IRC-ohjeet: Difference between revisions

From Fuksiwiki
(Johdantoon lisäystä tiivistelmäl irc:n käyttötavoista)
(Matrix-ohjeet)
Line 21: Line 21:
Jos sinulla ei ole vielä laitoksen käyttäjätunnusta, allaolevan ohjeen pituus hirvittää, tai haluat vain oikeasti kysyä yhden nopean kysymyksen (kulkematta täyttymyksen tuovan irkkikoulutusputken kautta), ohjaa selaimesi osoitteeseen http://chat.ircnet.org/, naputa itsellesi joku lempinimi (nickname) ja valitse kanavaksi Other, #tkt-fuksit2010 niin pääset ns. fuksikanavalle.  
Jos sinulla ei ole vielä laitoksen käyttäjätunnusta, allaolevan ohjeen pituus hirvittää, tai haluat vain oikeasti kysyä yhden nopean kysymyksen (kulkematta täyttymyksen tuovan irkkikoulutusputken kautta), ohjaa selaimesi osoitteeseen http://chat.ircnet.org/, naputa itsellesi joku lempinimi (nickname) ja valitse kanavaksi Other, #tkt-fuksit2010 niin pääset ns. fuksikanavalle.  
-->
-->
== IRCnetiin yhdistäminen Matrixin kautta Riotilla ==
[https://matrix.org/ Matrix] on avoin kommunikaatioprotokolla, joka on suunniteltu reaaliaikaiseen viesti-, ääni- ja videokeskusteluun hajautetussa palvelinverkossa. Matrixin yhteisön ansiosta Matrixiin on toteutettu erinäisiä integraatioita, jotka yhdistää Matrix-palvelinverkon muihin viestintäprotokolliin. Näistä yksi on Matrixin ja IRCnetin välinen integraatio, minkä ansiosta Matrixin käyttäjä voi liittyä mille tahansa kanavalla IRCnetissä Matrix-asiakasohjelmastaan.
IRCnetissä olevat kanavat löytyvät Matrixissa muodossa <code>#_ircnet_#kanavanNimi:irc.snt.utwente.nl</code>. Esimerkiksi jos haluat liittyä kanavalle <code>#tkt-fuksit2017</code>, niin liityt Matrixissa kanavalle <code>#_ircnet_#tkt-fuksit2017:irc.snt.utwente.nl</code>.
Liittyessäsi ensimmäistä kertaa IRCnetin puolella olevalle kanavalle saat yksityisviestinä botilta tietoa ja ohjeita. Tämän botin kautta voit myös jatkossa liittyä muille IRCnetissä oleville kanaville kirjoittamalla <code>!join #kanava</code>. Lisäksi voit myös muuttaa IRCnetissä olevan nimimerkkisi kirjoittamalla <code>!nick nimimerkki</code>.
Kun lähetät kuvia tai videoita kanavalle, siltaa ylläpitävä ohjelmisto lähettää IRC:n puolelle URL-osoitteen kyseiseen liitteseen. Matrixissa nämä näkyvät suoraan keskustelussa.


== SSH-yhteys ja IRC ==
== SSH-yhteys ja IRC ==

Revision as of 19:39, 15 August 2017

Tämän ohjeen tarkoitus on toimia mahdollisimman lyhyenä johdantona laitoksen etäpalvelimelta irkkaamiseen.

Tarkoituksena ei ole opastaa syvällisempään Irssin (tai muunkaan) asiakasohjelman käyttöön. Irssin käyttöön opastaa Irssi.org:in Startup HOWTO. Kun on päässyt alkuun, ohjeita saa kysellä myös Fuksikanavalta.


IRC (Internet Relay Chat), tutummin "irkki", on suosittu väline reaaliaikaiseen keskusteluun Internetin välityksellä. Tuutorit, ainejärjestöaktiivit ja huomattavan osan fukseista sekä kanssaopiskelijoista löytää irkistä, missä on tarjolla turinaseuran lisäksi apua ja neuvoja pitkälti vuorokauden ympäri. Irkkiä käytetään myös tapahtuma- ja muuhun tiedottamiseen perinteisten sähköpostilistojen ohella - näyttää kuitenkin siltä, että sähköposti alkaa olla meille käpistelijöille jo liian hidas järjestelmä. Lyhyesti: Tule siis irkkiin, siellä ovat kaikki muutkin!

IRC:hen yhdistämiseen on olemassa useita eri tapoja, joista voi valita itselleen parhaiten sopivan.

Nopeiten pääset irkkiin yhdistämällä nettiselaimen kautta toimivalla webchatilla, jossa nettipalvelu yhdistää sinut IRCnetiin ilman että asennat mitään koneellesi. Tälläisiä sivustoja on esimerkiksi Mibbit. Toisin kuin monissa muissa keskustelualustoissa, viestejä ei tallenneta mihinkään pilveen. Tämän takia yhdistäessäsi verkkoon sinulle ei lähetetä minkäänlaista viestihistoriaa kanavilta tai mitä olet aiemmin saanut yksityisviestinä. Tästä syystä myöskin webchatia käyttämällä et voi tietää, mikäli joku on vaikka vastannut kysymykseesi sillä aikaa kun olet katkaissut yhteyden verkkoon.

Tästä syystä yleinen irkin käyttötapa on asentaa IRC-verkossa käytettävä asiakasohjelma ns. shellille tai virtuaalipalvelimelle jonne ohjelman voi jättää ajoon taustalle ja palaa takaisin kun yhdistää jälleen terminaalilla SSH-yhteyden palvelimeen. Yliopisto tarjoaa muun muassa tähän käyttöön shellipalvelinta.

Lisäksi uutena vaihtoehtona IRCnetiä voi nykyään käyttää Matrix-kommunikaatioprotokollan kautta. University of Twente tarjoaa oman IRCnet-palvelimensa lisäksi siltaa heidän oman IRC-palvelimen ja Matrix-palvelinverkon välille. Toisin kuin irkissä, viestit tallennetaan usealle federaatiossa olevalle palvelimelle. Tämän ansiosta (myöskin irkissä) lähetetyt viestit säilyvät. Matrix-palvelinverkkoon voi myös yhdistää monella eri tavalla, joista suosituin on nettiselaimessa ja älypuhelimissa toimiva Riot. Tämä on helpoin vaihtoehto myös niille jotka eivät ole koskeneet komentoriviin tai muuten pelkäävät sitä.


IRCnetiin yhdistäminen Matrixin kautta Riotilla

Matrix on avoin kommunikaatioprotokolla, joka on suunniteltu reaaliaikaiseen viesti-, ääni- ja videokeskusteluun hajautetussa palvelinverkossa. Matrixin yhteisön ansiosta Matrixiin on toteutettu erinäisiä integraatioita, jotka yhdistää Matrix-palvelinverkon muihin viestintäprotokolliin. Näistä yksi on Matrixin ja IRCnetin välinen integraatio, minkä ansiosta Matrixin käyttäjä voi liittyä mille tahansa kanavalla IRCnetissä Matrix-asiakasohjelmastaan.

IRCnetissä olevat kanavat löytyvät Matrixissa muodossa #_ircnet_#kanavanNimi:irc.snt.utwente.nl. Esimerkiksi jos haluat liittyä kanavalle #tkt-fuksit2017, niin liityt Matrixissa kanavalle #_ircnet_#tkt-fuksit2017:irc.snt.utwente.nl.

Liittyessäsi ensimmäistä kertaa IRCnetin puolella olevalle kanavalle saat yksityisviestinä botilta tietoa ja ohjeita. Tämän botin kautta voit myös jatkossa liittyä muille IRCnetissä oleville kanaville kirjoittamalla !join #kanava. Lisäksi voit myös muuttaa IRCnetissä olevan nimimerkkisi kirjoittamalla !nick nimimerkki.

Kun lähetät kuvia tai videoita kanavalle, siltaa ylläpitävä ohjelmisto lähettää IRC:n puolelle URL-osoitteen kyseiseen liitteseen. Matrixissa nämä näkyvät suoraan keskustelussa.

SSH-yhteys ja IRC

Homma toimii perusperiaatteessaan niin, että käyttäjä ottaa SSH-yhteyden koneeltaan etäpalvelimeen (jotkut puhuvat näistä "shelleinä"), jossa käynnistää IRC-pääteohjelman, joka puolestaan ottaa yhteyden johonkin tiettyyn IRC-palvelimeen. SSH-yhteys itsessään on, näin yksinkertaisesti sanottuna, vahvan salauksensa vuoksi yleisesti käytetty tekstipohjainen etäkäyttöyhteys. Tulee myös huomata, että "etäpalvelinta" ja "IRC-palvelinta" ei tule tässä sekoittaa toisiinsa, vaan ne ovat kokonaan toisistaan riippumattomia asioita.

Tämän ohjeen tapauksessa kyseisenä etäpalvelimena toimii laitoksen oma Linux-palvelin, jota voi käyttää suositun IRC-pääteohjelman, Irssin ajamiseen. Voit kirjautua palvelimelle SSH-yhteyden avulla mistä tahansa verkkoon kytketystä koneesta, jossa on toimiva SSH-yhteysohjelma. Näistä lisää seuraavaksi.

SSH-yhteyden luominen

Windowsilla

Windows-käyttöjärjestelmälle hyvä SSH-yhteysohjelma on PuTTY Tray, jonka voit ladata osoitteesta http://haanstra.eu/putty/. Raahaa sivulla ohjelman logo lataus-kuvakkeen päälle tai paina sivuilta "Download"-linkkiä, jonka alla on putty.exe-niminen tiedosto. Tallenna kyseinen tiedosto haluamaasi paikkaan koneellasi, ja käynnistä ohjelma kyseisestä tiedostosta. Muuta asennusta ei tarvita.

Käynnistettyäsi ohjelman, kirjoita 'Host Name' -kenttään 'melkki.cs.helsinki.fi', 'Saved Sessions' -kenttään "Melkki" tai muu haluamasi nimi yhteydelle ja paina 'Save'. Nyt voit jatkossa ottaa yhteyden palvelimeen pelkästään tuplaklikkaamalla yhteyden nimeä listasta. Paina 'Yes' seuraavaksi ilmestyvään tietoturvavarmistukseen (tämä näkyy vain ensimmäisellä yhdistyskerralla). Tämän jälkeen syötä laitoksen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Linuxilla ja OS X:llä

Useimmissa Unix-järjestelmissä on ssh-yhteysohjelma yleensä valmiiksi asennettuna ja jonka nimi on ytimekkäästi "ssh".

SSH-yhteyden laitoksen palvelimeen saa täten kirjoittamalla komentoriville/terminaaliin

ssh tunnus@melkki.cs.helsinki.fi

Automaattinen tunnistautuminen ssh-avaimella

Luomalla ensin omalla koneellasi ssh-avainpari

ssh-keygen -t rsa -C "your_email@example.com"

sitten kopioidaan oletuksella polkuun ~/.ssh/id_rsa.pub tiedoston sisältö laitoksen koneelle tiedostoon ~/.ssh/authorized_keys. Useampia avaimia voi lisätä tiedostoon rivinvaihdoilla erotettuna. Tiedosto voi näyttää esimerkiksi tältä:

#koti:
ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAADAQABAAABAQC4YFesUYLoafcu5aRM75AjxTZbc+[...]E4AUGrNzdtnjZ3oiTXJi6GnLl4NfMCzppXwtvlDGINpjG4VoHRM3b3FoCXa+poRUrFvNLtiZqUdLbVJrsh5pxq22j0oXJ/LN email@example.org

#jokutoinenautentikoitu:
ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAADAQABAAAAgQC+jQlXHO6yNbesIn[...]hUBvy9Ebplg2Kp2UQNtvlDGINpjG4VoHRM3b3FoCXa+poRUrFvNLtiZqUdLFnEnZzIG80VaCsfvwnAO5L82uyExVoktnsf8ZnSQ== email@example.org

Irssin käyttö

Jos jaksat nähdä hieman enemmän vaivaa niin suositellumpaa on asentaa ja konfiguroida WeeChat. Irssikin toki on hyvä valinta - vanhan koulukunnan valinta.

Aloittaminen

Huom! Tämän kohdan ohje kertoo miten Irssi käynnistetään Melkille. Älä käynnistä aina irkkaamaan halutessasi uutta Irssiä, vaan katso kohdasta Keskeyttäminen ja jatkaminen miten jätät Irssin pyörimään Melkille.

Irssi toimii näppärästi screen-apuohjelman kanssa. Käynnistä Irssi syöttämällä komento

screen irssi

Mikäli Irssin ruutu on aluksi tyhjä, yhdistetään ensin palvelimelle. Se tapahtuu komennolla

/CONNECT palvelin

jossa palvelin-kohtaan laitetaan haluttu IRC-palvelin, esimerkiksi irc.cc.tut.fi.

Palvelimelle yhdistämisen jälkeen asetetaan oma nimimerkki eli "nick" ja oikea nimi seuraavilla komennoilla:

/SET nick nimimerkkisi
/SET real_name Etunimi Sukunimi

Lopulta voimme siirtyä jutustelemaan fuksikanavalle!

/join #tkt-fuksit2016

Keskeyttäminen ja jatkaminen

Irssin voi sulkea /quit -komennolla - mutta sitä ei kannata yleensä käyttää! Irssin voi jättää pyörimään Melkille screenin avulla, jolloin et menetä poissaollessassi käytyjä keskusteluja ja pystyt ottamaan vastaan viestejä milloin vain.

Voit piilottaa Irssin näppäinyhdistelmällä Ctrl+a+d, jolloin palaat Melkin komentoriville.

Kun otat uudestaan SSH-yhteyden Melkki-palvelimelle, älä käynnistä Irssiä uudelleen vaan ota esille aiemmin piilottamasi Irssi komennolla

screen -rd

Jos komento ei palauta Irssiäsi (There is no screen to attach), se voi olla kaatunut. Tällöin joudut käynnistämään uuden Irssin.

Tärkeimmät komennot

 • Nimimerkin vaihtaminen: /nick uusnick
 • Kanavalle liittyminen: /join #kanavannimi (tai /j)
 • Kanavalla olevien käyttäjien tulostaminen: /names (tai /n)
 • Kanavan otsikon vaihtaminen: /topic uusi otsikko
 • Operaattorioikeuksien (op) jakaminen: /op toinennick
 • Kanavalta poistuminen: /part
 • Irkistä kokonaan poistuminen, sulkee Irssin: /quit
 • Yksityisviestien lähettäminen: /msg kaverinnimi viesti
 • Nimimerkin käyttäjän selvitys: /whois outonick
 • "Vahinko-pasten" (puttyssa rightclick) estäminen: /set paste_verify_line_count 1


Oletuksena jokainen uusi kanava ja yksityiskeskustelu avautuu omaan ikkunaansa. Ikkunoita käsitellään seuraavasti:

 • Näkyvän ikkunan vaihtaminen: alt+numero tai esc+numero (kanavasta 10 eteenpäin 11=Q, 12=W, 13=E..., myös /win numero)
 • Seuraavaan ikkunaan siirtyminen: ctrl+n tai esc+→
 • Edelliseen ikkunaan siirtyminen: ctrl+p tai esc+←
 • Ikkunan sulkeminen: /window close (tai /wc)

Edelliset keskustelut näkee scrollaamalla PageUpilla ja PageDownilla, tai fn+shift+↑ ja fn+shift+↓.


Kaikki käytettävissä olevat komennot näet komennolla /help

Yksityiskohtaisempaa tietoa tietystä komennosta saat kirjoittamalla /help komennonnimi, esim /help whois

Tab-täydennys on hyödyllinen työkalu myös irkatessa. Kirjoittamalla osan esim. nimimerkistä ja painamalla tabulaattoria irssi täydentää lopun automaattisesti.

Lisäohjeita Irssiin liittyen löydät sen kotisivuilta osoitteesta http://irssi.org/documentation

WeeChatin käyttö (Beta)

Asennus

Melkiltä löytyy jo asennettuna jo WeeChatin ikivanha versio, Melkinkarilta jopa 1.3. Tämän takia Weechatin asentaminen lähdekoodista omaan kotihakemistoon voi olla suositeltavaa, mikäli aikoo esimerkiksi hyödyntää relay-ominaisuutta tai lukuisia skriptoja.

cd ~
# Lataa uusin WeeChatin lähdekoodi
wget http://weechat.org/files/src/weechat-1.6.tar.gz
tar zxvf weechat-1.6.tar.gz
# Luo käännetylle WeeChatille valmiiksi kansio
mkdir weechat
# Luo buildillesi kansio ja käännä lähdekoodi
cd weechat-1.6
mkdir build
cd build
# Melkiltä ei löydy Ruby-tuelle vaadittuja kehityskirjastoja, joten sen tuki joudutaan karsimaan pois.
cmake .. -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=~/weechat -DENABLE_RUBY=OFF
make
make install
# Lisää WeeChatin binäärikansio PATH-muuttujaan
PATH=~/weechat/bin:$PATH
# Lisätään tämä muutos .bash_profileen/.bashrc:hen, jolloin muutos tulee voimaan jokaisella kirjautumisella.
echo 'PATH=~/weechat/bin:$PATH' >> .bash_profile
echo 'PATH=~/weechat/bin:$PATH' >> .bashrc
# Homma valmis.
weechat


Aloittaminen

Huom! Tämän kohdan ohje kertoo miten WeeChat käynnistetään Melkille. Älä käynnistä aina irkkaamaan halutessasi uutta WeeChat-instanssia, vaan katso kohdasta Keskeyttäminen ja jatkaminen miten jätät WeeChatin pyörimään Melkille.

WeeChat toimii näppärästi tmux-apuohjelman kanssa. Käynnistä uusi tmux-sessio syöttämällä komento

tmux new -s weechat

Käynnistä sen jälkeen WeeChat uudessa tmux-sessiossasi syöttämällä komento

weechat 

Ennen palvelimeen yhdistämistä on hyvä asettaa nimimerkki ja oikea nimensä

/set irc.server_default.nicks "nimimerkki"
/set irc.server_default.realname Etunimi Sukunimi

Nicksiin voi myös lisätä useamman nimimerkin pilkuilla erotettuna, jolloin weechat käy niiden listaa vasemmalta oikealle läpi jos ensisijainen nimimerkki on käytössä.

Lisätään ensimmäinen irc-palvelin ja yhdistetään siihen.

/server add IRCnet PALVELIN -autoconnect
/connect IRCnet

jossa palvelin-kohtaan laitetaan haluttu IRC-palvelin, esimerkiksi irc.cc.tut.fi tai open.ircnet.net jos käytät WeeChatia muualla kuin yliopiston palvelimella ja yhdistät Suomen ulkopuolelta.

Palvelimelle yhdistämisen jälkeen asetetaan oma nimimerkki eli "nick"

/nick nimimerkkisi

Lopulta voimme siirtyä jutustelemaan fuksikanavalle!

/join #tkt-fuksit2016

Keskeyttäminen ja jatkaminen

WeeChatin voi sulkea /quit -komennolla - mutta sitä ei kannata yleensä käyttää! WeeChatin voi jättää pyörimään Melkille tmuxin avulla, jolloin et menetä poissaollessassi käytyjä keskusteluja ja pystyt ottamaan vastaan viestejä milloin vain.

Voit piilottaa WeeChatin näppäinyhdistelmällä Ctrl+b ja niiden jälkeen näppäin d, jolloin palaat Melkin komentoriville.

Kun otat uudestaan SSH-yhteyden Melkki-palvelimelle, älä käynnistä Irssiä uudelleen vaan ota esille aiemmin piilottamasi WeeChat komennolla

tmux attach -t weechat

Jos komento ei palauta WeeChattiäsi, se voi olla kaatunut. Tällöin joudut käynnistämään WeeChatin uudelleen.

Tärkeimmät komennot

 • Nimimerkin vaihtaminen: /nick uusnick
 • Kanavalle liittyminen: /join #kanavannimi (tai /j)
 • Kanavalla olevien käyttäjien tulostaminen: /names (tai /n)
 • Kanavan otsikon vaihtaminen: /topic uusi otsikko
 • Operaattorioikeuksien (op) jakaminen: /op toinennick
 • Kanavalta poistuminen: /part
 • Irkistä kokonaan poistuminen, sulkee WeeChatin: /quit
 • Yksityisviestien lähettäminen: /query kaverinnimi viesti
 • Nimimerkin käyttäjän selvitys: /whois outonick


Oletuksena jokainen uusi kanava ja yksityiskeskustelu avautuu omaan bufferiinsa. Buffereita käsitellään seuraavasti:

 • Näkyvän bufferin vaihtaminen: alt+numero tai esc+numero (kanavasta 10 eteenpäin 11=Q, 12=W, 13=E..., myös /buffer numero)
 • Seuraavaan bufferiin siirtyminen: ctrl+n tai esc+→
 • Edelliseen bufferiin siirtyminen: ctrl+p tai esc+←
 • Bufferin sulkeminen: /close

Edelliset keskustelut näkee scrollaamalla PageUpilla ja PageDownilla, tai fn+shift+↑ ja fn+shift+↓.


Hienosäätöä

 • Hiiren käytön salliminen WeeChatissä: /mouse enable
 • Kanavalta poistuminen sulkee bufferin: /set irc.look.part_closes_buffer on
 • Bufferilista siirtäminen ikkunan alaosaan: /set weechat.bar.buffers.position bottom Huom! Bufferilistan saa scriptillä buffers.pl, ks. kohta Scriptit
 • Nickien näytettävän merkkimäärän rajoittaminen keskustelualueella: /set weechat.look.prefix_align_max 15
 • Prefiksi ja suffiksi nickeille:
/set weechat.look.nick_prefix <
/set weechat.look.nick_suffix >
 • Yhtenäinen viiva nimimerkkien ja viestien erottajaksi sekä luettujen ja lukemattomien viestien erottajaksi:
/set weechat.look.prefix_suffix "│"
/set weechat.look.read_marker_string "─"
 • Sekunnit pois timestampista: /set weechat.look.buffer_time_format [%H:%M]
 • Enemmän rivejä pitkän topicin/otsikon näyttämiseen:
/set weechat.bar.title.size 0 
/set weechat.bar.title.size_max 3
/set weechat.bar.input.size 0
/set weechat.bar.input.size_max 3
 • Lisää asetuksia voit selata: /set irc.*


Scriptit

 • Scriptien (lisäosien) hallinnan välilehden avaaminen: /script
 • Ohjeet scriptien asennukseen ja poistamiseen bufferin otsikossa


Kaikki käytettävissä olevat komennot näet komennolla /help

Yksityiskohtaisempaa tietoa tietystä komennosta saat kirjoittamalla /help komennonnimi, esim /help whois

Tab-täydennys on hyödyllinen työkalu myös irkatessa. Kirjoittamalla osan esim. nimimerkistä ja painamalla tabulaattoria WeeChat täydentää lopun automaattisesti.

Lisäohjeita WeeChattiin liittyen löydät sen kotisivuilta osoitteesta https://weechat.org/doc/stable/

Muuta huomioitavaa

 • Fuksikanava toimii, nimestä huolimattaan, laitoksen useimpien irkkaavien tietojenkäsittelytieteilijöiden ensisijaisena tiedonlähteenä, ei pelkästään fuksien. Fuksikanava (#tkt-fuksit<vuosiluku>) vaihtuu kuitenkin vasta kesällä, ei siis vielä uutenavuotena.
 • Kurssikanavat-sivulta löydät useita kurssikohtaisia IRC-kanavia. Jos tarvitset apua jonkin tietyn kurssin suhteen, sitä kannattaa kysellä ensisijaisesti kurssikohtaiselta kanavalta. Fuksikanavaltakin voi toki kysellä apua, mutta siellä kysymyksesi saattaa jäädä muun keskustelun jalkoihin.
 • Jos olet kirjautuneena laitoksen Linux-työasemalle ja haluat ottaa ssh-yhteyden melkki.cs.helsinki.fi -palvelimeen, riittää pelkkä "ssh melkki" - siis ilman täydellistä osoitetta.
 • Irssiin teemoja löydät osoitteesta http://irssi.org/themes. Laitoksen Linux-puolelta saatat joutua säätämään terminaalisi väreiksi linux-värit, jotta teemasi värit näkyvät oikein.
 • Muitakin IRC-palvelimia on, ks. tämä listaus. Kaikkiin näistä ei kuitenkaan esimerkiksi laitosympäristön melkki-palvelimelta pääse.
 • Jos haluat olla erilainen nuori, voit käyttää melkin sijasta myös melkinpaasi-nimistä palvelinta.