Siirry sisältöön

Ero sivun ”Kurssikuvauksia” versioiden välillä

ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 168: Rivi 168:
* Syksyisin ja keväisin
* Syksyisin ja keväisin


Ohjelmistotuotantoprojektissa harjoitellaan projektin toteuttamista ja hallintaa jotakuinkin työpaikkaa vastaavassa työympäristössä. Projekti toteutetaan 5-6 hengen ryhmässä. Projektilla on oikea asiakas (laitokselta, yliopistolta tai yrityksestä), joka asettaa vaatimukset tuotteelle. Kurssin päätyttyä tuotteeseen ei sisälly ylläpitovastuuta. Useat projektit menevät keskeneräisenä tuleville osanottajille jatkokehitykseen, mutta osa on päätynyt jopa oikeaan tuotantoonkin. Kurssin perimmäinen tarkoitus on kuitenkin harjoitella varsinaista prosessia enemmän kuin itse projektin toteuttamista, eikä kannata liikaa stressata että tuotteen tulisi olla valmis kurssin päättyessä.
Ohjelmistotuotantoprojektissa harjoitellaan projektin toteuttamista jotakuinkin reaalimaailmaa vastaavin menetelmin. Projekti toteutetaan 5-6 hengen ryhmässä. Projektilla on siis ihkaoikea asiakas (yleensä laitokselta, yliopistolta tai jostain yrityksestä), joka asettaa vaatimukset tuotteelle. Näihin vaatimuksiin ryhmän pitäisi sitten pystyä ohjelmistollaan vastaamaan mahdollisimman hyvin. Projektin aiheeseen ei voi vaikuttaa mutta haluamastaan ryhmästä voi esittää toivomuksen. Aihe voi olla periaatteessa mikä tahansa. Ei ole ollenkaan tavatonta, että ensitöikseen joutuu opettelemaan uuden ohjelmointikielen.


Projekti toteutetaan käyttäen ketterää ohjelmistokehitysmenetelmää. Varsinaista projektipäällikköä ei ryhmässä ketterien menetelmien tapaan ole, ellei ryhmä sellaista välttämättä halua valita keskuudestaan. Kurssi on hyvin opettavainen ja ryhmä saa käytännössä vapaat kädet ja menetelmät itsensä toteuttamiseen asiakkaan vaatimusten mukaisesti. Ryhmätyön merkitys ja asiakkaan kanssa vaatimuksista kinastelu ovat keskeisessä osassa. Ongelmilta (tai oikeastaan haasteilta) ei voi projektin edetessä välttyä, mutta moiset kannattaa ottaa oppimiskokemuksena.
Kurssin päätyttyä tuotteeseen ei sisälly ylläpitovastuuta. Useat projektit menevät keskeneräisenä tuleville osanottajille jatkokehitykseen, mutta osa on päätynyt jopa oikeaan tuotantoonkin. Kurssin perimmäinen tarkoitus on kuitenkin harjoitella varsinaista prosessia enemmän kuin itse projektin toteuttamista. Ei kannata liikaa stressata että tuotteen tulisi olla valmis kurssin päättyessä. Ohjelmoimaankin pääsee varmasti tarpeeksi ja ohessa mahdolliset uudet työkalutkin tulevat väkipakostakin tutuksi.


Kurssista saa eniten irti, jos sopii ryhmän kanssa erilaisten työtapojen ja menetelmien (esim. eri pituiset sprintit) kokeilemisesta - oikeilla työpaikoilla tällaisiä kokeiluja harvemmin pääsee enää toteuttamaan.
Projekti toteutetaan käyttäen laitoksen omaa ketterää ohjelmistokehitysmenetelmää (Scrum-variaatio). Varsinaista projektipäällikköä ei ryhmässä ketterien menetelmien tapaan ole, ellei ryhmä sellaista välttämättä halua valita keskuudestaan. Kurssi on hyvin opettavainen ja ryhmä saa käytännössä lähes vapaat kädet itsensä toteuttamiseen. Ryhmätyön merkitys ja asiakkaan kanssa vaatimuksista vääntäminen ovat kurssin keskeisessä osassa. Ongelmilta (tai oikeastaan haasteilta) ei voi projektin edetessä välttyä ja moiset kannattaa ottaa oppimiskokemuksena. Kurssin arvostelu perustuu hyvin paljolta ryhmän vertaisarviointiin. Asiakkaan antamalla arvosanalla ei juuri käytännön merkitystä ei ole.
 
Kurssista saa eniten irti, jos sopii ryhmän kanssa erilaisten työtapojen ja menetelmien (esim. eri pituiset sprintit) kokeilemisesta, oikeilla työpaikoilla tällaisiä kokeiluja harvemmin pääsee enää toteuttamaan. Kurssin tärkein opetus lienee, että asiakkaan kaikkiin vaatimuksiin ei missään nimessä ole pakko suostua ja että tekniset hankaluudet pystytään todennäköisesti ohittamaan onnistuneilla neuvottelulla.


=== Tieteellisen kirjoittamisen kurssi (10 op) ===
=== Tieteellisen kirjoittamisen kurssi (10 op) ===