HOPS-apu

Versio hetkellä 30. lokakuuta 2024 kello 15.31 – tehnyt Marikarl (keskustelu | muokkaukset) (lisätty verbi suorittaa työelämäopintojen kohdassa)

Tällä sivulla käydään läpi asioita, jotka on hyvä huomioida omaa HOPSia eli henkilökohtaista opintosuunnitelmaa päivitettäessä.

Tämä sivu on ensisijaisesti tarkoitettu 2. vuoden ja sitä vanhemmille opiskelijoille, mutta voi olla avuksi myös fuksille, etenkin jos osa opinnoista on jo suoritettu ennen tutkinnon alkua.

Kannattaa tutustua myös Opiskelijan ohjeissa sivuihin Suunnittele opintosi ja Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.

Yleistä

Opintosuunnitelmakaudet

OPS eli opetussuunnitelma tehdään yliopiston toimesta aina kolmeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Ainakin tietojenkäsittelytieteessä ja datatieteessä voimassa on kaksi opetussuunnitelmaa kerrallaan, kuluvan opetussuunnitelmakauden nykyinen sekä edellisen kauden OPS. Esimerkiksi syksyllä 2024 voimassa on OPS 2023-2026 sekä OPS 2020-2023. Syksyllä 2023 tai sen jälkeen aloittaneiden opiskelijoiden on opiskeltava uudemman OPS 2023-2026 mukaisesti. Sen sijaan ennen syksyä 2023 aloittaneet voivat valita kumman tahansa OPS:n. On kuitenkin hyvä huomioida, että mikä on viimeinen mahdollinen valmistumispäivä kunkin opetussuunnitelman mukaan opiskeltaessa. Jos arvioi, että mahdollisesti valmistuu vasta myöhemmin kuin vanha OPS mahdollistaa, on syytä harkita uudempaan OPSiin. Myös jotkin uudesta opetussuunnitelmasta poistuneet opetusjaksot voivat estää vanhan opetussuunnitelman mukaan valmistumisen, jos niitä ei ole aiemmin suoritettu.

OPS Kuka voi valita Alkamispäivä Viimeinen mahdollinen valmistumispäivä
2023-2026 (uusin) kaikki 1.8.2023 31.7.2029
2020-2023 (edellinen) ennen 1.8.2023 aloittaneet 1.8.2020 31.7.2026

Opetussuunnitelmaan liittyviä sivuja Opiskelijan ohjeissa

Sisu

Opiskelijan ohjeista löytyy ohjeita Sisun käyttöön. Sisun käyttöohjeet.

Vanhat opintosuoritukset voivat olla eri koodilla kuin mitä Sisun OPSiin on sisällytetty eikä niitä voi normaaliin tapaan lisätä edes korvaavuuksien avulla. Nämä voi lisätä HOPSiin vapaan suunnittelun tilassa ja joko heti tai myöhemmin pyytää virallista sisällyttämistä.

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot kirjataan HOPSiin yleensä korvaavuuksien kautta.

Lisäajan hakeminen

Opiskelijan ohjeistä löytyy lisäajan hakemiseen liittyen esimerkiksi ohjeet Jos opiskeluaikasi loppuu ja Sisu-ohje: Lisäajan hakeminen.

Jatkoaikaa hakiessa Sisussa tulee opintojaksot sijoittaa Ajoitus-sivulla perioideihin. Koska Sisu antaa lisätä kursseja vain kahdelle lukuvuodelle (/neljälle lukukaudelle?) opintoja, voi ajoitukseen järkevästi mahtumattomat kurssit lisätä esimerkiksi viimeiselle mahdolliselle kesäperiodille, jos opintoja on jäljellä enemmän kuin kahden vuoden edestä.

Kesäopinnot ja -tentit

Kesätentteihin tulee ilmottautua jo keväällä. Jos kesällä järjestetään kaksi tenttiä samasta opintojaksosta, voi halutessaan ilmottautua varmuuden vuoksi molempiin.

Opintojen vanheneminen

Opiskelijan ohjeet: Opintojen vanhentuminen

Opinnot vanhenevat 10 vuodessa suorituksesta. Opintoja voi kuitenkin tietyin edellytyksin paketoida opintokokonaisuuksiksi, jolloin paketti vanhenee tuoreimman suorituksen mukaan.

Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma

Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne löytyy Opiskelijan ohjeista. Varmista, että olet valinnut sivun alusta oikean koulutusohjelman.

Opintosuunnitelman valinta

Uusimman OPSin aikana aloittaneet opiskelevat uusimman OPSin mukaisesti. Vanhemmat opiskelijat voivat valita uusimman ja edellisen OPSin välillä. Yleensä on suositeltavaa pysyttäytyä edellisessä OPSissa, jos arvelee valmistuvansa sen viimeiseen mahdolliseen valmistumispäivään mennessä. Joskus voi kuitenkin olla pakotettu vaihtamaan uuteen OPSiin, jos esimerkiksi kaikkia vanhan OPSin mukaisia kursseja ei enää järjestetä edes tentteinä eikä uudesta kurssitarjonnasta löydy korvaavaa vaihtoehtoa suorittamattomaksi jääneelle kurssille. Aina peräkkäisten OPSien välillä ei ole suuria eroja, jolloin ei myöskään ole suurta merkistystä, kumman OPSin mukaan opiskelee.

OPS 2020-2023 vai OPS 2023-2026?

OPS 2023-2026 sisältää isoja muutoksia edelliseen OPSiin verrattuna. Ennen 1.8.2023 aloittaneiden tulee katsoa tarkkaan, pystyvätkö he jatkamaan vanhan OPSin mukaan opiskelua vai joutuvatko he vaihtamaan uuteen OPSiin.

Merkittävin muutos OPS:ssa ehkä on kurssien Tietokoneen toiminta (TiTo, 5 op) ja Tietoliikenteen perusteet (TiLPe, 5 op) yhdistyminen kurssiksi Tietokone ja Internet (Tintti, 5 op). Jos molemmat tai jompikumpi vanhoista kursseista on suorittamatta ja haluaa suorittaa opinnot vanhan OPSin mukaan, tulee kurssi tenttiä, sillä opetusta ei enää järjestetä. Jos vain toinen puuttuu, puuttuvan kurssin voi korvata myös uudella kurssilla Tietokone ja Internet. Molempien puuttuessa toisen voi tenttiä ja toisen korvata uudella kurssilla. Jos molemmat tai toinen vanhoista kursseista puuttuu, eikä halua suorittaa kurssia tenttimällä, on siirryttävä uuteen OPSiin.

Tämän lisäksi on hyvä huomioida, että uudessa OPSissa matematiikan ja menetelmätieteiden opinnoissa on merkittäviä muutoksia vaadituissa kursseissa. Lisäksi tietoturvakurssi ja Johdatus tekoälyyn ei ole enää toisilleen vaihtoehtoisia uudessa OPSissa vaan molemmat ovat pakollisia.

Laskentaympäristöt on korvannut kurssin Käyttöjärjestelmä (käjä). Jos käjä on suorittamatta, voi sen sijaan suorittaa kurssin Laskentaympäristöt.

Kurssien suoritusjärjestys

Useimmilla kursseilla on esitietovaatimuksina muita kursseja. Nämä löytyvät esimerkiksi Sisuta opintojaksojen esitteistä. Tätä varten on myös kehitetty sivustoja, joista näkee eri kurssien esitietovaatimuksia graafisessa muodossa. Kurssikartta on TKO-älyn järjestelmävastaavan tekemä sivu. https://study.cs.helsinki.fi/esitieto/ taas on toteutettu yliopiston henkilökunnan toimeksiannosta Ohjelmistotuotantoprojekti-kurssilla.

Kurssille osallistuminen ei yleensä vaadi suoritusmerkintää esitietovaatimuskurssista. Jos siis koet, että esitiedot ovat riittävissä määrin hallussa, voit ilmottautua kurssille. Ongelmaksi ei siis muodostu, jos esimerkiksi olet muuten käynyt esitietokurssin, mutta suoritusmerkintä puuttuu tekemättömän tentin takia. Opiskelija voi myös itse yrittää arvioida, onko hänellä tarvittavat esitiedot hallussa muualla hankitun osaamisen perusteella.

Tietojenkäsittelytieteen kursseista huomioitavaa

Kursseille Ohjelmistoprojekti ja Kandidaatin tutkielma tulee ilmottautua hyvissä ajoin. Ilmottautuminen tapahtuu Sisun ulkopuolella. Seuraa helsinki.fi-sähköpostiasi suunniteltua suoritusaikaa edeltävänä lukukautena.

Opintojen suorittaminen töitä tekemällä

Opiskelijanohjeet: Koulutusohjelmasi työelämäjakso

Alan töitä tekemällä on mahdollista saada opintopisteitä. Vaihtoehtoina JOKO hyväksilukea Ohjelmistoprojekti TAI suorittaa Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely.

Matematiikka ja menetelmätieteet

Ehkä jotain yleistä

OPS 2023-2026

Miten suorittaa jompikumpi

OPS 2020-2023

Miten suorittaa jompikumpi

Valinnainen muun tieteenalan opintokokonaisuus

Joskus tätä kuulee kutsuttavan vanhahtavasti sivuaineeksi. Opintikokonaisuus voi olla oikeastaan mitä vain omien kiinnosten mukaan. Myös muualla suoritettuja opintoja voi sisällyttää tähän, myös aiemmasta tutkinnosta.

Kieliopinnot

Kielikeskuksen kurssien ilmottautumisessa tulee huomioida, että ilmottautuminen sulkeutuu tavallisesti jo viikkoa ennen periodin alkua. Jos kurssilla on tämän jälkeen tilaa, vapaat paikat täytetään ilmottautumisjärjestyksessä jälki-ilmottautumisessa. Mikäli varsinaisessa ilmottautumisessa on enemmän kurssille tulijoita kuin paikkoja, paikat tavallisesti arvotaan. Pakollisilla kielikursseilla voi kuitenkin olla toteutuksia, joissa esimerkiksi valmistuvat opiskelijat asetetaan etusijalle.

Äidinkieli suoritetaan kanditaatin tutkielman yhteydessä.

Muut opinnot

Tänne voi sisällyttää mitä tahansa, jotta saa tutkinnon laajuudeen täyteen. Esimerkiksi

  • Tietojenkäsittelytieteen valinnaisia opintoja (HUOM! ainakin joitakin voi sisällyttää myös aineopintoihin halutessaan, huomioi arvosana)
  • Muiden alojen opintoja, joita ei ole sisällyttänyt kokonaisuuteen tai joita ei ole tarpeeksi yhteen kokonaisuuteen
  • Vapaavalintaisia kieliä
  • Tuutorointi
  • Järjestötoiminta
  • Helpot nopat

Opintojen hyväksilukeminen

Linkki Opiskelijan ohjeisiin

Maisteriopintoihin valmistautuminen kandiopinnoissa

Optio-ohjelmat ja vaatimukset kandiopintojen kursseista

Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma

placeholder

Datatieteen maisteriohjelma

placeholder