Kokeet ja arvostelu
Koetyypit
Kurssikoe
Kurssikoe on kurssiin poikkeuksetta lopettava tilaisuus. Kurssikoe liittyy siis aina vastaavaan luentokurssiin.
Kurssikokeeseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen, riittää että olet ilmoittautunut kurssille. Kaikissa tietojenkäsittelytieteen laitoksen kursseissa (ohjelmoinnin, tietorakenteiden ja tietokantojen harjoitustyökurssit, Johdatus peliohjelmointiin ja muut erikoiskurssit) ei ole koetta, mutta nämä kurssien työmäärä on usein muuten vaativa. Kurssikokeessa ovat luonnollisesti voimassa kurssin aika kerätyt laskuharjoituspisteet.
Erilliskoe
Erilliskokeeseen ilmoittaudutaan, jos halutaan suorittaa kurssi tenttimällä.
Kursseja voi melko poikkeuksetta suorittaa halutessaan tenttimällä, siis läpäisemällä vain kyseisen kurssin kurssikoetta vastaava erillinen kuulustelu. Kaikkia kursseja ei tosin voi tenttimällä suorittaa, esimeriksi joidenkin kurssien erilliskokeet vaativat vastaavan joskus pidetyn luentokurssin aikana tehdyn harjoitustyön (merkitty ilmoittaumisessa ja koeaikataulussa lisähuomautuksella (HT) tai "harjoitustyö vaaditaan") ja toimivat siis pelkästään ikään kuin aiemmin pidetyn, harjoitustyön sisältävän, kurssin uusintakokeina. Jos et ole ollut vastaavalla kurssilla tekemässä kurssiin liittyvää harjoitustyötä mutta haluaisit silti tenttiä kurssin, voit kysyä sopivaa menettelyä kurssin viimekertaiselta luennoitsijalta. Joskus on sovittavissa että harjoitustyön voi palauttaa johonkin määräaikaan mennessä suoraan luennoitsijalle tarkastettavaksi sähköpostissa ja käydä sitten erilliskokeessa, mutta tähän ei todellakaan kannata luottaa liikaa. Pääpiirteittäin harjoitustyön sisältäviä kursseja kannattaa siis käydä luentokursseina. Erilliskoe voi joillakin harvoilla kursseilla olla myös suullinen kuulustelu tai jokin poikkeuksellisen laaja kirjallinen työ (Johdatus tekoälyyn), mutta tästä on ilmoitettu vastaavan kurssin sivulla erikseen.
Yleisesti ottaen tenttimällä eli erilliskokeella ei kannata suorittaa sellaisia kursseja, jotka vaativat paljon käytännön harjoittelua, ellei aihe ole ennestään hyvin hallussa. Myöskään sisällöltään laajoja ja keskeisiä (Tietorakenteet) tai yleisesti ottaen vaikeina pidettyjä kursseja (Rinnakkaisohjelmointi, Laskennan mallit) ei kannata ensisijaisesti harkita omin päin tentittäviksi. Joitakin aineopintojen kursseja, joihin kuuluu pakollinen harjoitustyö, ei välttämättä voi suorittaa erilliskokeella lainkaan.
Tenttimiseen soveltuvat parhaiten kurssit, joihin on selkeä oppimateriaali (hyvä kurssikirja tai opetusmoniste) ja joiden asiasisältö on ensisijaisesti lukemalla (ja tarvittaessa jonkin verran itsekseen tehtäviä tekemällä) opittavissa. Erityisen sopivia tentittäväksi ovat kurssit, joiden aihepiiri on jossain määrin ennestään tuttu (aiempien kurssien, työn tai harrastuksen tms. kautta).
Matematiikan laitoksella erilliskokeita kutsutaan, ainakin WebOodin ilmoittautumisjärjestelmässä, "yleistenteiksi".
Erilliskokeita pidetään yleensä tiettyinä "erilliskoepäivinä" (tai "yleistenttipäivinä", siitä nimitys), ja samassa salissa on tällöin usean eri kurssien erilliskokeita.
Uusintakoe
Uusintakoe-nimitystä käytetään kurssikoetta, noin kuukauden päästä, seuraavasta erilliskokeesta.
Kokeen nimi on uusintakoe siksi, että siinä ovat vielä voimassa kurssikokeen tapaan kurssin aikana kerätyt harjoituspisteet. Joissain kursseissa laskuharjoituspisteet ovat voimassa pitempäänkin, esimerkiksi loppuvuoden. Laskuharjoituspisteiden voimassaolosta mainitaan kurssisivulla. Jos erillistä mainintaa ei ole, voi melko huoletta olettaa että harjoituspisteet ovat voimassa kurssikoetta seuraavassa uusintakokeessa. Uusintakoetilaisuus on kuitenkin myös aina erilliskoetilaisuus ja siihen voi ilmoittautua suorittamaan kurssin myös tavallisena erilliskokeena, vaikka ei itse kurssilla olisi ollutkaan.
Muut menettelyt
Muitakin menettelyjä on olemassa. Yllä olevat kolme koetyyppiä kattavat kuitenkin käytännössä 97% tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja matematiikan laitoksen koetarjonnasta.
Esitietokokeet
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen joillakin kursseilla (ainakin Ohjelmoinnin harjoitustyö, Tietorakenteet, Laskennan mallit, Rinnakkaisohjelmointi) on tietyt esitietovaatimukset, ennen kuin kyseisen kurssin voi suorittaa. Jos esitietona vaadittua kurssia ei ole käyty, voi osaamisen osoittaa käymällä ns. esitietokokeessa. Esitietokoe ei muuten korvaa vaadittuja kursseja. Esitietokokeista ilmoitetaan tuollaisen vaativan kurssin kurssisivuilla.
Erilliskokeella kurssin suorittamalla esitietoja ei tarkasteta eikä vaadita.
Mennettely koetilaisuudessa
Seuraavassa tietojenkäsittelytieteen -ja matematiikan laitoksen yleinen käytäntö. Kokeen valvoja ilmoittaa kokeen alussa poikkeavista järjestelyistä.
- Omia papereita ei tuoda kokeisiin, mukaan opiskelijakortti sekä muistiinpanovälineet eli kyniä ja kumi (matematikan tentteihin tarvittaessa viivain, laskin ja taulukkokirja)
- Muu rekvisiitta jätetään ennen kokeen alkua luentosalin reunoille.
- Muistiinpanoja ei saa käyttää, ellei tähän ole annettu erikseen lupaa (joissain tietojenkäsittelytieteen tenteissä saa käyttää omaa A4-"lunttilappua").
- Matematiikan laitos: Jos kurssin luennolla tai koetilaisuuden alussa ei ole erikseen kielletty, tenteissä saa käyttää taulukkokirjaa ja laskinta.
- Arkkeja haetaan erikseen pyytämättä koesalin edestä arveltu tarvittava määrä (4-6 kpl) ennen kokeen alkua.
- Valvojat jakavat ainoastaan kysymyspaperin, joka pidetään kysymyspuoli alaspäin kunnes koe julistetaan alkaneeksi.
- Kokeet alkavat aina tasalta.
- Kurssikokeet tietojenkäsittelytieteessä 2h 30min.
- Kurssikokeet matematiikan laitoksella 1h 55min.
- Erilliskokeet kummassakin noin 3 - 3,5 tuntia.
- Viimeinen sallittu saapumishetki koetilaisuuteen on 30 minuutin kuluttua alkamishetkestä.
- Kokeen valvoja julistaa koetilaisuuden alkaneeksi, jonka jälkeen saa kääntää paperin ja aloittaa.
- Poistua saa aikaisintaan 30 minuutin jälkeen kokeen alkamishetkestä.
- Poistuminen voidaan kieltää viimeisten 10-15 minuutin ajaksi, jotta työrauha säilyisi loppuun saakka. Valvoja ilmoittaa tästä kokeen alussa.
- Tietojenkäsittelytieteessä jokainen tehtävä tulee yleensä ratkaista omalle konseptiarkilleen, matematiikan laitoksella ei ole väliä.
- Kokeen aikana kiertää rivettäin nimilista, johon merkataan oma nimi ja suoritettavan kurssin nimi (samassa salissa on usein useampi eri tentti).
- WC:ssä saa käydä valvojan saattamana.
- Kännykän käyttö kokeessa on luonnollisesti kielletty, lisäksi sen tulee olla vähintään äänettömällä (värinähälytyskin kuuluu hiljaisessa salissa yllättävän hyvin).
- Jokaiseen vastauspaperiin alkuun kirjoitetaan:
- kurssin nimi
- päivämäärä
- opiskelijanumero (tai henkilötunnus)
- etunimi sukunimi
- allekirjoitus
- Papereita palauttaessa valvojalle tulee näyttää opiskelijakortti. (matematiikan laitoksella ei tarvitse)
- Vastauspaperit palautetaan sisäkkäin, muut paperit (ml. kysymyspaperi) saa heittää roskikseen.
- Vähintään yksi vastauspaperi tulee palauttaa, vaikka sitten tyhjänä.
Arvostelu
- On määrätty, että tulosten on oltava saatavilla kuukauden sisään kurssin suorituksesta. Kokeiden korjauksen tulisi siis valmistua kuukauden määräajassa.
- Suurilla massakursseilla kuten Ohjelmoinnin perusteet kestää joskus hieman kauemminkin.
- Tietojenkäsittelytieteen laitoksella tulosten on oltava laitoksen 2. kerroksen ilmoitustaululla viimeistään kuukauden kuluttua suorituksesta (yleensä tarkoittaa koepäivää).
- Useimmilla kursseilla tulokset julkaistaan myös laitoksen intranetissa, josta ne voi katsoa kurssin kotisivulla olevan linkin kautta laitoksen käyttäjätunnuksella.
- Matematiikan tentit korjataan yleensä nopeammin, noin kahdessa viikossa.
- Matematiikan kurssien tulokset ilmestyvät ainoastaan matematiikan laitoksen 3. kerroksen ilmoitustaululle (opiskelijahuone Komeroa vastapäätä).
- Yleensä arvosteluissa kestää 2-5 viikkoa (kuukauden määräaikakin voi joskus rikkoutua).
- On määrätty, että suoritusmerkintöjen on ilmestyttävä WebOodiin kuukauden sisään tulosten ilmestymisestä.
- Monesti tulee jopa tulosten kanssa samoihin aikoihin.
Pisteytyksestä
- Tietojenkäsittelytieteen laitos: tehtäviä 3-6
- 1, läpipääsy, vaatii noin puolet oikein, eli 30/60 pistettä
- 5, korkein arvosana, vaatii noin 50-55/60 pistettä
- loput arvosanat jakautuvat tasaisesti tälle välille
- Matematiikan laitos: 4 tehtävää kurssikokeessa, 5 tehtävää erilliskokeessa
- 1, läpipääsy, vaatii puolet oikein, eli 12/24 tai 15/30.
- 5, korkein arvosana, vaatii vähintään noin 20/24 tai 25/30 pisteistä