Ero sivun ”Sivuainekuvauksia” versioiden välillä

1 081 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
p (matikka ja tilasto ekaksi listalla)
Rivi 340: Rivi 340:


== JOO-OPINNOT ==
== JOO-OPINNOT ==
Jos JOO-opinnot kiinnostavat kannattaa kääntyä Heikki Lokin tai Hannu Erkiön puoleen. He osaavat opastaa tarkemmin JOO-opintojen lupien kanssa. JOO-opintoihin teillä siis on oikeus hakea, mutta lupaa opiskella ei automaattisesti myönnetä. Mielenkiintoisille kokonaisuuksille hakeminen tietenkin kannattaa! 
Joo-opinnot mahdollistavat sellaisten kurssien ja sivuainekokonaisuuksien suorittamista joita omasta yliopistosta ei löydy. Toisin sanoen esimerkiksi tietotekniikan opiskeluita ei välttämättä saa JOO-opinto-oikeuden kautta luettua. JOO-opintoja voi hakea seuraavasta linkistä: https://haku.joopas.fi/ ja JOOPAS-wiki löytyy tästä: https://confluence.csc.fi/display/JOO


===Sivuaine Teknillisen korkeakoulun Tuotantotalouden osastolta===
'''Haku JOO-opintoihin seuraavalle vuodelle päättyy jo maaliskuussa!'''


JOO-sopimuksen kautta tarjotaan hyödyllinen ja mielenkiintoinen, enemmän reaalimaailman ongelmiin ja case-tapauksiin kuin teoreettiseen oppisisältöön painottuva sukellus yritysten talouteen. Opintokokonaisuuden järjestää Teknillinen korkeakoulu (satavuotias huippuyliopisto), luennot pidetään Espoon Otaniemessä hyvien liikenneyhteyksien päässä Kumpulasta ja Helsingin keskusta-alueelta.
===Teknillisen korkeakoulun Tuotantotalouden sivuaine===


Tuotantotalouden sivuaineen perusideana on välittää opiskelijoille laaja-alainen näkemys yrityksen talouteen liittyvistä seikoista aina johtamisen eri perspektiiveistä corporate governanceen ja markkinatutkimuksen perusmenetelmiin. Itse kurssien tarkoituksena on tarjota ikään kuin perustiedot käsiteltävästä alasta: esimerkiksi laskentatoimen 3op:n kurssi ei siis tee suorittajastaan kirjanpitäjää tai KHT-tilintarkastajaa.
Tämä on kirjoitettu 2018.


Yleisesti kurssin luennot ovat massaluentoja (vain Sinä ja 300 muuta kuulijaa), harjoitusten myötä  saatetaan saavuttaa hieman ihmisläheisempi tunnelma. Kurssit suoritetaan (joskus pakollisilla) harjoitustehtävillä ja tentillä, joita saatetaan tarjota myös lauantaisin. Kurssikirjojen hankkimista ei voi liiaksi painottaa – pelkät luentokalvot eivät useinkaan riitä ainoaksi oppimateriaaliksi ja harjoitustehtävissä kirja on useimmiten varsin hyödyllinen.
JOO-sopimuksen kautta tarjotaan hyödyllinen ja mielenkiintoinen, enemmän reaalimaailman ongelmiin ja case-tapauksiin kuin teoreettiseen oppisisältöön painottuva sukellus yritysten talouteen. Opintokokonaisuuden järjestää Teknillinen korkeakoulu (satavuotias huippuyliopisto), luennot pidetään Espoon Otaniemessä hyvien liikenneyhteyksien päässä Kumpulasta ja Helsingin keskusta-alueelta.
 
Sivuaine (20op) muodostuu kaikkiaan kuudesta eri kurssista, käsitellään jokaista erikseen.
 
TU-22.1101 Tuotantotalouden peruskurssi (4op)


Ensyklopediamainen katsaus tulevaan. Kurssi toimii ”esitietona” kaikille muille sivuaineen kursseille – tietysti muiden kurssien suorittaminen samanaikaisesti on vallan mahdollista. Syksyllä 2007 tarjottiin 17 kappaletta kahden tunnin luentoja. Luennoitsija vaihtuu (miltei) joka kerta; kateederille pääsevät vuorollaan alansa rautaiset asiantuntijat. Luentojen lisäksi tarjotaan laskuharjoituksia 2h viikossa, suoritustapana tentti suomenkielisestä oppikirjasta.
Tuotantotalouden sivuaineen perusideana on välittää opiskelijoille laaja-alainen näkemys yrityksen talouteen liittyvistä seikoista aina johtamisen eri perspektiiveistä corporate governanceen ja markkinatutkimuksen perusmenetelmiin. Itse kurssien tarkoituksena on tarjota ikään kuin perustiedot käsiteltävästä alasta.


TU-22.1202  Logistiikka (3op)
Kurssit itsessään ovat massaluentoja, tuotantotalouden opiskelijoita ei ole paljoa mutta tuotantotalous itsessään on suosittu sivuaine Aallossa. Luentoja on pari kertaa viikossa ja kurssit kestävät aina kaksi periodia, ollen kuitenkin vain 5op. Tuotantotaloudella on myös (ainakin tietojenkäsittelijän näkökulmasta) kummallinen tapa pitää kurssit kahdessa osassa: luennot usein kestävät yhden periodin, jonka jälkeen tulee kurssin arvostelu josta saa usein pisteitä, ja arvostelun sulkeutumisen jälkeen on ensimmäinen tentti. Toinen tentti on kakkosperiodin lopussa ja kolmas joskus myöhemmin. Toisen periodin aikana kirjoitetaan yleensä jokin ryhmätyö.


Kurssin puitteissa syvennytään logistiikkaan käsitteenä ja prosessina, erityisesti yritysjohdon näkökulmasta. Suoritus muiden sivuaineen kurssien mukaisesti kurssikirjaan pohjautuvalla tentillä, logistiikan kurssin tapauksessa vapaaehtoinen harjoitustyö turvaa tenttiarvosanaa. Syksyllä 2007 järjestettiin lisäksi excursio Hartwallin Lahden-tehtaalle.
http://www.tenttiarkisto.fi ylläpitää joitain tuotantotalouden kursseja.


TU-22.1130  Laskentatoimi ja kannattavuus (3op)
Sivuaine (25op) koostuu viidestä kurssista, joista yhdessä on valinnanvaraa kahdesta kurssista.


Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijoille kokonaiskuva yrityksen talouden hallinnasta sekä johdon ja rahoittajan laskentatoimen menetelmistä. Tulokulma oppiainekseen on hieman ongelmanratkaisutyyppinen: tavoitteena on opetella analysoimaan yrityksen tilinpäätöstä ennemmin kuin laatimaan sellainen. Tarkasteltavia teemoja ovat mm. yrityksen taloudellisen tilan arvioiminen eri tunnuslukujen perusteella, mainittujen tunnuslukujen määrittäminen sekä niiden manipulointikeinojen tunnistaminen. Suoritus suomenkielisen luentomonisteen pohjalta laadittavan tentin ja vapaaehtoisen kotitehtävän kautta.
Tuotantotalous 1 (5op)


TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus (3op)
Ensyklopediamainen katsaus tulevaan. Kurssi toimii ”esitietona” kaikille muille sivuaineen kursseille – tietysti muiden kurssien suorittaminen samanaikaisesti on vallan mahdollista. Luennoitsija vaihtuu (miltei) joka kerta; kateederille pääsevät vuorollaan alansa rautaiset asiantuntijat. Kurssin aikana/lopuksi tehdään ryhmätyö, eräänlainen portfolio mielikuvitusyrityksestä jonka ryhmä perustaa Otaniemeen. Kurssi sisältää pakkopullan makuisia verkkotehtäviä, jotka tekemällä saa peruskäsityksen liiketoimintalaskuista. Pakkopullan tarkoitus on totuttautua Laskelmat liiketoiminnan tukena -kurssin tehtäviin.


Opettaa opiskelijalle projektiliiketoimintaan, erityisesti projektinhallintaan, liittyviä käsitteitä, toimintatapoja ja menetelmiä. Fokuksena tässä ovat erityisesti yksittäiset projektit: harjoitustehtävissä (vuonna 2006 kaksi kappaletta, tehtiin kolmen hengen ryhmissä) tutustuttiin aihepiiriin matkapuhelimen tuotelanseerauscasen kautta. Kovatasoinen luennoitsija ja mielenkiintoinen, ei mitenkään valtavan vaativa aihe. Erityisesti tietojenkäsittelytieteen suhteen kurssin hyöty voi konkretisoitua jo opiskeluvaiheessa.
Ihminen ryhmässä (5op)


TU-53.1100 Työpsykologian ja johtamisen perusteet (4op)
Kurssin tarkoituksena on antaa käsitys miten ja miksi ihminen toimii ryhmässä. Kurssin lopuksi valitaan listalta tietty elokuva ja tehdään analyysi tietyn ryhmän toiminnasta.


Mielenkiintoinen syväluotaus työpsykologiaan ja johtamiseen. Kurssi alkaa kolmella vierailuluennolla, joista kirjoitetaan luentopäiväkirja (hyväksytty/hylätty). Vierailijaluennoitsijat olivat keväällä 2006 todella laadukkaita, lisäksi luento-opetusta ryyditetään erilaisilla videoilla, pohdintatehtävillä ym. Bonuksena kurssi tarjoaa varsin kattavan silmäyksen yhteiskuntatieteisiin ja niiden historiaan. Luentopäiväkirjoineen, harjoitustehtävineen (essee Zimbardon kuulusta Prison Experimentistä parityönä) ja paksun englanninkielisen kurssikirjan ansiosta ehkä työläs, ehkä antoisin sivuaineen kursseista.
Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena (5op)


TU-91.1002 Markkinointi (3op)
Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijoille kokonaiskuva yrityksen talouden hallinnasta sekä johdon ja rahoittajan laskentatoimen menetelmistä. Tulokulma oppiainekseen on hieman ongelmanratkaisutyyppinen: tavoitteena on opetella analysoimaan yrityksen tilinpäätöstä ennemmin kuin laatimaan sellainen. Tarkasteltavia teemoja ovat mm. yrityksen taloudellisen tilan arvioiminen eri tunnuslukujen perusteella, mainittujen tunnuslukujen määrittäminen sekä niiden manipulointikeinojen tunnistaminen.


Kurssin nimi kuvaa käsiteltävää aihepiiriä varsin tyhjentävästi. Kurssikirjana maineikas Philip Kotlerin Marketing Management. Jälleen kerran korkeatasoisia vierailijaluennoitsijoita: syksyllä 2006 kuultiin mm. mieleenpainuva luento suomalaisen mainonnan suurmies Ami Hasanilta (mainostoimisto Hasan & Partners). Hivenen työläs mutta ehdottoman opettavainen kurssi, joka suoritetaan kirjaan pohjautuvan tentin ja harjoitustehtävien pohjalta.
Kurssi itsessään suoritetaan kahdessa vaiheessa: ensin on periodin verran luentoja ja verkkotehtäviä. Verkkotehtävät voi tehdä omaan tahtiin, ja niitä on paljon. Lopulta avautuu verkkotentti jota voi yrittää neljä kertaa. Verkkotentin saatuaan läpi on kurssista saavutettu arvosana 1 tai 2: arvosanan korotus tapahtuu toisen periodin aikana tentillä.


Edellä kuvattuihin kursseihin liittyen tarjotaan ajantasaista informaatiota kurssien kotisivuilta (kursseja kannattaa hakea kurssikoodin perusteella!)
Projektien suunnittelu ja ohjaus (5op)
http://www.tuta.hut.fi/studies/Courses_and_schedules/courses_and_schedules.php


Osasto on myös laatinut oppaan sivuaineen suorittamiseen liittyen, kannattaa tutustua huolella:
Opettaa opiskelijalle projektiliiketoimintaan, erityisesti projektinhallintaan, liittyviä käsitteitä, toimintatapoja ja menetelmiä. Fokuksena tässä ovat erityisesti yksittäiset projektit ja harjoitustehtäviä varten analysoidaan useampia eri skenaarioita.  
http://www.tuta.hut.fi/studies/JOO-opiskelijat/TUTA-OPAS0708.pdf


Ja jos/kun kysymyksiä herää, kannattaa rohkeasti kääntyä edellisen kirjoittaneen puoleen.
Introduction to Strategic Management (5op), tällä kurssilla oli myös suomenkielinen vaihtoehtoinen kurssi


Pekka Alahuhta / pekka.alahuhta a cs.helsinki.fi
Kurssi käydään englanniksi, ja se käsittelee lukuisia erilaisia työkaluja yritysten toiminnan ja tilanteen analysointiin. Kurssilla tehdään ryhmätyö jostain tosielämän suuryrityksestä ja analysoidaan sen nykyinen tilanne kurssin aikana opetetuilla asioilla.


==Tiedekuntien opinto-oppaat==
==Tiedekuntien opinto-oppaat==