Käyttölupien aktivointi

Versio hetkellä 23. huhtikuuta 2011 kello 22.53 – tehnyt Malloc (keskustelu | muokkaukset)

HUOM! Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden käyttölupien aktivointi onnistuu aikaisintaan 1.8. Käyttöluvan aktivointi on mahdollista vasta, kun käyttäjän tiedot ovat a) Helsingin yliopiston opiskelijarekisterissä (eli olet ottanut paikan vastaan) ja b) olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi. Uusien opiskelijoiden tietojen päivittyminen rekisteriin voi viedä useita viikkoja siitä, kun hyväksymispaperit on toimitettu tiedekuntaan. Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden tiedot menevät opiskelijarekisteriin yleensä elokuun loppuun mennessä.

Järjestelmät

Tietojenkäsittelytieteen uudella opiskelijalla on automaattisesti käyttölupa kahteen eri järjestelmän:

  1. Pääkäyttölupa eli Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston Unix-järjestelmien käyttölupa (CC-lupa)
  2. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen järjestelmän käyttölupa eli CS-lupa (joka syntyy CC-luvan kautta automaattisesti alle vuorokauden viiveellä)

Lisäksi käyttäjälle syntyy automaattisesti AD-lupa, joka suorittamasi aktivoinnin jälkeen on pääkäyttölupa. AD-lupa syntyy eräajossa tarkemmin määrittelemättömänä hetkenä CC-tunnuksen syntymisen jälkeen. AD-luvan voi myös itse käydä luomassa/aktivoimassa lupapisteessä esimerkiksi Physicumissa tai Alexandriassa. Jos epäilee että omaa CC-tunnusta vastaava AD-lupa on jo olemassa, sen voi aktivoida osoitteessa http://www.helsinki.fi/atk/adlupa.

Näiden funktiot ovat seuraavat:

  • Pääkäyttöluvalla kirjaudutaan koko Helsingin yliopiston laajuisiin web-järjestelmiin (esim. WebOodi).
  • Laitoksen CS-tunnuksella kirjaudutaan laitoksen luokkien koneille ja laitoksen omiin tietojärjestelmiin.
  • Kurssi-ilmoittautumisjärjestelmiin kirjaudutaan aina pääkäyttöluvalla, oli kyseessä sitten yliopiston laajuinen ilmoittautumisjärjestelmä (WebOodi) tai laitoksen oma järjestelmä (ilmo).

Kaikissa käyttöluvissa käyttäjätunnus on sama (korkeintaan kahdeksanmerkkinen merkkijono muotoa mmeikala), mutta ne oikeuttavat eri laitteistojen käyttöön ja niillä on eri salasana.

Siis, vielä toistamiseen:

  • Pääkäyttölupasi on ensin CC-lupa, mutta sinun on itse hoidettava AD-luvan aktivointi, jonka jälkeen siitä tulee pääkäyttölupasi, pysyvästi ja peruuttamattomasti.
  • CC-luvalla kirjaudut kuitenkin jatkossakin yliopiston Unix-järjestelmiin (myntti.helsinki.fi, kruuna.helsinki.fi jne)
  • CS-luvalla käytät tietojenkäsittelytieteen laitoksen järjestelmiä (esimerkiksi kirjautuminen kaikkiin yhteiskäyttöisiin cs.helsinki.fi-hallintoalueella oleviin koneisiin kuten luokkien koneet, melkinpaasi, melkinkari jne)
  • Helsingin yliopiston tietotekniikkaosasto on instituutio, joka vastaa koko Helsingin yliopiston kattavasta tietotekniikasta ja koko yliopiston kattavasta verkosta.
  • Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on, muista laitoksista poiketen, lisäksi oma atk-järjestelmä (työasemat, sisäverkko, kurssi-ilmoittautumisjärjestelmä)
  • On olemassa kahdenlaisia käyttölupia: 1. yliopiston lupa eli pääkäyttölupa (nyt uusilla tietojenkäsittelytieteen opiskelijoilla CC, pian AD, vaatii aktivoinnin itse) ja 2. laitoksen lupa (CS, syntyy CC-luvasta itsestään).
  • AD tulee sanoista ja tekniikasta "Active Directory", CS sanoista "Computer Science", CC sanoista "Computing Center".

Miten aktivoin käyttölupani?

Kumpikin käyttölupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi ja että hänen tietonsa löytyy Helsingin yliopiston opiskelijarekisterista. Uusien opiskelijoiden lisääminen rekisteriin kestää tovin, ks. alempaa "tunnusta ei vielä löydy"-kysymys.

Pääkäyttölupa (CC-lupa ennen oman AD-luvan aktivointia)

Uuden käyttöluvan aktivointi. AD-lupa korvaa CC-luvan pääkäyttölupana. CC-lupa on Unix-järjestelmien (esim. myntti, kruuna) hyväksymä tunnus/salasana. AD lienee Microsoftin Active Directory-järjestelmään perustuva LDAP-pohjainen käyttäjätunnistus. Kun sinulla on CC-lupa, sille syntyy AD-lupa automaattisesti (jollain aikataululla), jonka jälkeen sinun pitää käydä aktivoimassa AD-lupasi osoitteessa http://www.helsinki.fi/atk/adlupa . Siitä tulee silloin pääkäyttölupasi. CC-lupa jatkaa toimintaansa normaalisti, mutta jos sinulla on eri salasanat AD- ja CC-luvissa (totta kai on!), kirjaudut silloin sisään esimerkiksi WebOodiin eri salasanalla.

Laitostunnus (CS-lupa) aktivoidaan netissä pääkäyttöluvan avulla. Aktivointiin tarvitaan voimassaoleva pääkäyttölupa. Kyseinen toimenpide onnistuu sivulla http://www.cs.helsinki.fi/activate/index.fi.xhtml syöttämällä "User account"-kenttään oman pääkäyttöluvan (nyt CC, aktivoinnin jälkeen AD) tunnus, alempaan sen salasana, ja tämän jälkeen CS-luvalle haluamasi salasana kahteen kertaan, ja klikkaamalla "Change"-nappulaa.

Ongelmatilanteet

Argh, yritän aktivoida AD-lupaa, mutta sitä ei kuulemma löydy

  • Jos olet uusi opiskelija, AD-lupaasi ei ehkä ole vielä luotu. Syyskuun alkuun mennessä kaikki luvat on varmasti luotu. Jos haluat AD-luvan heti, käy jossain käyttölupapisteessä (Kumpulassa Physicumissa, stadissa Aleksandriassa). Tarvitset henkilötodistuksen (esimerkiksi passi tai sähköinen henkilökortti).
  • Olethan varmasti ilmoittautunut läsnäolevaksi? Tunnuksen aktivoiminen onnistuu nimittäin vain läsnäolevana.
  • Todennäköisesti tietosi eivät vielä löydy Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä.
    • Tietotekniikkaosaston ohjeesta: "Uusien opiskelijoiden tietojen päivittyminen rekisteriin voi viedä useita viikkoja siitä, kun hyväksymispaperit on toimitettu tiedekuntaan. Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden tiedot tulevat opiskelijarekisteriin yleensä elokuun loppuun mennessä."

Argh, saan yllättävän järjestelmävirheen

Lupaavan monet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat jo varhaisessa opintojen vaiheessa ensi käden tietoa siitä, minkälaista huonoutta vastaan tänne on tultu taistelemaan. Tietotekniikkaosaston herrat ovat pyytäneet että tällaiset tapaukset lähettävät henkilötunnuksensa osoitteeseen atk-luvat ät helsinki.fi. Mukaan voi laittaa maininnan yllättävästä järjestelmävirheestä (ja siitä, jos pääsi jo valikoimaan minkälaisen @helsinki.fi -osoitteen haluaa, jos sattuu olemaan ei-ensimmäinen Matti Virtanen yliopistolla).

Argh, minulla ei ole soveltuvaa nettiyhteyttä tai sopivaa verkkopankkia

Käytä Pekka Niklanderia (Exactum A230, pääsisäänkäynniltä suoraan kierreportaat ylös kakkoskerrokseen, kierrä hissipömpelin taakse eli portailta katsoen oikealle ja kävele oven läpi käytävää jonkin matkaa eteenpäin. Pekan huone on ennen risteystä) tai jotakin yliopiston monista käyttölupapisteistä, joista Kumpulan käyttölupapiste Physicumissa lienee lähin. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.

Lisätietoa käyttöluvista

Käyttäjäluvista lisää kertovat sivut löytyvät loogisesti joko http://www.helsinki.fi/atk/luvat/ tai https://www.cs.helsinki.fi/cgi-bin/create-account.php sen mukaan, haluaako yliopistonlaajuista vai laitoksenlaajuista tietoa. Käyttöluvista ja yliopiston verkosta kerrotaan enemmän pakollisessa Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssin TVT-ajokortti-osassa.


Kertauksena: Millä kirjaudun mihinkin?

Pääkäyttölupa (CC, tai jos aktivoitu, AD)

  • Laitoksen ilmoittautuminen (ilmo.cs.helsinki.fi)
  • WebOodi
  • Mappi-webmail
  • HUPnet-vierailijaverkko (ja HY-VPN)
  • Alma
  • Blackboard
  • Ohjelmistojakelu

CS

  • Laitoksen luokkien koneet
  • Laitoksen webmail (roundcube.cs.helsinki.fi)
  • Laitoksen intranet (https://cs.helsinki.fi/i/ -alkuiset urlit jossa yleensä sijaitsevat koetulokset yms.)
  • MSDNAA
  • Laitoksen yleiskäyttöiset Linux-palvelimet (voi ajaa Irssiä), eli
    • melkki.cs.helsinki.fi
    • melkinpaasi.cs.helsinki.fi
  • Laitoksen tietokantapalvelin users.cs.helsinki.fi