HOPS-apu

From Fuksiwiki

Tällä sivulla käydään läpi asioita, jotka on hyvä huomioida omaa HOPSia eli henkilökohtaista opintosuunnitelmaa päivitettäessä.

Tämä sivu on ensisijaisesti tarkoitettu 2. vuoden ja sitä vanhemmille opiskelijoille, mutta voi olla avuksi myös fuksille, etenkin jos osa opinnoista on jo suoritettu ennen tutkinnon alkua.

Kannattaa tutustua myös Opiskelijan ohjeissa sivuihin Suunnittele opintosi ja Opintojen suunnittelu ja HOPS-ohjaus.

Yleistä

Opetussuunnitelmakaudet

OPS eli opetussuunnitelma tehdään yliopiston toimesta aina kolmeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Ainakin tietojenkäsittelytieteessä ja datatieteessä voimassa on kaksi opetussuunnitelmaa kerrallaan, kuluvan opetussuunnitelmakauden nykyinen sekä edellisen kauden OPS. Esimerkiksi syksyllä 2024 voimassa on OPS 2023-2026 sekä OPS 2020-2023. Syksyllä 2023 tai sen jälkeen aloittaneiden opiskelijoiden on opiskeltava uudemman OPS 2023-2026 mukaisesti. Sen sijaan ennen syksyä 2023 aloittaneet voivat valita kumman tahansa OPS:n. On kuitenkin hyvä huomioida, että mikä on viimeinen mahdollinen valmistumispäivä kunkin opetussuunnitelman mukaan opiskeltaessa. Jos arvioi, että mahdollisesti valmistuu vasta myöhemmin kuin vanha OPS mahdollistaa, on syytä harkita uudempaan OPSiin. Myös jotkin uudesta opetussuunnitelmasta poistuneet opetusjaksot voivat estää vanhan opetussuunnitelman mukaan valmistumisen, jos niitä ei ole aiemmin suoritettu.

OPS Kuka voi valita Alkamispäivä Viimeinen mahdollinen valmistumispäivä
2023-2026 (uusin) kaikki 1.8.2023 31.7.2029
2020-2023 (edellinen) ennen 1.8.2023 aloittaneet 1.8.2020 31.7.2026

Opetussuunnitelmaan liittyviä sivuja Opiskelijan ohjeissa

Sisu

Opiskelijan ohjeista löytyy ohjeita Sisun käyttöön. Sisun käyttöohjeet.

Vanhat opintosuoritukset voivat olla eri koodilla kuin mitä Sisun OPSiin on sisällytetty eikä niitä voi normaaliin tapaan lisätä edes korvaavuuksien avulla. Nämä voi lisätä HOPSiin vapaan suunnittelun tilassa ja joko heti tai myöhemmin pyytää virallista sisällyttämistä.

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot kirjataan HOPSiin yleensä korvaavuuksien kautta.

Suoritustavat

Opiskelijan ohjeet: Opintojen suorittaminen ja arviointi

Opintojaksojen suorittamiseen on monia tapoja, esimerkiksi

  • luentokurssit
  • MOOC-kurssit
  • Avoimen yliopiston kurssit
  • Yleiset tentit
  • Examinarium-tentit
  • Hyväksilukeminen

Luentokurssit

Ehkä tavallisin tapa suorittaa kursseja. Luentojen lisäksi suoritustapaan voi kuulua esimerkiksi laskuharjoituksia. Opetus voi tapahtua lähi- tai etäopetuksena tai näiden yhdistelmänä.

Läsnäolopakkoa ei tavallisesti ole, poikkeuksena Kielikeskuksen kurssit. Kursseilla, joissa tehdään ryhmätöitä, tavallisesti vaaditaan ainakin jossain määrin läsnäoloa. Ryhmällä voi kuitenkin olla mahdollisuuksia sopia työskentelytavoistaan itse.

HUOM! Kurssitentteihin tulee yleensää ilmottautua erikseen. Erillinen ilmottautuminen on tehtävä viimeistään 10 päivää ennen tenttipäivää.

MOOC-kurssit

MOOC-kurssit löytyvät osoitteesta mooc.fi. Kursseja on paljon etenkin tietojenkäsittelytieteeseen liittyen, mutta myös muiden alojen kursseja löytyy.

Suoritusmerkinnän saamisen tavat voivat vaihdella. Lue ohjeet MOOC-kurssin omilta sivuilta.

Avoin yliopisto

Ainakin useimmat avoimen yliopiston opinnot on mahdollista sisällyttää tutkintoon.

Avoimen yliopiston opinnoista opiskelijan tulee itse maksaa osallistumismaksu. Poikkeuksen muodostaa Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kesäopinnot, jotka ovat maksuttomia Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijoille. Myös jotkin lukuvuoden aikana järjesttävät avoimen kurssit voivat olla maksuttomia tutkinto-opiskelijoille, mutta nämä ovat poikkeuksia sääntöön. Avoimessa yliopistossa on tarjolla myös kaikille maksuttomia opintoja.

Suomen avoimet yliopistot löytyvät listattuna Opintopolusta. Samalta sivulta löytyy myös muita mahdollisuuksia HY:n ulkopuolella opiskeluun.

Yleiset tentit ja Examinarium-tentit

Opiskelijan ohjeet:

Useimpia kursseja on mahdollista suorittaa myös tenttimällä. Tenttiin voi mennä esimerkiksi itseopiskelun päätteksi tai myös luentokurssin jälkeen. Luentokurssin jälkeen syitä erillisen tentin tekoon voi olla esimerkiksi kurssitentin reputtaminen tai jos haluamansa arvosanan saaminen kurssitentissä ei ole mahdollista esimerkiksi palauttamattomien laskareiden takia.

Yleiset kuulustelut järjestetään saleissa. Tentti voi olla paperinen tai sähköinen. Sähköinen salitentti tehdään omalla koneella. Lue tarkemmat ohjeet Opiskelijan ohjeista.

Examinarium-tentit ovat aina sähköisiä. Kumpulan Examinarium-tiloissa käytössä on piirtopöydät, jolloin esimerkiksi matematiikan kirjoittaminen voi olla helpompaa. Muilla kampuksilla piirtopöytiä ei ole, joten matematiikkaa kirjoitettaessa LaTeX on hyvä olla hallussa, jos tentin suorittaa muualla kuin Kumpulassa.

Opintojen hyväksilukeminen

Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Milloin opintoja järjestetään

Opiskelijan ohjeet: Mistä löydän opintotarjonnan?

Yllä mainitulta sivulta löytyy tietokäsittelytieteen kandiohjelman alustava opetusohjelma, jossa järjestettävät kurssit on kerrottu periodin tarkkuudella. Tarkemmat järjestämistiedot löytyvät esimerkiksi Sisusta. Myös muilla koulutusohjelmilla voi olla vastaavia listauksia. Ne löytyvät, kun vaihdat opiskelijan ohjeissa koulutusohjelmaa. Eli jos haluat tutkia, milloin esimerkiksi matematiikan kursseja järjestetään, valitse matemaattisten tieteiden kandiohjelma sivun ylälaidan valikosta.

Opintoja on mahdollista suorittaa syys- ja kevätlukukausien lisäksi intensiivijaksoilla sekä kesäisin.

Kesäopinnot ja -tentit

Kesätentteihin tulee ilmottautua jo keväällä. Jos kesällä järjestetään kaksi tenttiä samasta opintojaksosta, voi halutessaan ilmottautua varmuuden vuoksi molempiin.

Opiskelijavaihto

Jos haluat lähteä opintojesi aikana vaihtoon, kannattaa vaihdon suunnittelu aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Haut vaihto-opintoihin tapahtuu usein jo edellisen lukuvuoden aikana. Kohdeyliopistoilla voi olla vaatimuksia kotiyliopistossa suoritettujen opintojen suhteen, esimerkiksi keskiarvon suhteen.

Jos suunnitelmissa on suorittaa valinnainen opintokokonaisuus vaihdossa, siitä on hyvä keskustella etukäteen koulutussuunnittelijan kanssa.

Lisätietoa opiskelijan ohjeissa Opiskele ulkomailla

Valmistuminen

https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/valmistuminen

Lisäajan hakeminen

Opiskelijan ohjeistä löytyy lisäajan hakemiseen liittyen esimerkiksi ohjeet Jos opiskeluaikasi loppuu ja Sisu-ohje: Lisäajan hakeminen.

Jatkoaikaa hakiessa Sisussa tulee opintojaksot sijoittaa Ajoitus-sivulla perioideihin. Koska Sisu antaa lisätä kursseja vain kahdelle lukuvuodelle (/neljälle lukukaudelle?) opintoja, voi ajoitukseen järkevästi mahtumattomat kurssit lisätä esimerkiksi viimeiselle mahdolliselle kesäperiodille, jos opintoja on jäljellä enemmän kuin kahden vuoden edestä.

Lisäajan hakemisesta opiskeluoikeuteen aletaan 1.1.2025 alkaen periä 50 euron käsittelymaksu. https://studies.helsinki.fi/ohjeet/uutiset/lisaajan-hakeminen-muuttuu-maksulliseksi-112025-uudelleenkirjoittautumismaksuun-korotus-taustalla

Opintojen vanheneminen

Opiskelijan ohjeet: Opintojen vanhentuminen

Opinnot vanhenevat 10 vuodessa suorituksesta. Opintoja voi kuitenkin tietyin edellytyksin paketoida opintokokonaisuuksiksi, jolloin paketti vanhenee tuoreimman suorituksen mukaan.

Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma

Tutkinnon laajuus ja tutkintorakenne löytyy Opiskelijan ohjeista. Varmista, että olet valinnut sivun alusta oikean koulutusohjelman.

Opintosuunnitelman valinta

Uusimman OPSin aikana aloittaneet opiskelevat uusimman OPSin mukaisesti. Vanhemmat opiskelijat voivat valita uusimman ja edellisen OPSin välillä. Yleensä on suositeltavaa pysyttäytyä edellisessä OPSissa, jos arvelee valmistuvansa sen viimeiseen mahdolliseen valmistumispäivään mennessä. Joskus voi kuitenkin olla pakotettu vaihtamaan uuteen OPSiin, jos esimerkiksi kaikkia vanhan OPSin mukaisia kursseja ei enää järjestetä edes tentteinä eikä uudesta kurssitarjonnasta löydy korvaavaa vaihtoehtoa suorittamattomaksi jääneelle kurssille. Aina peräkkäisten OPSien välillä ei ole suuria eroja, jolloin ei myöskään ole suurta merkistystä, kumman OPSin mukaan opiskelee.

OPS 2020-2023 vai OPS 2023-2026?

OPS 2023-2026 sisältää isoja muutoksia edelliseen OPSiin verrattuna. Ennen 1.8.2023 aloittaneiden tulee katsoa tarkkaan, pystyvätkö he jatkamaan vanhan OPSin mukaan opiskelua vai joutuvatko he vaihtamaan uuteen OPSiin.

Merkittävin muutos OPS:ssa ehkä on kurssien Tietokoneen toiminta (TiTo, 5 op) ja Tietoliikenteen perusteet (TiLPe, 5 op) yhdistyminen kurssiksi Tietokone ja Internet (Tintti, 5 op). Jos molemmat tai jompikumpi vanhoista kursseista on suorittamatta ja haluaa suorittaa opinnot vanhan OPSin mukaan, tulee kurssi tenttiä, sillä opetusta ei enää järjestetä. Jos vain toinen puuttuu, puuttuvan kurssin voi korvata myös uudella kurssilla Tietokone ja Internet. Molempien puuttuessa toisen voi tenttiä ja toisen korvata uudella kurssilla. Jos molemmat tai toinen vanhoista kursseista puuttuu, eikä halua suorittaa kurssia tenttimällä, on siirryttävä uuteen OPSiin.

Tämän lisäksi on hyvä huomioida, että uudessa OPSissa matematiikan ja menetelmätieteiden opinnoissa on merkittäviä muutoksia vaadituissa kursseissa. Lisäksi tietoturvakurssi ja Johdatus tekoälyyn ei ole enää toisilleen vaihtoehtoisia uudessa OPSissa vaan molemmat ovat pakollisia.

Laskentaympäristöt on korvannut kurssin Käyttöjärjestelmä (käjä). Jos käjä on suorittamatta, voi sen sijaan suorittaa kurssin Laskentaympäristöt.

Kurssien suoritusjärjestys

Useimmilla kursseilla on esitietovaatimuksina muita kursseja. Nämä löytyvät esimerkiksi Sisuta opintojaksojen esitteistä. Tätä varten on myös kehitetty sivustoja, joista näkee eri kurssien esitietovaatimuksia graafisessa muodossa. Kurssikartta on TKO-älyn järjestelmävastaavan tekemä sivu. https://study.cs.helsinki.fi/esitieto/ taas on toteutettu yliopiston henkilökunnan toimeksiannosta Ohjelmistotuotantoprojekti-kurssilla.

Kurssille osallistuminen ei yleensä vaadi suoritusmerkintää esitietovaatimuskurssista. Jos siis koet, että esitiedot ovat riittävissä määrin hallussa, voit ilmottautua kurssille. Ongelmaksi ei siis muodostu, jos esimerkiksi olet muuten käynyt esitietokurssin, mutta suoritusmerkintä puuttuu tekemättömän tentin takia. Opiskelija voi myös itse yrittää arvioida, onko hänellä tarvittavat esitiedot hallussa muualla hankitun osaamisen perusteella.

Tietojenkäsittelytieteen kursseista huomioitavaa

Kursseille Ohjelmistoprojekti ja Kandidaatin tutkielma tulee ilmottautua hyvissä ajoin. Esimerkiksi syksyn kanditutkielmaan ilmottaudutaan jo keväällä. Ilmottautuminen tapahtuu Sisun lisäksi myös erillisellä lomakkeella, jossa kysytään lisäkysymyksiä kurssin suoritukseen liittyen. Seuraa Sisun lisäksi helsinki.fi-sähköpostiasi sekä muuta tiedotusta suunniteltua suoritusaikaa edeltävänä lukukautena.

Opintojen suorittaminen töitä tekemällä

Opiskelijanohjeet: Koulutusohjelmasi työelämäjakso

Alan töitä tekemällä on mahdollista saada opintopisteitä. Vaihtoehtoina JOKO hyväksilukea Ohjelmistoprojekti TAI suorittaa Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely.

Matematiikka ja menetelmätieteet

Kaikkien tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden opintoihin kuuluu pakollisena joko matematiikan tai menetelmätieteiden 25 op:n opintokokonaisuus. Tietojenkäsittelytieteilijöillä menetelmätieteet tarkoittavat käytännössä matematiikan ja tilastotieteen opintoja.

Kaikkien tulee suorittaa kurssi Johdatus yliopistomatematiikkaan (JYM). Muutoin kokonaisuuden vaatimukset riippuu paljolti siitä, suorittaako matematiikkaa vai menetelmätieteitä ja minkä OPSin mukaan. Ajankohtaiset tiedot suoritettavista vaihtoehtodoista löytyy Tutkintorakenne-sivulta kohdasta "Vaihtoehtoinen opintokokonaisuus". Varmista, että olet valinnot noudattamaasi OPSiin sopivan lukuvuoden.

Valintaa vaihtoehtojen välillä ei tarvitse tehdä heti opintojen alussa, vaan opintojen aikana voi kokeilla, mikä itseään kiinnostaa ja valita kokonaisuuden sen mukaan, mihin saa kurssit sopivasti suoritettua. Jos innostuu opiskelemaan matematiikkaa ja tilastotiedettä paljon, osasta opintoja voi koostaa valinnaisen muun tieteenalan kokonaisuuden.

OPS 2023-2026

Vaihtoehto 1: Matematiikka ja tilastotiede, perusopinnot (tietojenkäsittelytieteen opiskelijoille) (25 op)

Vaihtoehto 2: Menetelmätieteet (tietojenkäsittelytiede), perusopinnot (25 op)

OPS 2020-2023

Vaihtoehto 1: Matematiikka (tietojenkäsittelytiede), perusopinnot (≥ 25 op)

Vaihtoehto 2: Menetelmätieteet (tietojenkäsittelytiede), perusopinnot (25 op)

Valinnainen muun tieteenalan opintokokonaisuus

Opiskelijan ohjeet: Valinnaiset opinnot

Joskus tätä kuulee kutsuttavan vanhahtavasti mutta lyhyesti sivuaineeksi. Opintokokonaisuus voi olla oikeastaan mitä vain omien kiinnosten mukaan. Myös muualla suoritettuja opintoja voi sisällyttää tähän, esimerkiksi aiemmasta tutkinnosta. Tietojenkäsittelytiede on monella alalla tarvittava työkalu, joten mahdollisen kohdealan tuntemus on aina hyödyksi.

Jos et ole varma, mikä tieteenala voisi kiinnostaa, voit käydä kokeiluluontoisesti suorittamassa ensin yhden kurssin. Jos ala ei kiinnostakaan yhtä kurssia enempää, voi yksittäisen suoritetun kussin sisällyttää muihin opintoihin.

Kieliopinnot

Opiskelijan ohjeissa

Kielikeskuksen kurssien ilmottautumisessa tulee huomioida, että ilmottautuminen sulkeutuu tavallisesti jo viikkoa ennen periodin alkua. Jos kurssilla on tämän jälkeen tilaa, vapaat paikat täytetään ilmottautumisjärjestyksessä jälki-ilmottautumisessa. Mikäli varsinaisessa ilmottautumisessa on enemmän kurssille tulijoita kuin paikkoja, paikat tavallisesti arvotaan. Pakollisilla kielikursseilla voi kuitenkin olla toteutuksia, joissa esimerkiksi valmistuvat opiskelijat asetetaan etusijalle.

Muut opinnot

Opintokokonaisuus TKT-yht Muut opinnot (≥ 15 op)

Työelämä ja asiantuntijuus

ks. Opintojen suorittaminen töitä tekemällä

Viestintä ja kieliosaaminen

Äidinkieli suoritetaan kanditaatin tutkielman yhteydessä.

Jos toisena kotimaisena kielenä on ruotsi, se suoritetaan yleensä tavallisena luentokurssina. Ilmottautuessa ensin ilmottaudutaan suulliselle kurssille ja paikan varmistuttua toteutusta vastaavalle kirjallisen taidon kursille. Tämä johtuu suoritusteknisistä syistä, opetus tapahtuu yhtäaikaa.

Ruotsin kielen suoritus on mahdollista tehdä myös Universum nu -kurssin yhteydessä.

Vieraana kielenä yleensä opiskellaan englantia, mutta myös muita mahdollisuuksia on. Englannin suoritus tapahtuu usein syksyisin opintojakson Tietojenkäsittely ja yhteiskunta (5 op) yhteydessä, mutta jos kyseisen kurssin on suorittanut verkko-opetuksena, johon ei ole integroitu englantia, niin on myös mahdollista osallistua erilliselle englannin kurssille.

Toinen kotimainen kieli sekä vieras kieli on mahdollista suorittaa myös korvaavalla kokeella.

Opiskelijan digitaidot

Koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa on kaikille yliopiston opiskelijoille suunnattu DIGI-A. Tämän lisäksi suoritetaan omalle koulutusohjelmalle suunnattu lisäosa, joka tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmassa on Tietokone työvälineenä eli tuttavallisemmin Lapio.

Halutessaan myös muille koulutusohjelmille suunnattuja lisäosia voi suorittaa. Nämä voi sisällyttää valinnaisiin opintoihin.

Akateemiset taidot

Tutkimustiedon haku suoritetaan kanditaatin tutkielman yhteydessä.

Akateemisten taitojen kurssilla järjestetään vuosittain luentoja, joihin on hyvin suositeltavaa osallistua. Kurssiin liittyy myös kyselyjä, joihin on myös suotavaa vastata. Sen lisäksi, että niistä on opiskelijalle itselleen hyötyä, yliopisto saa osan rahoituksestaan vastausmäärien perusteella.

Akateemisten taitojen suoritusta haetaan opintojen lopussa. Käytännössä opiskelija omaa riittävät akateemiset taidot, kun hän on osannut suorittaa riittävän määrän opintoja siten, että niistä on mahdollista koostaa tutkinto.

Valinnaiset opintojaksot

Tänne voi sisällyttää mitä tahansa, jotta saa tutkinnon laajuuden täyteen. Esimerkiksi

Maisteriopintoihin valmistautuminen kandiopinnoissa

Opiskelijan ohjeet: Jatkaminen maisteriohjelmaan

Tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmasta valmistuvilla on useita vaihtoehtoja valita maisteriohjelma, johon siirtyy. Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua jo hyvissä ajoin, sillä joissakin on tarkkojakin vaatimuksia kandin tutkinnossa suoritetuista opinnoista. Maisterioptiot löytyvät täältä.

Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma

placeholder

Datatieteen maisteriohjelma

placeholder