Ero sivun ”Käyttölupien aktivointi” versioiden välillä

p
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(198 välissä olevaa versiota 16 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
==Johdanto==
<div style="margin: 0 0 0.4em 0; padding: 0.6em; border: 1px dashed #D8000C; background: #FFD2D2; color: #D8000C;">
Tietojenkäsittelytieteen opiskelijalle on luotu kahteen eri järjestelmän tunnukset:
<strong>HUOM!</strong> CS-tunnuksia ei enää ole olemassa. Aktivoit ilmoittautumisen yhteydessä AD-tunnukset, joilla pääset käyttämään yliopiston palveluja.
# Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston unix-tunnukset, eli CC-tunnus
</div>
# Tietojenkäsittelytieteen laitoksen järjestelmän tunnukset, eli CS-tunnus


'''Molemmissa käyttöluvissa käyttäjätunnus on sama (korkeintaan kahdeksanmerkkinen merkkijono muotoa mmeikala), mutta ne oikeuttavat eri laitteistojen käyttöön ja niillä on siis eri salasana.'''
Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden käyttölupien aktivointi onnistuu heti kun henkilö on valittu Helsingin yliopistoon ja tiedot löytyvät rekistereistä. '''HUOM! Jos olet lykännyt opiskelujasi ja sinulla ei vielä ole tunnusta, maksa ensin HYY-maksu ja ilmoittaudu läsnäolevaksi'''


==Järjestelmät==
'''Tietojenkäsittelytieteen uudella opiskelijalla on automaattisesti käyttölupa kahteen eri järjestelmän:'''
# '''Pääkäyttölupa''', eli AD-lupa, eli Helsingin yliopiston järjestelmien käyttölupa
# '''CS-lupa''' eli tietojenkäsittelytieteen osaston järjestelmien käyttölupa


Näiden lisäksi Helsingin yliopiston sisällä on olemassa vielä kolmannet tunnukset: Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston ns. mikroverkkotunnus, jota tietojenkäsittelytieteen opiskelija ei oletuksena saa. Koska tietojenkäsittelytieteen laitoksella on, ymmärrettävistäkin syistä, oma atk-järjestelmä, emme tarvitse koko mikroverkkotunnusta. Mikroverkkotunnusta käytetään sen sijaan yleisesti muuaalla Helsingin yliopistossa. Mikroverkkotunnuksen voi [http://www.cs.helsinki.fi/group/atkj/Luvat/#mv myöhemmin pyytää], jos uskoo sille olevan tarve.
'''Näiden funktiot ovat seuraavat:'''
* Pääkäyttöluvalla kirjaudutaan koko Helsingin yliopiston laajuisiin web-järjestelmiin (esim. WebOodi).
* Osaston CS-tunnuksella kirjaudutaan laitoksen luokkien koneille ja osaston omiin tietojärjestelmiin.
* Kurssi-ilmoittautumisjärjestelmään (WebOodiin) kirjaudutaan aina pääkäyttöluvalla.


'''Pääkäyttötunnukseksi kutsutaan sitä tunnusta, jolla kirjaudutaan Helsingin yliopiston järjestelmiin (esim. kursseille ilmoittauminen). Meille pääkäyttötunnuksena toimii CC-tunnus''', keskustakampuslaisille ja muille vastaavasti mikroverkkotunnus. Pääkäyttötunnusominaisuuden nyt unohtaen emme itse CC-tunnuksilla juurikaan mitään käytännössä tee - trendi on suosia meidän laitoksen omia unix-palvelimia.  
Kaikissa käyttöluvissa käyttäjätunnus on sama (korkeintaan kahdeksanmerkkinen merkkijono muotoa mmeikala), mutta ne oikeuttavat eri laitteistojen käyttöön ja niillä on eri salasana.


'''Siis, vielä toistamiseen:'''
* On olemassa kahdenlaisia käyttölupia: 1. yliopiston lupa eli pääkäyttölupa (eli AD-lupa) ja 2. osaston lupa (eli CS-lupa).
* Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskus on instituutio, joka vastaa koko Helsingin yliopiston kattavasta tietotekniikasta ja koko yliopiston kattavasta verkosta.
* Tietojenkäsittelytieteen osastolla on, muista osastoista ja laitoksista poiketen, lisäksi oma atk-järjestelmä (sisäverkko, palvelimet)
* CS-luvalla käytät tietojenkäsittelytieteen osaston järjestelmiä (esimerkiksi kirjautuminen kaikkiin yhteiskäyttöisiin cs.helsinki.fi-hallintoalueella oleviin palvelimiin kuten melkinpaasi, melkinkari jne)
* (AD tulee sanoista ja tekniikasta "Active Directory", CS sanoista "Computer Science")


Nyt kun tiedät, että:
==Miten aktivoin käyttölupani?==
* On olemassa kolmenlaisia tunnuksia joista sinulle on luotu kahdet (1. yliopiston CC-tunnus ja 2. laitoksen CS-tunnus).
* Kolmas tunnus kulkee nimellä mikroverkkotunnus, josta ei ole Kumpulassa hyötyä. Sen sijaan siitä voi olla iloa keskustakampuksella esim. Alexandriassa.
* Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on oma atk-järjestelmä, joka peittoaa käytännössä yliopiston laajuisen järjestelmän.
* Kun kysytään pääkäyttötunnusta, tarkoitetaan yliopiston CC-tunnusta.


...voidaan siirtyä aktivoimaan sinulle tunnukset, että niitä voisi käyttääkin.
Kumpikin käyttölupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän tiedot löytyvät Helsingin yliopiston opiskelijarekisterista. Uusien opiskelijoiden lisääminen rekisteriin kestää tovin, ks. alempaa [[#Ongelmatilanteet|Ongelmatilanteet]].


===Pääkäyttölupa (AD-lupa)===
Uudet opiskelijat aktivoivat käyttäjätunnuksensa ottaessaan paikan vastaan yliopistohaun järjestelmän kautta, jonka jälkeen salasana tulee vaihtaa.


==Miten aktivoin tunnukseni?==
===CS-tunnus===
'''CS-tunnukset aktivoidaan netissä pääkäyttöluvan avulla.''' CS-tunnusten aktivointiin tarvitaan toimiva AD-lupa. CS-tunnus luodaan ja sille kopioidaan AD-tunnuksen salasana sivulla https://www.cs.helsinki.fi/passwd syöttämällä "Username"-kenttään oman AD-luvan käyttäjätunnus, alempaan AD-luvan salasanan. Tunnus aktivoituu seuraavana yönä, ja CS-sähköpostin aktivoitumisessa saattaa kestää vielä kauemmin.


===Tietoa===
==Ongelmatilanteet==
Kumpikin lupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän tietojen on löydyttävä Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä ja hänen '''tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi'''. Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden '''käyttöluvan aktivointi onnistuu aikaisintaan 01.08.'''
 
===Yliopiston CC-tunnus===
'''Yliopiston CC-tunnus aktivoidaan omien verkkopankkitunnuksien avulla Internetissä.''' [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/aktivointi/ Ohjeet ja linkki järjestelmään]. Vaihtoehtoisesti voit käydä aktivoimassa CC-tunnuksen Pekka Niklanderin toimistossa (Exactum A230) tai jossain yliopiston monista [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/palvelupisteet.html käyttölupapisteistä]. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.
 
===Laitoksen CS-tunnus===
'''Laitoksen tunnukset aktivoidaan Internetissä CC-tunnuksen avulla.''' Aktivointiin tarvitaan siis ylempänä luotu ja voimassaoleva CC-tunnus. Itse toimenpide onnistuu seuraamalla [http://www.cs.helsinki.fi/activate/index.fi.xhtml vastaavia ohjeita] (ja linkkiä kyseisen sivun alalaidassa).


===Argh, yritän aktivoida AD-lupaa, mutta se ei onnistu===


==Ongelmatilanteet==
*Todennäköisesti tietosi eivät vielä löydy Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä.


===Argh, saan yllättävän järjestelmävirheen===
===Argh, saan yllättävän järjestelmävirheen===


Lupaavan monet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat jo varhaisessa opintojen vaiheessa ensi käden tietoa siitä, minkälaista huonoutta vastaan tänne on tultu taistelemaan. Yliopiston ylläpito on pyytänyt että tällaiset tapaukset lähettävät henkilötunnuksensa osoitteeseen atk-luvat ät helsinki.fi. Mukaan voi laittaa maininnan yllättävästä järjestelmävirheestä (ja miksei mainita sitäkin, jos pääsi jo valikoimaan minkälaisen @helsinki.fi -osoitteen haluaa, jos sattuu olemaan ei-ensimmäinen Matti Virtanen yliopistolla).  
Lupaavan monet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat jo varhaisessa opintojen vaiheessa ensi käden tietoa siitä, minkälaista huonoutta vastaan tänne on tultu taistelemaan. Tietotekniikkakeskuksen asiantuntijat ovat pyytäneet että tällaiset tapaukset lähettävät opiskelijanumeronsa osoitteeseen helpdesk ät helsinki.fi. Mukaan voi laittaa maininnan yllättävästä järjestelmävirheestä (ja siitä, jos pääsi jo valikoimaan minkälaisen @helsinki.fi -osoitteen haluaa, jos sattuu olemaan ei-ensimmäinen Matti Virtanen yliopistolla).
 
===Argh, minulla ei ole soveltuvaa nettiyhteyttä tai sopivaa verkkopankkia===
 
Käytä Pekka Niklanderia (Exactum A230, kierreportaat ylös kakkoskerrokseen, kierrä hissipömpelin taakse A-käytävän oikealle puolikkaalle ja kävele oven läpi käytävää jonkin matkaa eteenpäin. Pekan huone on ennen risteystä) tai jotakin yliopiston monista [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/palvelupisteet.html käyttölupapisteistä]. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.
 
 
==Lisätietoa==


Käyttäjäluvista kertovat sivut löytyvät loogisesti joko http://www.helsinki.fi/atk/luvat/ tai http://www.cs.helsinki.fi/atk/luvat/ sen mukaan, haluaako yliopistonlaajuista vai laitoksenlaajuista tietoa.
==Lisätietoa käyttöluvista==


Käyttäjäluvista lisää kertovat sivut löytyvät loogisesti [https://helpdesk.it.helsinki.fi/ Helpdeskin sivuilta]. Käyttöluvista ja yliopiston verkosta kerrotaan enemmän pakollisessa Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssin TVT-ajokortti-osassa.


== Millä kirjaudun mihinkin? ==
== Kertauksena: Millä kirjaudun mihinkin? ==


===Tietotekniikkaosaston tunnukset===
===AD===
* '''Laitoksen ilmoittautuminen (ilmo.cs.helsinki.fi)'''
* '''Osaston luokkien koneet'''
* '''Moodle @ CS (courses.cs.helsinki.fi)'''
* '''WebOodi'''
* HUPnet -vierailijaverkko (ja HY-VPN)
* '''Office 365 -sähköposti'''
* WebOodi
* '''HUPnet-vierailijaverkko (ja HY-VPN)'''
* Alma
* '''Eduroam'''
* Flamma
* Blackboard
* Blackboard
* Ohjelmistojakelu
* Ohjelmistojakelu
* Tietotekniikkaosaston yleiskäyttöiset unix-palvelimet, eli
** kruuna.helsinki.fi (voi ajaa irssiä)
** ruuvi.helsinki.fi (voi ajaa irssiä)
** myntti.helsinki.fi
** punk.it.helsinki.fi
** heavy.it.helsinki.fi


===Laitoksen tunnukset===
===CS===
* '''Laitoksen koneet'''
* Osaston yleiskäyttöiset Linux-palvelimet (voi ajaa Irssiä), eli
* MSDNAA
* Laitoksen yleiskäyttöiset unix-pavelimet, eli
** melkki.cs.helsinki.fi
** melkki.cs.helsinki.fi
** melkinkari.cs.helsinki.fi
** melkinpaasi.cs.helsinki.fi
** melkinpaasi.cs.helsinki.fi
* Laitoksen tietokantapalvelin db.cs.helsinki.fi
** melkinkari.cs.helsinki.fi
* Osaston tietokantapalvelin users.cs.helsinki.fi