Siirry sisältöön

Ero sivun ”Sivuainekuvauksia” versioiden välillä

ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 174: Rivi 174:
===Kognitiotiede===
===Kognitiotiede===


Kognitiotiede on sitä, kun aihe on liian psykologinen ollakseen puhdasta neurologiaa, mutta liian kliininen ollakseen ihan psykologiaakaan. Käytännössä kyseessä on enemmän tai vähemmän ihmisen tiedonkäsittelykyvyn tutkimista. Aihealueita ovat muun muassa aivot, käytettävyys ja jossain määrin tieteenfilosofiakin. Kognitiotiede on varsin kätevä yhdistelmä tietojenkäsittelytieteen kanssa, ja se mainitaan usein hyvänä sivuainevaihtoehtona monilla erikoistumislinjoillakin (jotka ovat tosin kaukana ajankohtaisesta vielä).
Kognitiotieteen sivuilta:
''Kognitiotiede on monitieteinen tieteenala joka tutkii tietoilmiöitä kuten havaitsemista, oppimista, muistia, ajattelua, kieltä ja käsitteitä, sekä näiden syntymekanismeja. Yhteistä näille on, että niitä voidaan tarkastella tiedon esittämisen ja informaationprosessoinnin näkökulmasta.''
 
''Vaikka pääpaino on usein aikuisen ihmisen kognition tutkimisella, myös kognitiivisen kehityksen, muiden eläinten kognitiivisten toimintojen ja keinotekoisten järjestelmien informaationprosessoinnin tutkiminen kuuluu kognitiotieteen piiriin.''
 
Kognitiotiede on varsin kätevä yhdistelmä tietojenkäsittelytieteen kanssa, ja se mainitaan usein hyvänä sivuainevaihtoehtona erikoistumislinjojen omilla sivuilla. Erikoistumislinjoista fuksien ei tosin tarvitse vielä välittää hetkeen.


Perusopintojen ja aineopintojen opintokokonaisuuksien (Cog100, Cog200) suoritusoikeus on vapaa kaikille Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Myös yksittäisiä syventävien opintojen opintojaksoja voidaan suorittaa, ja sisällyttää sivuainekokonaisuudessa aineopintoihin.
Perusopintojen ja aineopintojen opintokokonaisuuksien (Cog100, Cog200) suoritusoikeus on vapaa kaikille Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Myös yksittäisiä syventävien opintojen opintojaksoja voidaan suorittaa, ja sisällyttää sivuainekokonaisuudessa aineopintoihin.


Perusopinnot:
====Perusopinnot====
 
Cog101 Johdatus kognitiotieteeseen, 5 op


Cog101 Johdatus kognitiotieteeseen, 5 op (Opetetaan syksyllä 2007)
Cog103 Kognitiotieteen historia & klassikot I, 4 o


Cog103 Kognitiotieteen historia & klassikot I, 4 op (Opetetaan keväällä 2007)
Cog111 Kognitiivisen psykologian ja biologisen psykologian perusteet, 5 op * (Tunnetaan myös nimellä kognitiivinen & neuropsykologia.)


Cog111 Kognitiivisen psykologian ja biologisen psykologian perusteet, 5 op (Tunnetaan myös nimellä kognitiivinen & neuropsykologia, opetetaan syksyllä 2007 *)
Cog121 Tieteellinen päättely & selittäminen kognitiotieteilijöille, 5 op


Cog121 Tieteellinen päättely & selittäminen kognitiotieteilijöille, 5 op (Opetetaan keväällä 2007)
Cog131 Kieli merkitys ja logiikka, 3 op


Cog131 Kieli merkitys ja logiikka, 6 op (Opetetaan keväällä 2007)
CYK110 Yleisen kielitieteen peruskurssi, (väh.) 3 op


Aineopinnot:
====Aineopinnot====


Cog202 Moderni kognitiotiede seminaari, 2 op (Opetetaan syksyllä ja keväällä 2007)
Cog202 Kognitiotieteen tutkijaseminaari, 2 op


Cog203 Kognitiotieteen historia & klassikot II, 6-10 op (Opetetaan keväällä 2007)
Cog203 Kognitiotieteen historia & klassikot II, 6-10 op


Cog211 Kognitiivinen psykologia II, 6 op (Opetetaan keväällä 2007 **)
Cog211 Kognitiivinen psykologia II, 6 op **


Cog212 Havaintopsykologia I, 6 op (Opetetaan syksyllä 2007 **)
Cog212 Havaintopsykologia I, 6 op **


Cog241 Kognitiivinen mallintaminen I, 7-10 op (Opetetaan keväällä 2007)
Cog241 Kognitiivinen mallintaminen I, 7-10 op


Kognitiotieteessä ei voi välttyä kirjoilta. Jotkut opettajat ovat edistyksellisiä ja laittavat kaiken tarvittavan materiaalin nettiin, mutta läheskään aina näin ei ole. Kursseille ilmoittaudutaan weboodista.
Kognitiotieteessä ei voi välttyä kirjoilta. Jotkut opettajat ovat edistyksellisiä ja laittavat kaiken tarvittavan materiaalin nettiin, mutta läheskään aina näin ei ole. Kursseille ilmoittaudutaan [http://helsinki.fi/weboodi weboodista].


  *) Huom! Sivuaineopiskelijat voivat ottaa vain kirjatentin!
  *) Huom! Sivuaineopiskelijat voivat ottaa vain kirjatentin!
Rivi 208: Rivi 215:
  **) Huom! Edellyttää psykologian opinto-oikeutta. Sellaisen saa tasokokeella.
  **) Huom! Edellyttää psykologian opinto-oikeutta. Sellaisen saa tasokokeella.


Laatikossa esitetyt ongelmat voi kiertää opiskelemalla kurssit Avoimen yliopiston puolelta, jolloin opetus tapahtuu normaalisti. Avoimen opinnot ovat kaikille yliopiston perustutkinto-opiskelijoille ilmaisia.
Laatikossa esitetyt ongelmat voi kiertää opiskelemalla kurssit Avoimen yliopiston puolelta, jolloin opetus tapahtuu normaalisti. Avoimen opinnot ovat kaikille yliopiston perustutkinto-opiskelijoille ilmaisia kesäisin.


Kognitiotieteen kautta voi (sivuaineilijanakin) päästä myös [http://www.soberit.hut.fi/kaytettavyyskoulu/ Käytettävyyskouluun], joka on HY:n, TKK:n ja TaiKin välinen yhteistyöprojekti ja tarjoaa laajan paketin käytettävyysopintoja.
Kognitiotieteen kautta voi (sivuaineilijanakin) päästä myös [http://www.soberit.hut.fi/kaytettavyyskoulu/ käytettävyyskouluun]. Se on HY:n, TKK:n ja TaiKin välinen yhteistyöprojekti, joka tarjoaa laajan paketin käytettävyysopintoja. Käytettävyyskoulun suorittaminen edellyttää opintoja kussakin kouluun kuuluvassa yliopistossa. Opinnot on tarkoitettu opiskelijoille, joilla kandi on joko valmis tai ainakin hyvässä vauhdissa. Opinnot voidaan paketoida sivuainekokonaisuudeksi laitoksella ilmeisesti mihin tutkintoon tahansa (kandi, maisteri, jatko-opiskelu). Käytettävyyskouluun pääsee tällä hetkellä helposti, koska koulua ei mainosteta tarpeeksi. Sinne otetaan kustakin kolmesta yliopistosta 5 opiskelijaa sisään vuosittain, mutta paikat eivät ole aina edes täyttyneet. Hakeminen on melko yksinkertainen prosessi, jonka ohjeet löytyvät käytettävyyskoulun omilta sivuilta.


Lisäkysymyksiä voi esittää Paula "Shantar" Gómez Gómezille.
Lisäkysymyksiä voi esittää Paula "Shantar" Gómez Gómezille. Löydyn irkistä nickillä Shantar.


== Valtiotieteellinen tiedekunta ==
== Valtiotieteellinen tiedekunta ==
5

muokkausta