Käyttölupien aktivointi

Fuksiwikistä
Versio hetkellä 11. kesäkuuta 2009 kello 18.20 – tehnyt Malloc (keskustelu | muokkaukset)

Johdanto

Tietojenkäsittelytieteen opiskelijalle on luotu kahden eri järjestelmän tunnukset:

  1. Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston unix-tunnukset, eli CC-tunnus
  2. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen järjestelmän tunnukset, eli CS-tunnus


Näiden lisäksi Helsingin yliopiston sisällä on olemassa vielä kolmannet tunnukset: Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston "mikroverkkotunnus", jota tietojenkäsittelytieteen opiskelija ei oletuksena saa. Koska tietojenkäsittelytieteen laitoksella on, ymmärrettävistäkin syistä, oma atk-järjestelmä, emme tarvitse koko mikroverkkotunnusta. Mikroverkkotunnusta käytetään sen sijaan yleisesti muuaalla Helsingin yliopistossa, mikä tulee ottaa huomioon, jos haluaa käyttää esimerkiksi keskustan työasemia esimerkiksi sivuaineopintojen johdosta. Mikroverkkotunnuksen voi myöhemmin pyytää, jos sille uskoo olevan tarve.


Pääkäyttötunnukseksi kutsutaan aina sitä tunnusta, jolla kirjaudutaan Helsingin yliopiston sisäisiin järjestelmiin (esim. kursseille ilmoittauminen). Meille pääkäyttötunnuksena toimii aina CC-tunnus, keskustakampuslaisille vastaavasti mikroverkkotunnus. Pääkäyttötunnusominaisuuden nyt unohtaen emme itse CC-tunnuksilla juurikaan mitään käytännössä tee - trendi on suosia meidän laitoksen omia unix-palvelimia.


Nyt kun tiedät, että on olemassa kolmenlaisia tunnuksia joista sinulle on luotu kahdet, ja että tietojenkäsittelytieteen laitoksella on oma atk-järjestelmä joka käytännössä peittoaa yliopiston laajuisen järjestelmän, voidaan siirtyä vihdoin aktivoimaan sinulle nämä tunnukset.


Miten aktivoin tunnukseni

Tunnukset aktivoidaan Internetissä. Internetistä kaiken käyttäjäluvista kertovat sivut löytyvät loogisesti joko http://www.helsinki.fi/atk/luvat/ tai http://www.cs.helsinki.fi/atk/luvat/ sen mukaan, haluaako yliopistonlaajuista vai laitoksenlaajuista tietoa.

Proseduuri on pääaineopiskelijalle seuraavanlainen:

  1. Aktivoi yliopiston CC-tunnus pankkitunnuksilla Internetitse
    • Vaihtoehtoiset menetelmät: Käy aktivoimassa CC-tunnus Physicumin käyttölupapisteessä (D220, naapuritalossa) tai Pekka Niklanderin byroossa Exactumissa, A230, tai jos et ole pääaineopiskelija, ks. Sivuaineopiskelijat.
  2. Käy aktivoimassa laitoksen CS-tunnus vaihtamalla sen salasana Internetitse

Huom! Vanhalle CC- ja CS-tunnukset jo omistavalle opiskelijalle riittää CC-tunnuksen jatkaminen, jolloin myös CS-tunnuksen voimassaolo jatkuu automaattisesti.

Luodut CC-tunnukset ilmestyvät UNIX-palvelimille yön aikana, jonka jälkeen voit käydä vaihtamassa salasanasi. Vasta salasanan vaihdon jälkeen tunnukset ovat täysin käytettävissä. Voi vaihtaa tunnukset omalta koneeltasi seuraavasti:

  1. Ota ssh-yhteys palvelimeen kruuna.helsinki.fi
    • Linux, UNIX, MacOS X: komennolla ssh tunnus@kruuna.helsinki.fi (sanan tunnus tilalle oma tunnuksesi)
    • Windows: käytä PuTTYä tai muuta SSH-ohjelmaa
    • Javaa osaavalla selaimella osoitteessa http://sirppi.helsinki.fi/ssh.html
  2. Järjestelmä kysyy uutta salasanaa. Uudelle salasanalle asetettuja vaatimuksia kannattaa noudattaa, erityisesti yli 8 merkin salasanat ja ääkköset salasanoissa aiheuttavat eriskummallisia ongelmia.
  3. Jos onnistuit kirjoittamaan tunnuksen kahdesti samoin ja muutenkin hyväksyttävästi, salasanasi on nyt vaihdettu ja olet kruunan komentokehotteessa. Pois pääset komennolla lo (tai pidemmin logout)
  4. Odota. Salasana ei päivity välittömästi kaikkialle. Vaihtumisaika tietotekniikkaosaston mukaan on 1-2 tuntia, jonka jälkeen se toimii ainakin tietosin UNIX-palvelimissa. Muihin järjestelmiin salasana saattaa päivittyä vasta yön aikana. Huomaa myös että CS-tunnus on erillinen ja CC-tunnuksen salasanan vaihto ei vaikuta siihen mitenkään.

Luvat ovat voimassa:

  • lukuvuodeksi tai kevätlukukaudeksi ilmoittautuneilla seuraavan vuoden 30.9. saakka
  • syyslukukaudeksi ilmoittautuneilla 31.1. saakka

Argh, saan yllättävän järjestelmävirheen

Lupaavan monet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat jo varhaisessa opintojen vaiheessa ensi käden tietoa siitä, minkälaista huonoutta vastaan tänne on tultu taistelemaan. Yliopiston käyttölupaylläpeto on pyytänyt että tällaiset erikoiset tapaukset (et joo ole yksin) lähettävät henkilötunnuksensa osoitteeseen atk-luvat ät helsinki.fi. Mukaan voi laittaa maininnan yllättävästä järjestelmävirheestä ja miksei mainita sitäkin (jos pääsi jo valikoimaan listasta), minkälaisen helsinki-osoitteen haluaa jos sattuu olemaan ei-ensimmäinen Matti Virtanen yliopistolla. Emme ole vaan vielä kuulleet takaisin näistä erikoisista virheistä joten emme osaa sanoa ryhtyvätkö aktivoimaan sähköpostin ja kerran tehdyn tunnistautumisen perusteella vai debuggaavatko vaan.

Älä tuhlaa kaikkia pankkisalasanojasi uudelleenyrityksiin, koska tunnistautumispalvelulla on noin 10 käyttöyrityksen raja ajan x sisällä ja voit teoriassa haluta käyttää sitä vielä joskus johonkin muuhunkin (kuten unohtuneen salasanan vaihtamiseen). Ajan x muistellaan olevan kuukauden mittainen (ei siis vuosia).

Sitten voi tulla irkkiin #tkt-fuksit09:lle kuuntelemaan josko joku muu olisi jo selvinnyt tietojärjestelmäkirouksestaan.

Argh, minulla ei ole nettiyhteyttä

CC-tunnuksen aktivointia varten (minkä voi siis tehdä myös naamakkain lupapisteessä tai Pekka Niklanderin luona) Internetiin voi päästä esimerkiksi kanssaopiskelijan tai tuutorin suotuisalla avustuksella. Hänelle voi esimerkiksi kertoa että hän voi kirjata sinut varsin riskittömästi laitoskoneelle touhuamaan keskenäsi 'csguest'-tunnuksella (sama salasana), jonka jälkeen häneltä kysytään CC-tunnusta (millä mennään Weboodiin yms) ja salasanaa sen varmistamiseksi että vieraalla on jonkinlainen isäntä.

Sen sijaan ihan mille vaan kaupungin keskustasta löytyvälle yleisöpäätteelle ei välttämättä kannata alkaa pankkitunnuksiaan naputella, vaikka ovatkin kertakäyttöisiä.

HUOM: Muista erikseen pyytää CC-tunnusta (tai "Unix-tunnusta"), erityisesti jos käyt jossain muualla kuin Kumpulan lupapisteessä Physicumissa tai Exactumissa, missä käpistelijöiden erikoisuudet tunnetaan. "Mikroverkkotunnus" on eri tunnus josta ei ole Kumpulassa hyötyä; siitä sen sijaan voi olla iloa keskustakampuksella, esim. Alexandriassa.

Sitten kun CC-tunnus on aktivoitu, voitkin jo kirjautua itse csguest-tunnuksella laitoksen koneille, annat perään vain CC-tunnuksesi ja salasanan. Kun saat CS-salasanan vaihdettua, kirjaudu ulos - csguestinä ei kannata unohtua työskentelemään, koska sen kotihakemisto ei säily.

Argh, minulla ei ole soveltuvaa verkkopankkia eikä HST-korttia

Käytä jotakin yliopiston monista käyttölupapisteistä tai Pekka Niklanderia, Exactum A230 (kierreportaat ylös kakkoskerrokseen, kierrä hissipömpelin taakse A-käytävän oikealle puolikkaalle ja kävele oven läpi käytävää jonkin matkaa eteenpäin. Pekan huone on ennen risteystä). Ota henkkarit mukaan (esim. passi, kuvallinen Kela-kortti, ajokortti, sellainen mikä kelpaisi siellä pankissakin).

Argh, I don't speak Finnish and I want my user account activated

When you meet your student tutor, go take a tour to Pekka Niklander's room in Exactum A230 or to the Physicum user account service point D220 (neighbouring building). Bring a passport or other valid identification with you - anything you would be able to use to get into Finland works, but not necessarily anything that would work within your home country (if the locals are unable to identify it as a solid ID, it's unlikely to be accepted). Unless you're from the Nordic countries and hitchhiked or just walked over the border, that is. ;)

Note that there are multiple types of user accounts: ask for a CC account when you visit a user account service point, or if in Kumpula, indicate that you need that Special Account they give for computer science students. (It's used to access the university Unix servers, and not all students at the university have ever heard of Unix, so they get different account only useful on university public computers downtown. Unlike them, you will soon have heard of Unix, Because You're Special. Welcome on board.)

See also:


Millä kirjaudun mihinkin?

Tietotekniikkaosaston tunnukset

  • Laitoksen ilmoittautuminen (ilmo.cs.helsinki.fi)
  • Moodle @ CS (courses.cs.helsinki.fi)
  • HUPnet
  • WebOodi
  • Alma
  • Blackboard
  • Ohjelmistojakelu
  • Tietotekniikkaosaston yleiskäyttöiset unix-palvelimet, eli
    • kruuna.helsinki.fi (voi ajaa irssiä)
    • ruuvi.helsinki.fi (voi ajaa irssiä)
    • myntti.helsinki.fi
    • punk.it.helsinki.fi
    • heavy.it.helsinki.fi

Laitoksen tunnukset

  • Laitoksen luokkien koneet
  • VPN
  • MSDNAA
  • Laitoksen yleiskäyttöiset unix-pavelimet, eli
    • melkki.cs.helsinki.fi
    • melkinkari.cs.helsinki.fi
    • melkinpaasi.cs.helsinki.fi
  • Laitoksen tietokantapalvelin db.cs.helsinki.fi