 2024) edellyttää, että opiskelijalla on esittää lukuvuositarralla varustettu [[Fuksin_selviytymispaketti#Hanki_opiskelijakortti|opiskelijakortti]], jokin mobiiliopiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti. Sysksyn alussa todistukseksi käy esim näkymä SISU:sta tai mikä tahansa muu todiste aktiivisista opinnoista. Ilman korttia tai todistusta sinut tulkitaan ei-opiskelijaksi ja joudut pulittamaan melkein tuplasti enemmän. Joissain ruokaloissa on käytössä myös itsepalvelukassa, jossa todisteeksi kelpaa vain mobiiliopiskelijakortti. Huomaa myös, että jos otat ruokaa useammista ateriakokonaisuuksista, peritään kassalla buffet hinta (10,20€ 2024). Itse maksuvälineinä UniCafeissa käyvät vain yleisimmät maksukortit. Gurulassa kahvikassaperiaatteella toimiva [http://tko-aly.fi/toiminta/rv TKO-älyn ruokavälitys] , eli rv, auttanee pienempään nälkään tai silloin kun Unicafet ovat jo kiinni ja kauppaan vain on liian pitkä matka.


===Miten ja milloin ilmoittaudutaan tietojenkäsittelytieteen kursseille?===
Unicafen lisäksi opiskelija voi käydä syömässä missä tahansa muussa opiskelijaravintolassa. Opiskelijaravintoloita voi etsiä esimerkiksi osoitteesta [https://opiskelijaravintolat.fi/ opiskelijaravintolat.fi], josta tosin eivät löydy aivan kaikki ravintolat. Myös Kelan sivuilta löytyy [https://www.kela.fi/ateriatuki-opiskelijaravintolahaku opiskelijaravintolahaku]. Lisäksi kannattaa huomioida, että kaikki ateriatuetut ruokalat eivät palvele kuin oman oppilaitoksensa opiskelijoita. Hyviä lounasvalintoja lähellä ovat mm. Arabian vanhalla tehtaalla oleva [https://www.eurest.fi/Ravintolat/Helsinki/Ravintola-Luova/ Ravintola Luova], sekä Arcada AMK:n ja DIAKin opiskelijaruokalat.
:Tietojenkäsittelytieteen laitoksen kursseille ja erilliskokeisiin ilmoittaudutaan osoitteessa http://ilmo.cs.helsinki.fi. Ilmoittautuminen alkaa yleensä noin kolme viikkoa ennen periodin alkua. Pystyäksesi ilmoittautumaan kursseille sinulla täytyy olla Helsingin yliopiston pääkäyttötunnus. Katso [[Kursseille ilmoittautuminen]].


:Ensimmäisillä kursseilla tilaa löytyy vielä kurssin alkamisenkin jälkeen, mutta myöhemmin kurssit saattavat täyttyä hyvinkin nopeasti ja sopivan harjoitusryhmän löytyminen voi olla hankalaa, mikäli ilmoittautumisesta myöhästyy reilusti. Jos siis tiedät pääseväsi vain johonkin tiettyyn harjoitusryhmään, ilmoittaudu ajoissa. Ilmo aukeaa ilmoittautumispäivänä aina kello 9.00.
Rikkaat opiskelijat voivat käydä syömässä myös Exactumin vieressä olevassa Dynamicumissa, josta löytyy mm. Ilmatieteen laitos. Rakennukseen pääsee syömään ilmoittautumalla vahtimestarille, ja sieltä ei saa opiskelija-alennusta.


===Mitä jos sairastun?===
Kiireellisissä tilanteissa kannattaa aina kääntyä kunnallisen terveydenhuollon/päivystyksen puoleen. Lisätietoa Helsingin kaupungin päivystyksestä löydät [https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/paivystys Helsingin kaupungin sivuilta]. Voit myös soittaa päivystysapuun 116117.


===Miten ja milloin ilmoittaudutaan matematiikan kursseille?===
YTHS, eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö on kiireettömissä tapauksissa ykkösvaihtoehto. [https://www.kela.fi/korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksu Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun] maksamisen jälkeen opiskelijalla on oikeus käyttää kaikkia YTHS:n palveluja (terveydenhoito, hammaslääkäri, mielenterveystyö). Palveluiden käyttö on hammaslääkäriä lukuunottamatta ilmaista. Ks. [http://www.yths.fi YTHS:n sivuilta]. Helsingissä YTHS:llä on kaksi toimipistettä: Töölössä (Töölönkatu 37 A) ja Malmilla (Malmin kauppatie 8).
:Matematiikan laitoksen kursseille ja erilliskokeisiin ilmoittaudutaan [http://www.helsinki.fi/weboodi WebOodissa] valitsemalla sopiva harjoitusryhmä, ihan kuin meidänkin ilmoittautumisessa. Yleensä vastaavan kurssin kurssisivulta löytyy suora ilmoittaumislinkki, ettei tarvitse erikseen etsiä WebOodin Ilmoittautumiset-sivun kurssilistasta. Matematiikan laitoksen ilmoittautuminen alkaa kotisivuilla lukukauden alussa ilmoitettavana päivänä. Yleensä ilmoittautuminen alkaa sen viikon alussa, jolloin luennotkin alkavat.


===Miten ja milloin ilmoittaudutaan tietojenkäsittelytieteen kursseille?===
{{Katso myös|Kursseille ilmoittautuminen}}
Ensimmäisillä kursseilla tilaa löytyy vielä kurssin alkamisenkin jälkeen, mutta myöhemmin kurssit saattavat täyttyä hyvinkin nopeasti ja sopivan harjoitusryhmän löytyminen voi olla hankalaa, mikäli ilmoittautumisesta myöhästyy reilusti. Jos siis tiedät pääseväsi vain johonkin tiettyyn harjoitusryhmään, ilmoittaudu ajoissa.


===Kenen puoleen minun pitäisi kääntyä, jos haluan sisällyttää tkt-tutkintooni aiempia opintoja tai korvata jonkun kurssin muualla suorittamallani vastaavalla kurssilla?===
===Kenen puoleen minun pitäisi kääntyä, jos haluan sisällyttää tkt-tutkintooni aiempia opintoja tai korvata jonkun kurssin muualla suorittamallani vastaavalla kurssilla?===
:Reijo Sivèn (puh. 191 51382, huone D236) käsittelee laitoksella hyväksilukemiset. Vastaanottoajat löytyvät sivulta http://cs.helsinki.fi/u/siven/.
Käänny kumpulan opintoneuvonnan puoleen ks.[https://www.helsinki.fi/fi/matemaattis-luonnontieteellinen-tiedekunta/yhteystiedot tiedekunnan yhteystiedot]


===Saavatko opiskelijat osaston kautta kehitystyökaluja tai ohjelmistoja ilmaiseksi?===
{{katso|Yliopiston tarjoamat ohjelmistot}}
Esim. GitHub (ts. Microsoft) ja JetBrains tarjoavat myös ohjelmistoja ja palveluita yliopiston sähköpostiosoitteen omaaville henkilöille.


===Miten liitytään TKO-älyn sähköpostilistalle?===
===Miten liitytään TKO-älyn sähköpostilistalle?===
:TKO-älyn sähköpostilistalle saat liityttyä, kun lähetät viestin osoitteeseen majordomo@helsinki.fi (viesti menee sähköpostilista-automaatille). Jätä otsikkokenttä tyhjäksi ja laita viestiin tekstiksi subscribe tko-aly etunimi.sukunimi@cs.helsinki.fi (sähköpostiosoite voi olla myös jokin muu osoite, johon haluat listalle tulevat viestit. Listan ylläpitäjä kuitenkin suositteli käytettäväksi @cs.helsinki.fi tai @helsinki.fi -osoitetta).
Noudata [https://www.tko-aly.fi/yhdistys/tiedotus TKO-älyn nettisivuilla] olevaa ohjetta
 
:Listalta pääsee pois lähettämällä samaiseen osoitteeseen vastaavanlaisen unsubscribe-viestin.
 
 
===Miten saan haalarit?===
:Kysäiset Gurulassa sattuisiko olemaan paikalla joku, jolla on avain Harmaaseen kaappiin tai vaihtoehtoisesti sovit tapaamisen jonkun avaimenhaltijan kanssa vaikkapa kyselemällä IRCissä (#tkt-fuksit09).
 
: Laitoksen orientoivien jälkeen järjestettävän laitossuunnistuksen aikana pidetään myyntipäivystystä, jolloin voi ostaa niin haalareita, haalarimerkkejä, t-paitoja kuin liittyä TKO-älyn jäseneksikin. Haalarit maksavat 25e, merkit 2-3e.
 
 
===Mistä ja miten saan tkt-kurssien opetusmateriaaleja?===
:Tietojenkäsittelyn opetusmonisteet ja luentokalvot ovat yleensä luettavissa verkossa kurssin kotisivuilla. Laitos toivoo, ettei materiaaleja tulostettaisi laitoksen tulostimilla, mutta yleensä tätä ei ole varsinaisesti estettykään. Luentokalvojen kopiot ja mahdollinen lisämateriaali laitetaan yleensä monistettavaksi monistushuoneen (C127, 1. kerroksessa melkein Exactumin Unicafen portaita vastapäätä olevassa syvennyksessä, ensimmäinen ovi vasemmalla) hyllyssä olevaan vastaavaan kurssikansioon.
 
:Monille kursseille, mm. kursseille Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssi, löytyy muutamia kappaleita kirjoja Kumpulan tiedekirjastosta, joka sijaitsee Physicumissa eli Exactumin viereisessä rakennuksessa. Physicumiin pääsee yhdyskäytävää pitkin (tai happihyppelyn innostaessa myös seikkailu ulkoilmassa on mahdollista) ja kirjaston sisäänkäynti löytyy toisesta kerroksesta. Physicumin kahvion jälkeen portaat ylös ensimmäiselle tasanteelle ja tiukka U-käännös oikeaan.
 
 
===Entä muiden aineiden oppimateriaalit?===
:Matematiikan laitoksella luentomonisteet kopioidaan itse kansiosta, kansiot löytyvät myöskin Exactumin 1. kerroksen monistushuoneesta (C127). Joskus matematiikan laitoksella saataa olla niinkin, että harjoitustehtäviä ei saa kurssisivuilta ollenkaan, vaan harjoitustehtäväpaperi jaetaan aina luennoilla tai pitää kopioida itse monistushuoneesta - onneksi tämä trendi on hiipumassa. Esimerkiksi Logiikka I -kurssilla ilman kirjaa ei selviä ja kurssin sivuille saattaa ilmestyä vain kunkin viikon harjoitustehtävien numerot kyseisestä kirjasta.
 
:Muiden aineiden osalta oppimateriaalien käyttö ja saatavuus on aine- ja kurssikohtaista. Yleensä kurssin ensimmäisellä luennolla selviää, käytetäänkö jotain valmista materiaalia ja mistä materiaalin saa. Kaikissa aineissa (usein humanistinen, valtiotieteellinen) ei välttämättä käytetä ollenkaan valmiita luentokalvoja tai kalvoja ei anneta kopioitavaksi. Samoin useimpien sivuaineiden kursseille ei tarvitse ilmoittautua millään tavalla. Opinto-oppaasta yleensä selviää, jos sivunaineeseen on ennakkoilmoittautuminen on tarpeen.
 


===Mitä kursseja kannattaa suorittaa erilliskokeella ja mitä ei?===
===Mitä muita listoja TKO-älyllä on? / Onko TKO-älyllä jotain rekrytointilistaa?===
:Yleisesti ottaen tenttimällä ei kannata suorittaa sellaisia kursseja, jotka vaativat paljon käytännön harjoittelua, ellei aihe ole ennestään hyvin hallussa. Myöskään sisällöltään laajoja ja keskeisiä (Tietorakenteet) tai yleisesti ottaen vaikeina pidettyjä kursseja (Rinnakkaisohjelmointi, Laskennan mallit) ei kannata ensisijaisesti harkita omin päin tentittäviksi. Joitakin aineopintojen kursseja, joihin kuuluu pakollinen harjoitustyö, ei välttämättä voi suorittaa erilliskokeella lainkaan.
TKO-Älyn Rekrytointilista löytyy osoitteesta http://tko-aly.fi/yhdistys/tiedotus. Rekry-ilmoitukset näet myös [https://jobs.tko-aly.fi/ Job Boardista] tai seuraamalla TKO-älyn tiedotuskanavaa Telegramissa.


:Tenttimiseen soveltuvat parhaiten kurssit, joihin on selkeä oppimateriaali (hyvä kurssikirja tai opetusmoniste) ja joiden asiasisältö on ensisijaisesti lukemalla (ja tarvittaessa jonkin verran itsekseen tehtäviä tekemällä) opittavissa. Erityisen sopivia tentittäväksi ovat kurssit, joiden aihepiiri on jossain määrin ennestään tuttu (aiempien kurssien, työn tai harrastuksen tms. kautta).
Listoille voivat liittyä TKO-älyn jäsenet.


===Miten ja milloin saan haalarit?===
Haalarit voit hankkia koska tahansa, kunhan olet TKO-älyn jäsen. Kysäiset Gurulassa sattuisiko olemaan paikalla joku, jolla on avain Harmaaseen kaappiin tai vaihtoehtoisesti sovit tapaamisen jonkun avaimenhaltijan kanssa vaikkapa kyselemällä fuksikanavalla. Avaimellisia ovat TKO-älyn hallituksen jäsenet, muun muassa osa tuutoreista.


===Kuinka kauan koetulosten ilmestymisessä kestää ja mistä ne löytyvät?===
Fuksit saavat käyttää haalareita yleensä vasta fuksiaisten jälkeen.
:Kokeiden korjauksen tulisi valmistua kuukauden määräajassa. Suurilla massakursseilla kuten Ohjelmoinnin perusteet kestää joskus hieman kauemminkin. Matematiikan tentit korjataan yleensä nopeammin, noin kahdessa viikossa. Kurssien koetulokset tulevat tietojenkäsittelytieteen laitoksen 2. kerroksen ilmoitustaululle. Useimmilla kursseilla tulokset julkaistaan myös laitoksen intranetissa, josta ne voi katsoa kurssin kotisivulla olevan linkin kautta laitoksen käyttäjätunnuksella. Matematiikan koetulokset tulevat matematiikan laitoksen ilmoitustaululle 3. kerrokseen.


Haalarit maksavat 15€, merkit 2-5€/kpl.


===Miten voi tarkistaa omat opintosuoritukset rekisteristä?===
===Miten voi tarkistaa omat opintosuoritukset?===
:Opintorekisterin voi tarkistaa suoraan [http://www.helsinki.fi/weboodi WebOodista]. Epävirallisen opintosuoritusotteen saa omaan @helsinki.fi -sähköpostiin joko: yliopiston pääsivun kautta https://www-db.helsinki.fi/perl-bin/otetilaus/ (opiskelu -> opintosuoritusote) tai kirjoittamalla jossain tietotekniikkaosason unix-palvelimella (myntti, kruuna, ruuvi ym.) komentoriville komennon opintosuoritusote (myös pelkkä opintosu riittää) ja noudattamalla komennon jälkeen tulevia ohjeita (ensin hyväksytään kieli, sitten vahvistetaan tilaus). Ote tulee noin 1.5 tunnin päästä sähköpostiisi.
Opintorekisterin voi tarkistaa [https://sisu.helsinki.fi/ SISUsta]. Samasta paikasta voit myös tilata suoritusotteen.

Nykyinen versio 8. elokuuta 2024 kello 15.42

Lisää kysymyksiä ja vastauksia ilmestyy sitä mukaa kun kysytään.

Missä voin syödä?

Helsingin yliopistolla palvelevat yleisesti UniCafe-lounasravintolat. Kumpulan kampuksella UniCafe-ravintoloita on sekä Exactumissa että Chemicumissa. Lisäksi Physicumissa on saman firman kahvio, josta saa kohtuullisen suosittuja lounaspatonkeja ja -panineja. UniCafe-ravintoloissa on tarjolla yleensä muutamaa lounasvaihtoehtoa kahdessa eri hintaluokassa "Lounas" ja "Päivän erikoinen". Halvempi hinta (2,95€ 2024) edellyttää, että opiskelijalla on esittää lukuvuositarralla varustettu opiskelijakortti, jokin mobiiliopiskelijakortti tai Kelan ateriatukikortti. Sysksyn alussa todistukseksi käy esim näkymä SISU:sta tai mikä tahansa muu todiste aktiivisista opinnoista. Ilman korttia tai todistusta sinut tulkitaan ei-opiskelijaksi ja joudut pulittamaan melkein tuplasti enemmän. Joissain ruokaloissa on käytössä myös itsepalvelukassa, jossa todisteeksi kelpaa vain mobiiliopiskelijakortti. Huomaa myös, että jos otat ruokaa useammista ateriakokonaisuuksista, peritään kassalla buffet hinta (10,20€ 2024). Itse maksuvälineinä UniCafeissa käyvät vain yleisimmät maksukortit. Gurulassa kahvikassaperiaatteella toimiva TKO-älyn ruokavälitys , eli rv, auttanee pienempään nälkään tai silloin kun Unicafet ovat jo kiinni ja kauppaan vain on liian pitkä matka.

Unicafen lisäksi opiskelija voi käydä syömässä missä tahansa muussa opiskelijaravintolassa. Opiskelijaravintoloita voi etsiä esimerkiksi osoitteesta opiskelijaravintolat.fi, josta tosin eivät löydy aivan kaikki ravintolat. Myös Kelan sivuilta löytyy opiskelijaravintolahaku. Lisäksi kannattaa huomioida, että kaikki ateriatuetut ruokalat eivät palvele kuin oman oppilaitoksensa opiskelijoita. Hyviä lounasvalintoja lähellä ovat mm. Arabian vanhalla tehtaalla oleva Ravintola Luova, sekä Arcada AMK:n ja DIAKin opiskelijaruokalat.

Rikkaat opiskelijat voivat käydä syömässä myös Exactumin vieressä olevassa Dynamicumissa, josta löytyy mm. Ilmatieteen laitos. Rakennukseen pääsee syömään ilmoittautumalla vahtimestarille, ja sieltä ei saa opiskelija-alennusta.

Mitä jos sairastun?

Kiireellisissä tilanteissa kannattaa aina kääntyä kunnallisen terveydenhuollon/päivystyksen puoleen. Lisätietoa Helsingin kaupungin päivystyksestä löydät Helsingin kaupungin sivuilta. Voit myös soittaa päivystysapuun 116117.

YTHS, eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö on kiireettömissä tapauksissa ykkösvaihtoehto. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun maksamisen jälkeen opiskelijalla on oikeus käyttää kaikkia YTHS:n palveluja (terveydenhoito, hammaslääkäri, mielenterveystyö). Palveluiden käyttö on hammaslääkäriä lukuunottamatta ilmaista. Ks. YTHS:n sivuilta. Helsingissä YTHS:llä on kaksi toimipistettä: Töölössä (Töölönkatu 37 A) ja Malmilla (Malmin kauppatie 8).

Miten ja milloin ilmoittaudutaan tietojenkäsittelytieteen kursseille?

Katso myös: Kursseille ilmoittautuminen

Ensimmäisillä kursseilla tilaa löytyy vielä kurssin alkamisenkin jälkeen, mutta myöhemmin kurssit saattavat täyttyä hyvinkin nopeasti ja sopivan harjoitusryhmän löytyminen voi olla hankalaa, mikäli ilmoittautumisesta myöhästyy reilusti. Jos siis tiedät pääseväsi vain johonkin tiettyyn harjoitusryhmään, ilmoittaudu ajoissa.

Kenen puoleen minun pitäisi kääntyä, jos haluan sisällyttää tkt-tutkintooni aiempia opintoja tai korvata jonkun kurssin muualla suorittamallani vastaavalla kurssilla?

Käänny kumpulan opintoneuvonnan puoleen ks.tiedekunnan yhteystiedot

Saavatko opiskelijat osaston kautta kehitystyökaluja tai ohjelmistoja ilmaiseksi?

Katso: Yliopiston tarjoamat ohjelmistot

Esim. GitHub (ts. Microsoft) ja JetBrains tarjoavat myös ohjelmistoja ja palveluita yliopiston sähköpostiosoitteen omaaville henkilöille.

Miten liitytään TKO-älyn sähköpostilistalle?

Noudata TKO-älyn nettisivuilla olevaa ohjetta

Mitä muita listoja TKO-älyllä on? / Onko TKO-älyllä jotain rekrytointilistaa?

TKO-Älyn Rekrytointilista löytyy osoitteesta http://tko-aly.fi/yhdistys/tiedotus. Rekry-ilmoitukset näet myös Job Boardista tai seuraamalla TKO-älyn tiedotuskanavaa Telegramissa.

Listoille voivat liittyä TKO-älyn jäsenet.

Miten ja milloin saan haalarit?

Haalarit voit hankkia koska tahansa, kunhan olet TKO-älyn jäsen. Kysäiset Gurulassa sattuisiko olemaan paikalla joku, jolla on avain Harmaaseen kaappiin tai vaihtoehtoisesti sovit tapaamisen jonkun avaimenhaltijan kanssa vaikkapa kyselemällä fuksikanavalla. Avaimellisia ovat TKO-älyn hallituksen jäsenet, muun muassa osa tuutoreista.

Fuksit saavat käyttää haalareita yleensä vasta fuksiaisten jälkeen.

Haalarit maksavat 15€, merkit 2-5€/kpl.

Miten voi tarkistaa omat opintosuoritukset?

Opintorekisterin voi tarkistaa SISUsta. Samasta paikasta voit myös tilata suoritusotteen.