Ero sivun ”Käyttölupien aktivointi” versioiden välillä

Fuksiwikistä
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 25: Rivi 25:
==Miten aktivoin tunnukseni?==
==Miten aktivoin tunnukseni?==


Kumpikin lupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän tietojen on löydyttävä Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä ja hänen '''tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi'''.
Kumpikin lupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän '''tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi''' ja että hänen tietonsa löytyy Helsingin yliopiston opiskelijarekisterista. Uusien opiskelijoiden lisääminen rekisteriin kestää tovin, ks. alempaa Ongelmatilanteet-kohdasta "tunnusta ei löydy"-kysymys.


===Yliopiston CC-tunnus===
===Yliopiston CC-tunnus===
'''Yliopiston CC-tunnus aktivoidaan omien verkkopankkitunnuksien avulla Internetissä.''' [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/aktivointi/ Ohjeet ja linkki järjestelmään]. Vaihtoehtoisesti voit käydä aktivoimassa CC-tunnuksen Pekka Niklanderin toimistossa (Exactum A230) tai jossain yliopiston monista [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/palvelupisteet.html käyttölupapisteistä]. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.
'''Yliopiston CC-tunnus aktivoidaan omien verkkopankkitunnuksien avulla Internetissä.''' [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/aktivointi/ Ohjeet ja linkki järjestelmään]. Vaihtoehtoisesti voit käydä aktivoimassa CC-tunnuksen Pekka Niklanderin toimistossa (Exactum A230) tai jossain yliopiston monista [http://www.helsinki.fi/atk/luvat/palvelupisteet.html käyttölupapisteistä]. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.
'''Huom! CC-tunnus alkaa toimia yleensä vasta 24 tunnin kuluessa aktivoinnista, älä siis panikoi.'''


===Laitoksen CS-tunnus===
===Laitoksen CS-tunnus===

Versio 15. elokuuta 2009 kello 10.41

Järjestelmät

Tietojenkäsittelytieteen opiskelijalle on luotu kahteen eri järjestelmän käyttöluvat:

  1. Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston unix-tunnukset, eli CC-tunnus
  2. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen järjestelmän tunnukset, eli CS-tunnus

Molemmissa käyttöluvissa käyttäjätunnus on sama (korkeintaan kahdeksanmerkkinen merkkijono muotoa mmeikala), mutta ne oikeuttavat eri laitteistojen käyttöön ja niillä on eri salasana.


Näiden lisäksi Helsingin yliopiston sisällä on olemassa vielä kolmannet tunnukset: Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston ns. mikroverkkotunnus, jota tietojenkäsittelytieteen opiskelija ei oletuksena saa. Koska tietojenkäsittelytieteen laitoksella on, ymmärrettävistäkin syistä, oma atk-järjestelmä, emme tarvitse mikroverkkotunnusta. Mikroverkkotunnusta käytetään sen sijaan yleisesti muualla Helsingin yliopistossa. Mikroverkkotunnuksen voi myöhemmin pyytää, jos uskoo sille olevan tarvetta.


Pääkäyttötunnukseksi kutsutaan sitä tunnusta, jolla kirjaudutaan Helsingin yliopiston web-järjestelmiin (esim. kursseille ilmoittautuminen). Meille pääkäyttötunnuksena toimii CC-tunnus, keskustakampuslaisille ja muille vastaavasti mikroverkkotunnus. Pääkäyttötunnusominaisuuden nyt unohtaen emme itse CC-tunnuksilla juurikaan mitään käytännössä tee - trendi on suosia tietojenkäsittelytieteen laitoksen omia unix-palvelimia. (Ei, et voi vaihtaa CS-tunnusta pääkäyttötunnukseksi.)


Nyt kun tiedät, että:

  • Helsingin yliopiston tietotekniikkaosasto on instituutio, joka vastaa koko Helsingin yliopiston kattavasta tietotekniikasta ja koko yliopiston kattavasta verkosta.
  • Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on, muista laitoksista poiketen, lisäksi oma atk-järjestelmä (työasemat, verkko, kurssi-ilmoittautuminen), joka peittoaa Helsingin yliopistossa yleisesti käytössä olevan järjestelmän.
  • On olemassa kolmenlaisia tunnuksia joista sinulla on kahdet: 1. yliopiston tunnus (CC) ja 2. laitoksen tunnus (CS).
  • Kolmas tunnus kulkee nimellä mikroverkkotunnus, jota et saa oletuksena ja josta ei ole Kumpulassa hyötyä. Sen sijaan siitä voi olla iloa keskustakampuksella esim. Alexandriassa.
  • Pääkäyttötunnuksella tarkoitetaan meillä yliopiston CC-tunnusta.

...voidaan siirtyä aktivoimaan sinulle tunnukset, että niillä saisi jotain aikaankin.


Miten aktivoin tunnukseni?

Kumpikin lupa pitää aktivoida erikseen. Edellytyksenä aktivoimiselle on, että käyttäjän tulee olla ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi ja että hänen tietonsa löytyy Helsingin yliopiston opiskelijarekisterista. Uusien opiskelijoiden lisääminen rekisteriin kestää tovin, ks. alempaa Ongelmatilanteet-kohdasta "tunnusta ei löydy"-kysymys.

Yliopiston CC-tunnus

Yliopiston CC-tunnus aktivoidaan omien verkkopankkitunnuksien avulla Internetissä. Ohjeet ja linkki järjestelmään. Vaihtoehtoisesti voit käydä aktivoimassa CC-tunnuksen Pekka Niklanderin toimistossa (Exactum A230) tai jossain yliopiston monista käyttölupapisteistä. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.

Huom! CC-tunnus alkaa toimia yleensä vasta 24 tunnin kuluessa aktivoinnista, älä siis panikoi.

Laitoksen CS-tunnus

Laitoksen tunnukset aktivoidaan Internetissä CC-tunnuksen avulla. Aktivointiin tarvitaan siis ylempänä luotu ja voimassaoleva CC-tunnus. Itse toimenpide onnistuu seuraamalla vastaavia ohjeita (ja linkkiä kyseisen sivun alalaidassa).


Ongelmatilanteet

Argh, yritän aktivoida CC-tunnusta, mutta sitä ei kuulemma löydy

  • Olethan varmasti ilmoittautunut läsnäolevaksi? Tunnuksen aktivoiminen onnistuu nimittäin vain läsnäolevana.
  • Todennäköisesti tietosi eivät yksinkertaisesti vielä löydy Helsingin yliopiston opiskelijarekisteristä.
    • Tietotekniikkaosaston sivuilta: "Uusien opiskelijoiden tietojen päivittyminen rekisteriin voi viedä useita viikkoja siitä, kun hyväksymispaperit on toimitettu tiedekuntaan. Syksyllä aloittavien uusien opiskelijoiden tiedot tulevat opiskelijarekisteriin yleensä elokuun loppuun mennessä."

Argh, saan yllättävän järjestelmävirheen

Lupaavan monet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat jo varhaisessa opintojen vaiheessa ensi käden tietoa siitä, minkälaista huonoutta vastaan tänne on tultu taistelemaan. Tietotekniikkaosaston herrat ovat pyytäneet että tällaiset tapaukset lähettävät henkilötunnuksensa osoitteeseen atk-luvat ät helsinki.fi. Mukaan voi laittaa maininnan yllättävästä järjestelmävirheestä (ja siitä jos pääsi jo valikoimaan minkälaisen @helsinki.fi -osoitteen haluaa, jos sattuu olemaan ei-ensimmäinen Matti Virtanen yliopistolla).

Argh, minulla ei ole soveltuvaa nettiyhteyttä tai sopivaa verkkopankkia

Käytä Pekka Niklanderia (Exactum A230, pääsisäänkäynniltä suoraan kierreportaat ylös kakkoskerrokseen, kierrä hissipömpelin taakse eli portailta katsoen oikealle ja kävele oven läpi käytävää jonkin matkaa eteenpäin. Pekan huone on ennen risteystä) tai jotakin yliopiston monista käyttölupapisteistä, joista Kumpulan käyttölupapiste Physicumissa lienee lähin. Ota mukaan joko ajokortti, passi tai henkilökortti.


Lisätietoa

Käyttäjäluvista lisää kertovat sivut löytyvät loogisesti joko http://www.helsinki.fi/atk/luvat/ tai http://www.cs.helsinki.fi/atk/luvat/ sen mukaan, haluaako yliopistonlaajuista vai laitoksenlaajuista tietoa. Käyttöluvista ja yliopiston verkosta kerrotaan enemmän pakollisessa Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen -kurssin TVT-ajokortti -osassa.


Millä kirjaudun siis mihinkin?

Yliopiston CC-tunnus (pääkäyttötunnus)

  • Laitoksen ilmoittautuminen (ilmo.cs.helsinki.fi)
  • Moodle @ CS (courses.cs.helsinki.fi)
  • WebOodi
  • Mappi -webmail
  • HUPnet -vierailijaverkko (ja HY-VPN)
  • Alma
  • Blackboard
  • Ohjelmistojakelu
  • Tietotekniikkaosaston yleiskäyttöiset unix-palvelimet, eli
    • myntti.helsinki.fi (voi ajaa Irssiä)
    • ruuvi.helsinki.fi (voi ajaa Irssiä)
    • kruuna.helsinki.fi
    • punk.it.helsinki.fi
    • heavy.it.helsinki.fi

Laitoksen CS-tunnus

  • Laitoksen koneet
  • RoundCube -webmail
  • Laitoksen intranet (https://cs.helsinki.fi/i/ -alkuiset urlit jossa yleensä sijaitsevat koetulokset yms.)
  • MSDNAA
  • Laitoksen yleiskäyttöiset unix-palvelimet (voi ajaa Irssiä), eli
    • melkki.cs.helsinki.fi
    • melkinpaasi.cs.helsinki.fi
    • melkinkari.cs.helsinki.fi
  • Laitoksen tietokantapalvelin db.cs.helsinki.fi