Ero sivun ”Opintojen malliaikataulu” versioiden välillä

ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
== Mallilukujärjestys ==
== Mallilukujärjestys? ==


Mallilukujärjestys löytyy laitoksen sivuilta osoitteessa http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/mallilukuj-rjestys-luk-ja-fm. Myös opinto-oppaasta löytyy jotakuinkin vastaava mallilukujärjestys. Laitoksen sivuilla (ylempi linkki) tämä on kuitenkin hahmoteltu selkeämmin ja on varmasti aina päivitetyssä muodossa.
Mallilukujärjestys löytyy laitoksen sivuilta osoitteessa http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/mallilukuj-rjestys-luk-ja-fm. Myös opinto-oppaasta löytyy jotakuinkin vastaava mallilukujärjestys. Laitoksen sivuilla (ylempi linkki) tämä on kuitenkin hahmoteltu selkeämmin ja on aina päivitetyssä muodossa.


Mallilukujärjestys kertoo, miten kursseja kannattaa ottaa jotta valmistuu kolmessa vuodessa luonnontieteen kandidaatiksi ilman suurempia vaikeuksia. Käpistelykurssit riippuvat tiedollisesti toisistaan varsin paljon, joten oikeaan suoritusjärjestykseen pitää kiinnittää huomiota enemmän kuin joissakin muissa aineissa. Jotkin teoria-asiat ovat varsin haastavia, jos pohjalla ei ole pitkän matematiikan tai muiden muodollista ajattelua kehittävien aineiden opintoja lukiosta. Koneet eivät tajua epätäsmällistä selitystä, joten meidän pitää opetella muotoilemaan asioita mahdollisimman yksiselitteisesti ja etenemään systemaattisesti. Tätä matematiikka opettaa, ja siksi siitä kohkataan niin paljon. Vaikka mallilukujärjestystä tutkailemalla näyttää siltä, että selviää vain parilla matematiikan kurssilla, ei kannata tuudittautua turvallisuuden tunteeseen - monella kurssilla oletetaan matematiikan kursseilla opetettavaa edellämainittua formaalista ajattelutapaa. Tämä tarkoittaa että vaikka pakollista matematiikkaa on varsin vähän, käpistelijälle ei ole valitettavasti mitään muuta kuin hyötyä istua matematiikan kursseja vaikka se olisi kuinka ikävää. On siis tärkeää tiedostaa että tietyntasoinen matematiikan osaaminen vaaditaan implisiittisesti tietojenkäsittelytieteen opinnoissa. Tämä ei tarkoita ettetkö ikinä pärjäisi opinnoissasi. Tarkoituksena on kannustaa opiskelemaan matematiikkaa, koska siitä on vain hyötyä.
Mallilukujärjestys kertoo, miten kursseja pitää ottaa, jotta valmistuu kolmessa vuodessa luonnontieteen kandidaatiksi ilman suurempia vaikeuksia. Käpistelykurssit riippuvat tiedollisesti toisistaan varsin paljon, joten oikeaan suoritusjärjestykseen pitää kiinnittää huomiota enemmän kuin muissa aineissa. Formaalisti (matemaattisesti) ilmaistut teoria-asiat ovat myös varsin haastavia, varsinkin jos pohjalla ei ole pitkän matematiikan tai muiden muodollista ajattelua kehittävien aineiden opintoja lukiosta. Koneet eivät tajua epätäsmällistä selitystä, joten meidän pitää opetella muotoilemaan asioita mahdollisimman yksiselitteisesti ja etenemään systemaattisesti. Formaalia esitystapaa matematiikka opettaa, ja siksi siitä meuhkataan niin paljon.


Pakollisia kursseja järjestetään vähintään '''kerran vuodessa''', pääasiassa '''silloin kun ne on sijoitettu malliaikatauluun'''. Lähinnä perusopintoja järjestetään useammin. Kesäisin voi käydä ilmaiseksi opintoja Avoimessa yliopistossa TKT:n perusopintokursseja, ja laitoksella (ei siis Avoimessa) harjoitustyökursseja (Ohjelmoinnin harjoitustyö, Tietokantasovellus, Tietorakenteiden harjoitustyö ja Ohjelmistotuotantoprojekti). Tässä kohtaa kannattaa taktikoida ja vähentää omaa työtaakkaa lukuvuoden aikana, koska edellämainittuja kursseja voi lähes varmuudella suorittaa myös kesäisin. Harjoitustyökurssit sopivat vallan mainiosti kesätöiden oheen suoritettavaksi.
Vaikka mallilukujärjestystä tutkailemalla näyttää siltä, että selviää vain parilla matematiikan kurssilla, ei kannata tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Monella kurssilla oletetaan esitietoina edellämainittua formaalista ajattelutapaa. Tämä tarkoittaa, että vaikka pakollista matematiikkaa on varsin vähän, käpistelijälle saattaa olla hyödyllistä istua enemmänkin matematiikan kursseja, vaikka se olisi kuinka ikävää. On siis tärkeää tiedostaa, että tietyntasoinen matematiikan osaaminen vaaditaan implisiittisesti tietojenkäsittelytieteen opinnoissa. Tämä ei tarkoita ettetkö ikinä pärjäisi opinnoissasi. Tarkoituksena on kannustaa opiskelemaan matematiikkaa, koska siitä on vain hyötyä.


TKO-äly järjestää tukiopetusta keskeisissä ja vaikeaksi todetuissa kursseissa. Jos et ole kuullut tällaisesta mahdollisuudesta, kysy opintovastaavilta.
Pakollisia kursseja järjestetään vähintään kerran vuodessa, pääasiassa silloin kun ne on sijoitettu mallilukujärjestykseen. Perusopintojen kursseja järjestetään useimmin. Kesäisin voi käydä ilmaiseksi opintoja Avoimessa yliopistossa (myös TKT:n perusopintokursseja), ja laitoksen omassa kesäopetuksessa harjoitustyökursseja (Ohjelmoinnin harjoitustyö, Tietokantasovellus, Tietorakenteiden harjoitustyö ja Ohjelmistotuotantoprojekti). Tässä kohtaa kannattaa taktikoida ja vähentää omaa työtaakkaa lukuvuoden aikana, koska edellämainittuja kursseja voi lähes varmuudella suorittaa myös kesäisin. Harjoitustyökurssit sopivat hyvin myös kesätöiden oheen suoritettavaksi, koska viikottainen tapaamisaika sovitaan ohjaajan kanssa erikseen.


Jos ensimmäisen syksyn keskeiset kurssit takkuavat, ei kuitenkaan kannata iskeä kirvestä kiveen vaan ottaa käyttöön [[Sivuainekuvauksia | Plan B]].
TKO-äly järjestää tukiopetusta keskeisissä ja vaikeaksi todetuissa kursseissa. Jos et ole kuullut tällaisesta mahdollisuudesta, kysy opintovastaavilta. Jos ensimmäisen syksyn keskeiset kurssit takkuavat, ei kuitenkaan kannata iskeä kirvestä kiveen vaan ottaa käyttöön [[Sivuainekuvauksia | Plan B]].


* [[Mallilukujärjestys | Mallilukujärjestys ensimmäiselle syksylle]]
* [[Mallilukujärjestys | Mallilukujärjestys ensimmäiselle syksylle]]
Rivi 15: Rivi 15:
== Kriittinen polku ja kurssien riippuvuudet ==
== Kriittinen polku ja kurssien riippuvuudet ==


Kriittiseen polkuun kuuluvat kaikki kurssit, joiden läpäisy ajoissa on välttämätöntä kolmen vuoden kandiin. Kurssien esitietoriippuvuuksiin katso [http://www.cs.helsinki.fi/u/kurhila/luk_esitietoriippuvuudet.pdf riippuvuuden kaaviona laitoksen sivuilla]. Opinto-oppaan versio sisältänee samat tiedot, mutta sekavammassa muodossa.
Kriittiseen polkuun kuuluvat kaikki kurssit, joiden läpäisy ajoissa on välttämätöntä, jos mielii valmistua kolmessa vuodeksi luonnontieteiden kandidaatiksi (LuK). Kurssien esitietoriippuvuuksiin katso [http://www.cs.helsinki.fi/u/kurhila/luk_esitietoriippuvuudet.pdf riippuvuuskaavio laitoksen sivuilla]. Opinto-oppaan versio sisältänee samat tiedot, joskin ainakin toiseksi sekavammassa muodossa.


=== 1. vuosi ===  
=== 1. vuosi ===  
Rivi 47: Rivi 47:
|-
|-
|}
|}
Lisäksi Tietorakenteiden harjoitustyö ja Tietokantasovellus on suoritettava viimeistään toisen vuoden kesällä. Nämä vaaditaan kolmannen vuoden syksyn Ohjelmistotuotantoprojektiin.
Lisäksi Tietorakenteiden harjoitustyö ja Tietokantasovellus on suoritettava viimeistään toisen vuoden kesällä. Nämä kummatkin vaaditaan kolmannen vuoden syksyn Ohjelmistotuotantoprojektiin.


=== 3. vuosi ===
=== 3. vuosi ===
Rivi 60: Rivi 60:
|-  
|-  
|}
|}
Näiden lisäksi tavoiteajassa valmistumiseen vaaditaan myös kaikkien muiden kurssien, sivuaineiden ja pakollisten kieliopintojen (englanti, ruotsi) suorittaminen kolmessa vuodessa.
Näiden lisäksi tavoiteajassa valmistumiseen vaaditaan myös kaikkien muiden kurssien, sivuaineiden ja erityisesti toisen kotimaisen kielen suorittaminen kolmessa vuodessa.