Ero sivun ”Sivuainekuvauksia” versioiden välillä

1 702 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
Rivi 157: Rivi 157:


===Kieliteknologia===
===Kieliteknologia===
(kesken)
Kieliteknologia (entinen tietokonelingvistiikka) on aine, jonka sisältöä ja lopullista tarkoitusperää edes sen pääaineopiskelijatkaan eivät välttämättä osaa kovin tyhjentävästi selittää (Eräs paatunut kieliteknologi halusi selittää asian, krhm, näin: http://xkcd.com/114/). Aine löytyy humanistisesta tiedekunnasta Yleisen kielitieteen laitoksen alaisuudesta, mutta aihe ei loikkaa lopulta kovinkaan kauas käpistelystä. Kieliteknogolian pääaineopiskelijoiden pakollisiin kursseihin kuuluvatkin mm. ohjelmoinnin perusteet samoin kuin käpistelijöilläkin. Meitä käpistelijöitä sivuaineilee kieliteknologiassa kohtalainen määrä ja vastaavasti ei ole kovinkaan tavatonta, etteikö käpistely olisi monen kieliteknologin looginen valinta sivuaineeksi. Kieliteknologi on pohjimmiltaan ihminen, joka on kiinostunut humaaneista aineista (kielitiede, psykologia, kognitiotiede, puheentutkimus, käännöstiede...) mutta näiden lisäksi samalla myös tekniikasta. Kieliteknologiaa tarvitaan niin tekstinkäsittelyohjelmissa, käännöstieteessä kuin mobiiliteknologiassakin. Kieliteknologit työllistyvätkin mm. IT-alalle, mutta monipuolinen koulutus humanististen aineiden ja tekniikan yhdistämisessä auttaa työllistymään usealle eri alalle.


Kieliteknologia on vapaasti opiskeltava aine, mutta vaatii virallisessa mielessä käymään kurssin Kielitieteen perusteet ja läpäisemään sen annettujen vaatimusten mukaisesti. Kurssi on suoritettava minimissään 2op suuruisena ja kurssista on saatava arvosana 3. Periaatteessa tämä ei vielä estä varsinaisille kieliteknologian kursseille osallistumista, joskin se saatetaan tarkistaa. (jatkuupi :)) -maria


Kieliteknologiaa opiskellakseen tulee suorittaa kielitieteen perusteet -kurssi vähintään kolmen opintopisteen suorituksena, ja kurssista tulee saada arvosanaksi vähintään 3.  (-Julia, vähän tönäsin)
Kieliteknologiaa opiskellakseen tulee suorittaa kielitieteen perusteet -kurssi vähintään kolmen opintopisteen suorituksena, ja kurssista tulee saada arvosanaksi vähintään 3.  (-Julia, vähän tönäsin)
Rekisteröitymätön käyttäjä