IRC-ohjeet

Versio hetkellä 18. kesäkuuta 2009 kello 08.03 – tehnyt Malloc (keskustelu | muokkaukset)

Mikä IRC?

IRC eli Internet Relay Chat eli irkki on suosittu väline reaaliaikaiseen keskusteluun Internetin välityksellä. Tuutorit, aktiivit ja huomattavan osan fukseja löytää irkistä, missä on tarjolla turinaseuran lisäksi roppakaupalla hyviä neuvoja pitkälti vuorokauden ympäri. Irkkiä käytetään myös tapahtuma- ja muuhun tiedottamiseen ainejärjestön ja laitoksen sähköpostilistojen ohella. Tule irkkiin, siellä ovat kaikki muutkin!

Jos sinulla ei ole vielä laitoksen käyttäjätunnusta, allaolevan ohjeen pituus hirvittää tai haluat vain oikeasti kysyä yhden nopean kysymyksen vaikka millä työvälineellä kulkematta täyttymyksen tuovan irkkikoulutusputken kautta, ohjaa selaimesi osoitteeseen http://chat.ircnet.org/, naputa itsellesi joku lempinimi (nickname) ja valitse kanavaksi Other, #tkt-fuksit09 niin pääset "fuksikanavalle".

SSH-yhteys ja IRC

Laitoksella on palvelimia, joita voit käyttää IRC-pääteohjelman (Irssi) ajamiseen. Tämä on siitä hyödyllistä, että näet poissa ollessasi puhutut keskustelut kaikilta kanaviltasi. Voit kirjautua palvelimelle mistä tahansa verkkoon kytketystä koneesta, jossa on toimiva SSH-yhteysohjelma.

SSH-yhteyden luominen

Windowsilla

Windows-käyttöjärjestelmälle hyvä SSH-yhteysohjelma on Nutty, jonka voit ladata osoitteesta http://www.groehn.net/nutty/. Paina sivuilta "Nutty executable" -linkkiä, joka johtaa Putty.exe -nimiseen tiedostoon. Tallenna kyseinen tiedosto haluamaasi paikkaan koneellasi, jonka jälkeen voit käynnistää ohjelman kyseisestä tiedostosta. Muuta asennusta ei tarvita, ellet halua luoda pikakuvaketta kyseiselle tiedostolle.

Käynnistettyäsi ohjelman, kirjoita 'Host Name' -kenttään 'melkki.cs.helsinki.fi', 'Saved Sessions' -kenttään Melkinpaasi tai muu haluamasi nimi ja paina 'Save'. Nyt voit ottaa yhteyden palvelimeen tuplaklikkaamalla palvelimen nimeä listassa. Paina 'Yes' seuraavaan popup:iin (näkyy vain ensimmäisellä yhdistyskerralla). Syötä laitoksen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Laitoksella voit ottaa yhteyden palvelimeen, kun kirjoitat Linux-puolella konsoliin 'ssh melkki'. Windows-puolella voit käyttää Nuttya.

Linuxilla

Kirjoita komentoriville:

ssh tunnus@melkki.cs.helsinki.fi

Voit myös käyttää palvelimia melkinpaasi.cs.helsinki.fi ja melkinkari.cs.helsinki.fi.

Irssin käynnistys

Sisäänkirjautumisen jälkeen kirjoita:

screen irssi

Laitoksen palvelimet yhdistävät sinut nyt automaattisesti palvelimelle irc.cc.tut.fi.

Seuraavaksi asetetaan nimimerkki komenolla:

/SET nick nimimerkkisi

Oikea nimi komennolla:

/SET real_name oikea nimesi

Ja liitytään fuksikanavalle komennolla:

/join #tkt-fuksit09

Muita hyödyllisiä komentoja

/SET alternate_nick vaihtoehtoinen_nimimerkkisi
/SET timestamps ON
/SET term_force_colors ON
/HILIGHT nimimerkkisi

Ainejärjestön kanava on #tko-äly.

Muita komentoja

  • Screenin ja irkin käynnistys: screen irssi
  • Nimimerkin vaihtaminen: /nick uusinimi
  • Kanavalle liittyminen: /join #kanavannimi
  • Kanavalta poistuminen: /part
  • Yksityisviestien lähettäminen: /msg kaverinnimi viesti
  • Nimimerkin käyttäjän selvitys: /whois outonick
  • Kanavalla olevien nimien tulostaminen: /names
  • Kanavan otsikon vaihtaminen: /topic uusi otsikko
  • Operaattorioikeuksien jakaminen: /op toinennick
  • Näkyvän ikkunan vaihtaminen: esc ja numero
  • Ikkunan sulkeminen: /window close
  • Irkin taustalle jättäminen: ctrl-a + d
  • Irkkiin palaaminen: screen -rd
  • Irkistä kokonaan poistuminen: /quit
  • Ikkunoiden lisääminen screeniin: ctrl+a+c
  • Ikkunoiden vaihtaminen screenissä: ctrl+a+väli

Enemmän komentoja löydät osoitteesta http://irssi.org/documentation. Jos haluat käyttää värejä, asenna vaikka jokin irssin themeistä, joita löydät osoitteesta http://irssi.org/themes. Laitoksen Linux-puolelta saatat joutua säätämään konsolin väreiksi linux-värit, jotta teemasi värit näkyvät oikein.

Irssin voit sulkea painamalla Ctrl-A+D, jolloin se kuitenkin jää pyörimään taustalle (screenin ansiosta). Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, vaan voit vain sulkea ikkunan.

Kun olet saanut Irssin toimimaan halutulla tavalla ja otat uuden yhteyden palvelimeen, voit palauttaa Irssin ruudulle kirjoittamalla samalla palvelimella

screen -dr