Yliopistoliikunta

Fuksiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Huomautus: Nämä mietteet on kirjoitettu erään liikuntaa harrastavan käpistelijän näkökulmasta. Liikunnan hyödyllisyydestä kenellekään tuskin on kyseenalaistettavaa.

Sisällysluettelo

Miksi

Tuoreen fuksin ei tule ylenkatsoa liikuntaa. Opiskelumenestystä edesauttaa hyvä fyysinen kunto, sillä penkin painaminen on yllättävän raskasta puuhaa. Tietojenkäsittelytieteilyssä hyvä fyysinen kunto vain korostuu, kun koneen ääressä joudutaan nyhjöttämään niska kyyryssä päivästä toiseen lähes ympäri vuorokauden. Terve mieli terveessä ruumiissa jne.

Missä

Apuun tulee Yliopistoliikunta. Se tarjoaa todella edulliseen hintaan liikuntapalveluja opiskelijoille, vieläpä aivan laitoksemme vieressä Kumpulan liikuntakeskuksessa. Yliopistoliikunnan liikuntakeskuksia on lisäksi Meilahdessa, Viikissä, Töölössä (Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu) sekä Keskustakampuksella.

Mitä

Yliopistoliikunnan lajitarjonta on erittäin monipuolinen; tarjolla on perinteisiä joukkuelajeja kuten salibandya ja koripalloa, aitoa raakaa punttisalia ja monenlaisia ryhmäliikuntatunteja kuten spinningiä ja joogaa sekä huippusuosittua Bodypumppia. Lisäksi tarjolla on erilaisia tansseja ja jos jonkinlaista aromaterapiaa. Käpistelijät innostuvat varmasti myös huolettomat hartiat -tunneista, jotka tuovat apua hartiaseudun vaivoihin.

Vakituisten liikuntamaksuun sisältyvien tuntien lisäksi tarjolla on myös kurssimuotoista liikuntaa, jossa pientä korvausta vastaan (yleensä 10-70€) pääsee huippuammattilaisen opetukseen. Kurssien aiheina ovat esimerkiksi kuntosalistartti, uimakoulut sekä erilaiset tanssit, kuten baletti ja jazz-tanssi. Kumpulan liikuntakeskuksessa on erikoisuutena moderni kiipeilyseinä, jota pääsee käyttämään edulliseen hintaan.

Minäkö

Monilla meistä on ikäviä kokemuksia koululiikunnasta. Tulimme aina valituksi viimeisenä joukkueeseen ja jouduimme pelaamaan huipputylsää säbää ja pesistä. Monet eivät pidä lainkaan joukkuelajeista ja eivät siksi harrasta liikuntaa lainkaan. Samat ihmiset saattavat innostua hurjasti, kun he pääsevät kokeilemaan jotain aivan muuta. Jotain, missä ei tarvitse kilpailla toisten kanssa, missä pääsee ylittämään itsensä ja tekemään jotain, mitä ei koskaan kuvitellut kykenevänsä tekemään. He eivät vain tiedä sitä, koska eivät ole kokeilleet. Tälläisiä kokemuksia voivat olla esimerkiksi kiipeilyseinän valloittaminen tai ensimmäinen kerta elämässä, kun sai kämmenet yltämään maahan saakka.

Yliopistoliikunnan tunnit ovat pääsääntöisesti kaikille sopivia. Sinun ei siis tule olla lajin harrastaja, voidaksesi osallistua vaikkapa jooga-tunnille. Myöskään rapakuntoisia ei katsota kieroon. Heille on lisäksi tarjolla ns. kuntoa kevyemmin -tunteja, joista on hyvä aloittaa oman paremman tulevaisuuden rakentaminen. Kun myös kuntosalille on tarjolla ohjausta aivan harjoitusohjelman laadinnasta lähtien, on liikuntapalveluista vaikea kieltäytyä.