Ero sivun ”Kiinnostavia kirjoja” versioiden välillä

Fuksiwikistä
pEi muokkausyhteenvetoa
p (Käyttäjän SPUDROSPÄRDE (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Malloc tekemään versioon.)
Rivi 1: Rivi 1:
Miika Margera täs taas moro!
Tässä joitain kiinnostavia tietojenkäsittelytieteen kirjoja, joista on hyötyä muutenkin kuin kursseja suoritettaessa.


Eilen oli taas HC koulupäivä! Oli ruottin tunnilla eikä ketään kiinnostanu se ruotti! Ruotti on puhevika, ei kieli! Mut any ways, ei jaksanu kiinnostaa ruottin verbien taivutus nii mä sain idean! Mä voisin kuunnella Linkin Parkia TUNNILLA!
== Cormen, Leiserson, Rivest, Stein: Introduction to Algorithms ==


Hiukan alko kuumottaa ku aloin kaivaa mun iPodin kuulokkeita taskusta, pelkäsin että ope NÄKEE! Mut sitte ku pistin käden tielle ni ope ei voinu mistään tietää etten mä kuuntelekkaan sitä vaan musiikkia! Hiukan sydän hakkas kahtasataa ku ope meinas tulla tarkistaan tehtäviä ja mä vaan kuuntelin musiikkia. Mut sitte kellot soi ja mä pääsin ku koira veräjästä! Ja vaikka ope ois saanutki mut kiinni mä oisin vaan sanonu että "i do what ever a fuck i want!" Ou jee!
Cormen eli CLR eli CLRS on ollut algoritmien ja tietorakenteiden perusteos jo toistakymmentä vuotta. Se on paljon luettavampi kuin Knuth (paksu ja pedanttinen samaa aihetta käsittelevä klassinen kirjasarja, joka yleensä hankitaan kirjahyllyyn sen statusarvon vuoksi), mutta kattaa silti keskeisimmät algoritmit ja tietorakenteet sekä menetelmät niiden suunnitteluun ja analysointiin. CLRS:n perusteella pystyy halutessaan suorittamaan kurssit Tietorakenteet sekä Algoritmien suunnittelu ja analyysi, minkä lisäksi se palvelee niiden jälkeenkin käsikirjana ja hakuteoksena.


Huomenna pitää tehä jotain tosi HC ku on Teemu-O:n synttärit! Voitas mennä vaikka SYLJESKELEEN koulun eteen! Nähdään taas huomenna ja keep of rockin!
Jouni Siren


== Google ==


<i>"Mitä ei Google tiedä, sitä ei ole olemassa."</i> - vanha viidakon sananlasku


Hei, Miika Margera tässä, kerron teille miksi olen Hard core:
Kymmenen vuotta sitten juuri kukaan ei olisi uskonut, millainen tietomäärä on nyt kenen tahansa ulottuvilla puolessa minuutissa. Etenkin teknisillä aloilla Google löytää vastauksen melkein mihin tahansa yksittäiseen kysymykseen nopeammin ja helpommin kuin sen saisi muilta ihmisiltä kysymällä. Laajoihin asiakokonaisuuksiin perehtymiseen on parempiakin välineitä, mutta esimerkiksi erilaisista tietosanakirjoista, tietokannoista ja muista vastaavista palveluista Google löytää halutun artikkelin usein nopeammin kuin niiden omat hakumenetelmät.


Meillä oli ruotsin kirjalliset yo-kokeet ja kuten kokeissa tapana ensiksi haetaan tarjotin ja otetaan kaikenlaisia eväitä mukaan kokeeseen. Eväistä eräs oli tomaattijuustokolmio ja laatikossa luki "1 per hk". Päätin ottaa pelkästään yhden koska en halunnut joutua rehtorin puheille ENNEN koetta! Rehtori oli vielä samas huonees! Tein sit kokeen ja söin siellä kolmiojuustovoileivän. Lähdin kävelemään hakemaan reppua ja kenkiä ja näin että tarjottimilla oli vielä jäljellä 3-4 tomaattijuustokolmiota. Pari muuta ihmistä oli huoneen toisessa päässä odottelemassa joitain. Sydän hakkas varmaan 400fps kun piti tarkkailla ja kattoo ettei kukaan niist tyypeist näkis mua! Otin rauhallisesti yhen servetin käteen, laitoin valmiiks, sit nappasin äkkii yhen tomaattijuustokolmion ja lähin haneen 300km/h sydän varmaan hakkas jo vitun kovaa jotain 500fps menin äkkii vasemmal ja juoksin ala-asteen läpi ulos katoin ettei kukaan vaan seurais mua.
Googlaus on toki taito, joka vaatii harjoittelua. Alkeellisin virhe on käyttää hakusanoja samaan tapaan kuin katsoisi tietosanakirjan hakemistosta. Paljon pidemmälle pääsee kun miettii, mitkä sanat - ja missä muodoissa - todennäköisesti esiintyvät haluttua aihetta käsittelevissä teksteissä, mutta eivät muissa teksteissä kuin korkeintaan sattumalta. (Tällaisia kysymyksiä muuten käsitellään monilla koneoppimista, kieliteknologiaa, data-analyysia ja älykkäitä järjestelmiä sivuavilla kursseilla.)


Miika Margera, what will he do next? Whatever a fuck i want!
Jouni Siren


== Schneier: Secrets & Lies sekä Schneier: Beyond Fear ==


Jos tietoturva kiinnostaa, Bruce Schneierin teokset ovat ehdotonta peruslukemistoa. Niiden perussanoma on kaiken kyseenalaistaminen. Ei riitä, että jokin turvallisuusratkaisu näyttää hienolta ja kuulostaa vakuuttavalta. Ratkaisua arvioitaessa tulee miettiä, mitä sen käyttäminen maksaa, mitä se oikeasti tekee (sen sijaan, mitä sen on tarkoitus tehdä), millaisilta uhkakuvilta se suojaa, kuinka todennäköisiä ja haitallisia nämä uhkakuvat ovat,  millaisia keinoja ratkaisun kiertämiseen on tai kuka joutuu maksamaan tai kerää hyödyn mistäkin. Schneierin ajatuksiin tutustuminen auttaa huomaamaan, että tietoturva on paljon muutakin kuin tekniikkaa: politiikkaa, taloutta, arvoja...


Jouni Siren


Moro Miika täs. Oltii tos äske pelaa cs ni alko tuolt äiskän ja iskän makkarista kuulua sellasta ähkintää ja voihkintaa. Sit me mentii Jannen kans kurkkaa oven raosta et mitä siel tapahtuu. Pelotti iha sikana ku ne äänet vaa voimistu ku päästii lähemmäs. Mä en ois mitenkää uskaltanu muute kattoo mitä siel tapahtuu mut mä olin just juonu eeässää ni mä pystyn tekee mitä vaa. Mä katoin tosi nopeesti oven raosta ja näin kuinka iskä seiso sängyn vieressä kikkeli sängyllä oleven äiskän pimpsassa. Me lähetii täysii Jannen kaa siit oven takaa pois et ne ei huomais. Mut iskä huomas kuiteski ja tuli sielt makkarista kikkeli pystyssä mun huoneeseen ja huus naama punasena et NYT JUMALAUTA SÄ ET SAA ENÄÄ IKINÄ VIIKKORAHAA. No jos mä en saa viikkorahaa ni mä en voi ostaa eeässää. Mut koska mä oon Miika Margera ni mä keksin et mä voin käydä hakee äiskän lompakosta parikymppiä sil aikaa ku ne on iskän kans taas makkaris.
== Fred Brooks: The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering ==


What will Miika do next?
Brooks kertoo mukaansatempaavalla tavalla, miksi lisätyövoiman änkeäminen valmiiksi myöhässä olevaan softaprojektiin vain saa sen myöhästymään enemmän. Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi jo yli 30 vuotta sitten, mutta sisältö on pysynyt ajankohtaisena. Sitä ei monesta alan kirjasta voi sanoa.
Sit seuraavaks mä aattelin et mä voisin koittaa sit iskän juttua. Sit ku äiskä sanoo et mun pitää mennä viemää Puppe lenkille ni mä koitan tunkee tuol yhes paikas kikkelin sen perseeseen


Sini Ruohomaa


== Tom DeMarco, Timothy Lister: Peopleware — Productive Projects and Teams ==


Peopleware jatkaa Mythical Man-Monthin projektinhallinnallisella linjalla, mutta keskittyy enemmän aivotyötä tekevien ihmisten yleiseen johtamiseen. Tämänkin kirjan viestinä on, että monikaan projektin ongelma ei lopulta liity teknologiaan, vaan ihmisiin. Ryhmien hallinta ja ryhmäytyminen saavat ansaitusti palstatilaa. Kirjaa ryydittävät opettavaiset esimerkkitarinat.


Sini Ruohomaa


Morjensta pöytään, Miika Margera täs taas!
== Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid ==


Oltiin taas kavereiden kans eilen kylillä... Sit ku oli perjantai nii Teemu-O sai sika hyvän idiksen! Vedetään kunnon KÄNNIT!
Gödel, Escher, Bach eli GEB vie lukijan pää edellä matematiikan, älykkyyden ja itseenviittausten taikamaailmaan. Kirjaa on melkoisesti, mutta sen lukemisen jälkeen onkin sitten niin fiksu olo että oksat pois. Matkan varrella tutuksi tulevat Gödelin "oho, matematiikka on rikki" -todistukset, Escherin aivonreväyttävät piirrokset ja Bachin sävellysten sisäiset kieroudet.


Mentiin sit jätkien kans Siwaan ja mentiin SUORAAN kaljahyllyille, ihan pokerina! Sydän hakkas ainakin 200 kun kelattiin että joku tuttu vois tulla vastaan ja kertoo meidän porukoille (mut sit mä tietenki oisin vaan sanonu mutsille että i do what ever a fuck i want!!)
Sini Ruohomaa
 
Sit tietenki muut jänisti ja meni kaupast pois vahtiin kyttien varalle, mut mä en! Alko kuumottaa ihan sikana ku otin siitä sixsarin ja vein sen kassalle! Hiukan yks mummo katto ku kävelin sen MÄYRÄN kans keskellä kauppaa!
 
Ja just ku mä olin pääsemäs kassalle ni mä näin käytävän toises pääs VARTIJAN! Se varmasti tajus että pojat ei ollu nyt hyvillä teillä, vaan olivat tosi HC! Yhtäkkiä maailma vaan sumeni ku aloin juokseen sitä poliisia karkuun! Tiputin viinat maahan ja yks pullo meni RIKKI! Hiukan mua pelotti että jos jään kiinni niin joudun vankilaan tai MIELI sairaalaan, koska oon selvästi liian wild ihmisten ilmoille!
 
Jätkät oli kans nähny sen facisti sian mikä siel kaupas oli. Mä juoksin ulos kaupasta ja mä näin ku jätkät paino mopoilla jo kaukana. Mulla ei ollu muuta mahista kun JUOSTA meidän hoodille Herwoodiin! Sydän hakkaa vieläki ku ajattelen sitä natsia vartijaa joka näki mut siel kaupas. No huomena on uus päivä, keep of rockin!
 
 
 
Moroporo ! MIika margera se tässä taas, ei vittu mikä päivä mulla on ollu! ei jumantsuikka ostettii ton jimin kaa energia juomaa ja kiskottii nii vitusti, oikeesti kuumotti ku myyjä tuli katto sillee et mitä paskaa ku me vedettii sitä batterya siitä :D sit mää näytin sille keskaria kaupan ikkunast ja vähä me naurettiin :D sit securitas tuli pihaan ja me juostii täysil karkuun yhtee rappukäytävää ! kelatkaa! ja ette oikeesti tiiä! se jimi oli pölliny sen isoveljeltä jonku tupakan ja me poltettiin se siellä kellarissa :D vittu se meni päähän ja tupakka kännissä mentii sit tyhjentää pyöristä renkaita :D oli iha hervoton päivä! aateltii huomenna mennä ampuu raketteja yhen mummon seinään :D
 
What will he do next, a fuck whatever i want :D!
 
siinä on hassu ismokuva, ei helvetti mikä jakso :'D
 
 
No Miika Margera täs taas!
 
tänään olin tosi hard core! Menin koulun jälkeen kuvalaudalle ja tein spädrö pröödö langan! Ei hitto et kuumotti ja kädet täris kun kirjotin viestikenttään et sprää pöd (ois voinu jonku paremmanki keksiä mut olin niin paniikis etten ajatellu!) Sydän hakkas varmaan 200 m/s kun siinä vastausnapin vieressä luki "uusi viesti"!! Ei hitto tiesin olevani älyttömässä vaarassa jos tekisin sen langan! Poistin sen viestin ja kirjotin uudelleen ja sitten vaan tein sen! Painoin sitä vastaa-nappia ja se teki langan!!!
 
Alko happi loppua päästä ja sydän hakkas varmaan 700 kWh kun selain latas etusivua!! Pistin äkkiä koneen kii, vedin johdot seinästä ja juoksin alakertaan porukoitten sängyn alle piiloon! Hikoilin varmaan 1200 lbs kun ajattelin jos että joku mode tulee pistää sen punaisen tekstin!!!!
 
todellakin, Miika Margera, what will he do next?
-whatever a fuck i want!

Versio 26. helmikuuta 2011 kello 14.23

Tässä joitain kiinnostavia tietojenkäsittelytieteen kirjoja, joista on hyötyä muutenkin kuin kursseja suoritettaessa.

Cormen, Leiserson, Rivest, Stein: Introduction to Algorithms

Cormen eli CLR eli CLRS on ollut algoritmien ja tietorakenteiden perusteos jo toistakymmentä vuotta. Se on paljon luettavampi kuin Knuth (paksu ja pedanttinen samaa aihetta käsittelevä klassinen kirjasarja, joka yleensä hankitaan kirjahyllyyn sen statusarvon vuoksi), mutta kattaa silti keskeisimmät algoritmit ja tietorakenteet sekä menetelmät niiden suunnitteluun ja analysointiin. CLRS:n perusteella pystyy halutessaan suorittamaan kurssit Tietorakenteet sekä Algoritmien suunnittelu ja analyysi, minkä lisäksi se palvelee niiden jälkeenkin käsikirjana ja hakuteoksena.

Jouni Siren

Google

"Mitä ei Google tiedä, sitä ei ole olemassa." - vanha viidakon sananlasku

Kymmenen vuotta sitten juuri kukaan ei olisi uskonut, millainen tietomäärä on nyt kenen tahansa ulottuvilla puolessa minuutissa. Etenkin teknisillä aloilla Google löytää vastauksen melkein mihin tahansa yksittäiseen kysymykseen nopeammin ja helpommin kuin sen saisi muilta ihmisiltä kysymällä. Laajoihin asiakokonaisuuksiin perehtymiseen on parempiakin välineitä, mutta esimerkiksi erilaisista tietosanakirjoista, tietokannoista ja muista vastaavista palveluista Google löytää halutun artikkelin usein nopeammin kuin niiden omat hakumenetelmät.

Googlaus on toki taito, joka vaatii harjoittelua. Alkeellisin virhe on käyttää hakusanoja samaan tapaan kuin katsoisi tietosanakirjan hakemistosta. Paljon pidemmälle pääsee kun miettii, mitkä sanat - ja missä muodoissa - todennäköisesti esiintyvät haluttua aihetta käsittelevissä teksteissä, mutta eivät muissa teksteissä kuin korkeintaan sattumalta. (Tällaisia kysymyksiä muuten käsitellään monilla koneoppimista, kieliteknologiaa, data-analyysia ja älykkäitä järjestelmiä sivuavilla kursseilla.)

Jouni Siren

Schneier: Secrets & Lies sekä Schneier: Beyond Fear

Jos tietoturva kiinnostaa, Bruce Schneierin teokset ovat ehdotonta peruslukemistoa. Niiden perussanoma on kaiken kyseenalaistaminen. Ei riitä, että jokin turvallisuusratkaisu näyttää hienolta ja kuulostaa vakuuttavalta. Ratkaisua arvioitaessa tulee miettiä, mitä sen käyttäminen maksaa, mitä se oikeasti tekee (sen sijaan, mitä sen on tarkoitus tehdä), millaisilta uhkakuvilta se suojaa, kuinka todennäköisiä ja haitallisia nämä uhkakuvat ovat, millaisia keinoja ratkaisun kiertämiseen on tai kuka joutuu maksamaan tai kerää hyödyn mistäkin. Schneierin ajatuksiin tutustuminen auttaa huomaamaan, että tietoturva on paljon muutakin kuin tekniikkaa: politiikkaa, taloutta, arvoja...

Jouni Siren

Fred Brooks: The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering

Brooks kertoo mukaansatempaavalla tavalla, miksi lisätyövoiman änkeäminen valmiiksi myöhässä olevaan softaprojektiin vain saa sen myöhästymään enemmän. Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi jo yli 30 vuotta sitten, mutta sisältö on pysynyt ajankohtaisena. Sitä ei monesta alan kirjasta voi sanoa.

Sini Ruohomaa

Tom DeMarco, Timothy Lister: Peopleware — Productive Projects and Teams

Peopleware jatkaa Mythical Man-Monthin projektinhallinnallisella linjalla, mutta keskittyy enemmän aivotyötä tekevien ihmisten yleiseen johtamiseen. Tämänkin kirjan viestinä on, että monikaan projektin ongelma ei lopulta liity teknologiaan, vaan ihmisiin. Ryhmien hallinta ja ryhmäytyminen saavat ansaitusti palstatilaa. Kirjaa ryydittävät opettavaiset esimerkkitarinat.

Sini Ruohomaa

Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid

Gödel, Escher, Bach eli GEB vie lukijan pää edellä matematiikan, älykkyyden ja itseenviittausten taikamaailmaan. Kirjaa on melkoisesti, mutta sen lukemisen jälkeen onkin sitten niin fiksu olo että oksat pois. Matkan varrella tutuksi tulevat Gödelin "oho, matematiikka on rikki" -todistukset, Escherin aivonreväyttävät piirrokset ja Bachin sävellysten sisäiset kieroudet.

Sini Ruohomaa