Ero sivun ”IRC-ohjeet” versioiden välillä
Rivi 75: | Rivi 75: | ||
'''Oletuksena jokainen uusi kanava ja yksityiskeskustelu avautuu omaan ikkunaansa. Ikkunoita käsitellään seuraavasti:''' | '''Oletuksena jokainen uusi kanava ja yksityiskeskustelu avautuu omaan ikkunaansa. Ikkunoita käsitellään seuraavasti:''' | ||
* Näkyvän ikkunan vaihtaminen: alt+numero tai esc+numero (kanavasta 10 eteenpäin 11=Q, 12=W, 13=E..., myös /win numero) | * Näkyvän ikkunan vaihtaminen: alt+numero tai esc+numero (kanavasta 10 eteenpäin 11=Q, 12=W, 13=E..., myös /win numero) | ||
* Seuraavaan ikkunaan siirtyminen: ctrl+n | * Seuraavaan ikkunaan siirtyminen: ctrl+n tai esc+ → | ||
* Edelliseen ikkunaan siirtyminen: ctrl+p | * Edelliseen ikkunaan siirtyminen: ctrl+p tai esc+ ← | ||
* Ikkunan sulkeminen: /window close (tai /wc) | * Ikkunan sulkeminen: /window close (tai /wc) | ||
Versio 9. heinäkuuta 2013 kello 00.05
Tämän ohjeen tarkoitus on toimia mahdollisimman lyhyenä johdantona laitoksen etäpalvelimelta irkkaamiseen.
Tarkoituksena ei ole opastaa syvällisempään Irssin (tai muunkaan) asiakasohjelman käyttöön. Irssin käyttöön opastaa Irssi.org:in Startup HOWTO. Kun on päässyt alkuun, ohjeita saa kysellä myös Fuksikanavalta.
IRC ja käpistely
IRC (Internet Relay Chat), tutummin "irkki", on suosittu väline reaaliaikaiseen keskusteluun Internetin välityksellä. Tuutorit, ainejärjestöaktiivit ja huomattavan osan fukseista sekä kanssaopiskelijoista löytää irkistä, missä on tarjolla turinaseuran lisäksi apua ja neuvoja pitkälti vuorokauden ympäri. Irkkiä käytetään myös tapahtuma- ja muuhun tiedottamiseen perinteisten sähköpostilistojen ohella - näyttää kuitenkin siltä, että sähköposti alkaa olla meille käpistelijöille jo liian hidas järjestelmä. Lyhyesti: Tule siis irkkiin, siellä ovat kaikki muutkin!
SSH-yhteys ja IRC
Homma toimii perusperiaatteessaan niin, että käyttäjä ottaa SSH-yhteyden koneeltaan etäpalvelimeen (jotkut puhuvat näistä "shelleinä"), jossa käynnistää IRC-pääteohjelman, joka puolestaan ottaa yhteyden johonkin tiettyyn IRC-palvelimeen. SSH-yhteys itsessään on, näin yksinkertaisesti sanottuna, vahvan salauksensa vuoksi yleisesti käytetty tekstipohjainen etäkäyttöyhteys. Tulee myös huomata, että "etäpalvelinta" ja "IRC-palvelinta" ei tule tässä sekoittaa toisiinsa, vaan ne ovat kokonaan toisistaan riippumattomia asioita.
Tämän ohjeen tapauksessa kyseisenä etäpalvelimena toimii laitoksen oma Linux-palvelin, jota voi käyttää suositun IRC-pääteohjelman, Irssin ajamiseen. Voit kirjautua palvelimelle SSH-yhteyden avulla mistä tahansa verkkoon kytketystä koneesta, jossa on toimiva SSH-yhteysohjelma. Näistä lisää seuraavaksi.
SSH-yhteyden luominen
Windowsilla
Windows-käyttöjärjestelmälle hyvä SSH-yhteysohjelma on PuTTY Tray, jonka voit ladata osoitteesta http://haanstra.eu/putty/. Raahaa sivulla ohjelman logo lataus-kuvakkeen päälle tai paina sivuilta "Download"-linkkiä, jonka alla on putty.exe-niminen tiedosto. Tallenna kyseinen tiedosto haluamaasi paikkaan koneellasi, ja käynnistä ohjelma kyseisestä tiedostosta. Muuta asennusta ei tarvita.
Käynnistettyäsi ohjelman, kirjoita 'Host Name' -kenttään 'melkki.cs.helsinki.fi', 'Saved Sessions' -kenttään "Melkki" tai muu haluamasi nimi yhteydelle ja paina 'Save'. Nyt voit jatkossa ottaa yhteyden palvelimeen pelkästään tuplaklikkaamalla yhteyden nimeä listasta. Paina 'Yes' seuraavaksi ilmestyvään tietoturvavarmistukseen (tämä näkyy vain ensimmäisellä yhdistyskerralla). Tämän jälkeen syötä laitoksen käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.
Linuxilla ja OS X:llä
Useimmissa Unix-järjestelmissä on ssh-yhteysohjelma yleensä valmiiksi asennettuna ja jonka nimi on ytimekkäästi "ssh".
SSH-yhteyden laitoksen palvelimeen saa täten kirjoittamalla komentoriville/terminaaliin
ssh tunnus@melkki.cs.helsinki.fi
Irssin käyttö
Aloittaminen
Huom! Tämän kohdan ohje kertoo miten Irssi käynnistetään Melkille. Älä käynnistä aina irkkaamaan halutessasi uutta Irssiä, vaan katso kohdasta Keskeyttäminen ja jatkaminen miten jätät Irssin pyörimään Melkille.
Irssi toimii näppärästi screen-apuohjelman kanssa. Käynnistä Irssi syöttämällä komento
screen irssi
Mikäli Irssin ruutu on aluksi tyhjä, yhdistetään ensin palvelimelle. Se tapahtuu komennolla
/CONNECT palvelin
jossa palvelin-kohtaan laitetaan haluttu IRC-palvelin, esimerkiksi irc.cc.tut.fi.
Palvelimelle yhdistämisen jälkeen asetetaan oma nimimerkki eli "nick" ja oikea nimi seuraavilla komennoilla:
/SET nick nimimerkkisi /SET real_name Etunimi Sukunimi
Lopulta voimme siirtyä jutustelemaan fuksikanavalle!
/join #tkt-fuksit2013
Keskeyttäminen ja jatkaminen
Irssin voi sulkea /quit -komennolla - mutta sitä ei kannata yleensä käyttää! Irssin voi jättää pyörimään Melkille screenin avulla, jolloin et menetä poissaollessassi käytyjä keskusteluja ja pystyt ottamaan vastaan viestejä milloin vain.
Voit piilottaa Irssin näppäinyhdistelmällä Ctrl+a+d, jolloin palaat Melkin komentoriville.
Kun otat uudestaan SSH-yhteyden Melkki-palvelimelle, älä käynnistä Irssiä uudelleen vaan ota esille aiemmin piilottamasi Irssi komennolla
screen -rd
Jos komento ei palauta Irssiäsi (There is no screen to attach), se voi olla kaatunut. Tällöin joudut käynnistämään uuden Irssin.
Tärkeimmät komennot
- Nimimerkin vaihtaminen: /nick uusnick
- Kanavalle liittyminen: /join #kanavannimi (tai /j)
- Kanavalla olevien käyttäjien tulostaminen: /names (tai /n)
- Kanavan otsikon vaihtaminen: /topic uusi otsikko
- Operaattorioikeuksien (op) jakaminen: /op toinennick
- Kanavalta poistuminen: /part
- Irkistä kokonaan poistuminen, sulkee Irssin: /quit
- Yksityisviestien lähettäminen: /msg kaverinnimi viesti
- Nimimerkin käyttäjän selvitys: /whois outonick
Oletuksena jokainen uusi kanava ja yksityiskeskustelu avautuu omaan ikkunaansa. Ikkunoita käsitellään seuraavasti:
- Näkyvän ikkunan vaihtaminen: alt+numero tai esc+numero (kanavasta 10 eteenpäin 11=Q, 12=W, 13=E..., myös /win numero)
- Seuraavaan ikkunaan siirtyminen: ctrl+n tai esc+ →
- Edelliseen ikkunaan siirtyminen: ctrl+p tai esc+ ←
- Ikkunan sulkeminen: /window close (tai /wc)
Edelliset keskustelut näkee scrollaamalla PageUpilla ja PageDownilla.
Kaikki käytettävissä olevat komennot näet komennolla /help
Yksityiskohtaisempaa tietoa tietystä komennosta saat kirjoittamalla /help komennonnimi, esim /help whois
| Tab-täydennys on hyödyllinen työkalu myös irkatessa. Kirjoittamalla osan esim. nimimerkistä ja painamalla tabulaattoria irssi täydentää lopun automaattisesti.
Lisäohjeita Irssiin liittyen löydät sen kotisivuilta osoitteesta http://irssi.org/documentation
Muuta huomioitavaa
- Fuksikanava toimii, nimestä huolimattaan, laitoksen useimpien irkkaavien tietojenkäsittelytieteilijöiden ensisijaisena tiedonlähteenä, ei pelkästään fuksien. Fuksikanava (#tkt-fuksit<vuosiluku>) vaihtuu kuitenkin vasta kesällä, ei siis vielä uutenavuotena.
- Kurssikanavat-sivulta löydät useita kurssikohtaisia IRC-kanavia. Jos tarvitset apua jonkin tietyn kurssin suhteen, sitä kannattaa kysellä ensisijaisesti kurssikohtaiselta kanavalta. Fuksikanavaltakin voi toki kysellä apua, mutta siellä kysymyksesi saattaa jäädä muun keskustelun jalkoihin.
- Jos olet kirjautuneena laitoksen Linux-työasemalle ja haluat ottaa ssh-yhteyden melkki.cs.helsinki.fi -palvelimeen, riittää pelkkä "ssh melkki" - siis ilman täydellistä osoitetta.
- Irssiin teemoja löydät osoitteesta http://irssi.org/themes. Laitoksen Linux-puolelta saatat joutua säätämään terminaalisi väreiksi linux-värit, jotta teemasi värit näkyvät oikein.
- Muitakin IRC-palvelimia on, ks. tämä listaus. Kaikkiin näistä ei kuitenkaan esimerkiksi laitosympäristön melkki-palvelimelta pääse.
- Jos haluat olla erilainen nuori, voit käyttää melkin sijasta myös melkinpaasi-nimistä palvelinta.