Ero sivun ”Opintojen malliaikataulu” versioiden välillä

ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 69: Rivi 69:


Aiemmin keväällä napatut sivuaineet voivat jatkua tälle periodille TiRan tapaan; ilman mitään sivuaine- tms. täydennyksiä kakkosperiodista tulee 8/2+4+4 = 12 op, eli kevät jäisi 20 op:een suositellusta 30 op:stä.
Aiemmin keväällä napatut sivuaineet voivat jatkua tälle periodille TiRan tapaan; ilman mitään sivuaine- tms. täydennyksiä kakkosperiodista tulee 8/2+4+4 = 12 op, eli kevät jäisi 20 op:een suositellusta 30 op:stä.
== Matematiikan ja menetelmätieteen sovittaminen malliaikatauluun ==
Matematiikkaa suositellaan käymään heti opintojen alkuun, jotta siitä saisi hyödyn irti varhaisen kandin teoreettisemmilla kursseilla.
Matematiikkaa ja tilastotieteen kursseja voi käydä mallilukujärjestyksen kanssa suunnilleen näin:
1. syksy (tilaa mallilukujärjestyksen jälkeen yhteensä 2 op ykkösperiodille painottuen):
* Periodi I:
** Matematiikka tutuksi, kai 5 op (jos matematiikka ahdistaa tai jos se ei ahdista mutta aikaa on huonosti)
** tai Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I, 5 op
** tai Analyysi I, 10 op/2, jos haluaa rankan kakkosperiodin
** tai Analyysin virtuaalinen peruskurssi, kait yhä 10 op, jos haluaa rankan kakkosperiodin netitse (S2008 erikoisuus, jatkuu?)
** tai Tilastotieteen johdantokurssi, erityisesti jos sitä haluaa käydä vain 4 op
* Periodi II:
** Pakollinen: '''Johdatus diskreettiin matematiikkaan''' - ja se tosiaan kannattaa käydä nyt (5 op mukana mallilukkarin tilalaskelmissa)
** Lisäksi Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II niille, jotka tenttivät yhden 5 op kurssin ylibuukatun kakkosperiodin päälle kevyesti ;))
** Tai lisäksi Tilastotieteen johdantokurssin loput 6 op, turnauskestävyyden riittäessä; tätä palaa ei voi myöhemmin suorittaa kurssina, mutta erilliskokeella ilmeisesti kuitenkin)
** Em. Analyysi I:n loppu, jos sen itselleen on manannut; kurssista  ei saa välisuorituksia, joten se on tupla (10) tai kuitti (0)).
** Em. Analyysin virtuaalisen peruskurssin loppu; sama juttu, välisuorituksia ei tiedossa
1. kevät (tilaa 3 + 7 op):
* Periodit III - IV
** Logiikka I, 10 op
** Tai Tilastotieteen jatkokurssi, n. 10 op, tai johdantokurssin kevätversio jos et ehtinyt sitä jo käydä.
** Tai Johdatus todennäköisyyslaskentaan (III) + Johdatus tilastolliseen päättelyyn (IV; yht. 5 op + 5 op) jos rahkeet riittävät tässä vaiheessa - esitietoina integraalilaskennan osaaminen, joko lukion pitkän matematiikan pohjalta tai Analyysi I:stä tai Analyysin peruskurssista.
TKT:n Tietorakenteet-kurssi tulee muuten mallilukujärjestyksessä 1. keväänä, ja siellä matematiikan pohjista on välitöntä apua. Perusopiskelija ehtii siis siihen mennessä käydä suunnilleen MaTun tai jonkin hiukan haastavamman kurssin, Johdatuksen diskreettiin matematiikkaan ja samanaikaisesti Tiran kanssa esim. Logiikkaa.
2. vuodella voisi käydä vaikkapa:
2. syksy (tilaa 4 op + 4 op):
* Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I ja II jos ei aiemmin ehtinyt, tai
* Em. Tilastotieteen johdantokurssi voi tässä vaiheessa piristää, varsinkin jos uranvaihto alkaa olla mielessä, tai jatkaa vaikka Tilastotiede käytännön tutkimuksessa (8/10 op) -kurssille jos kaikki on mennyt nappiin - ks. [[Plan A#Tilastotiede]].
* '''Huom''': 2. syksynä on parasta myös huolehtia tilan puolesta toisen sivuaineen opiskelun aloittamisesta, jos ei aio käydä kandiin pelkästään matematiikkaa & tilastotiedettä. Monia sivuaineita voi aloittaa (tai jopa koko perusopinnot käydä) vain syksyisin, eikä malliaikataulun mukaan edetessä 3. syksyä ei oikein ehdi ihan kokonaan pyhittää toiselle aineelle, vaikka huomattavan osan kumminkin.
2. kevät (tilaa 7 + 11 op):
* Algebra I, jos Diskreetti ei ahdistanut tai Linis ja/tai Analyysi on jo käyty
* Tilastotieteen jatkokurssi, tai Data-analyysin kurssi, tai Monimuuttujamenetelmät, tai... ks. [[Plan A#Tilastotiede]]
* Johdatus todennäköisyyslaskentaan + Johdatus tilastolliseen päättelyyn
3. vuodella sitomatonta tilaa on syksyllä 10 + 10 op ja keväällä 10 + 8 op (oikeasti 10 + 10, mutta LuK-HOPSin päättymisestä saa 2 op "vapaata").


== Miltä mallilukujärjestys näyttää jos käytät myös kesät ==
== Miltä mallilukujärjestys näyttää jos käytät myös kesät ==